Cristiano RonaldoTASR
StoryEditor

CR7 kraľuje. Na tráve aj v peniazoch

10.01.2017, 23:00
Cristiano Ronaldo je najlepší hráč sveta za rok 2016. Vlaňajšok bol pre ikonu športu výnimočný aj z hľadiska zárobkov.

Real Madrid priviedol k triumfu v Lige majstrov, Portugalsko k titulu na majstrovstvách Európy. Najmä vďaka tomu sa Cristiano Ronaldo stal štvrtýkrát víťazom ankety FIFA a najlepším futbalistom roku 2016. No posledných dvanásť mesiacov nebolo pre 31-ročného rodáka z Madeiry úspešných len po športovej stránke, ale aj z pohľadu biznisu. Značka CR7 vlani priniesla Ronaldovi rekordné príjmy. Prečítajte si, ako sa jednému z najlepších futbalistov všetkých čias podarilo v minulom roku speňažiť výnimočné úspechy na zelených trávnikoch.

Svetová jednotka v príjmoch
Ronaldo sa v roku 2016 stal prvýkrát v kariére najlepšie zarábajúcim športovcom sveta podľa rebríčka magazínu Forbes. Po golfistoch, tenistoch a boxeroch sa stal vôbec prvým futbalistom na čele tohto hodnotenia. Ronaldo v súčte futbalových a marketingových príjmov zarobil 88 miliónov dolárov. V medziročnom porovnaní si tak prilepšil o desať miliónov. Zaujímavosťou je, že už celé desaťročie sa lídrovi Realu Madrid darí rok čo rok postupovať tak v rebríčku, ako aj vo výsledných zárobkoch. Prvýkrát sa v elitnej desiatke Ronaldo objavil ešte v roku 2011 s príjmom 38 miliónov. Za štyri roky sa mu ho podarilo zdvojnásobiť a je otázkou času, kedy prekoná ako prvý futbalista magickú hranicu sto miliónov dolárov. Výnimočnú éru dvojice Ronaldo – Messi potvrdzuje druhé miesto Argentínčana v rebríčku zárobkov. Za Ronaldom zaostáva o sedem miliónov.

Kráľ sociálnych sietí
Pri dosahovaní rekordných príjmov ťaží Ronaldo aj z pozície najpopulárnejšieho športovca na sociálnych sieťach. Jeho oficiálne kontá majú na Facebooku, Instagrame a Twitteri dosah 240 miliónov followerov, čiže ľudí, ktorí ho na sociálnych sieťach sledujú. A táto masa potenciálnych zákazníkov či klientov jednotlivých spoločností prináša Ronaldovi ďalšie zaujímavé peniaze zo sféry, ktorá pred piatimi rokmi prakticky neexistovala. Prestížny magazín The Economist vyčíslil, v akých výškach sa pohybujú príjmy športovcov, ale aj spevákov či hercov za reklamu na sociálnych sieťach. Viac ako 7 miliónov videní na YouTube znamená 300-tisíc dolárov, ak rovnaký počet uvidí aj Ronaldov shntatus na Facebooku, prilepší si o 187-tisíc, na Instagrame o 150-tisíc dolárov.

Nová zmluva v Madride
Ďalšie výrazné zvýšenie príjmu prinesie Ronaldovi aj nová, vylepšená zmluva s Realom Madrid, ktorú podpísal koncom novembra. Namiesto doterajších zhruba 350-tisíc eur týždenne bude jeho základná mzda bez výkonnostných bonusov predstavovať podľa portálu axofinans 410-tisíc. Nový kontrakt je platný až do 30. júna 2021, čiže minimálne do svojich 36 rokov bude Ronaldo obliekať dres úradujúceho víťaza Ligy majstrov aj nedávnych majstrovstiev sveta klubov.
Vladimír Trávniček„Nie je to moja posledná zmluva v kariére, ale aj tak je to pre mňa niečo špeciálne,“ vyjadril sa po podpise Portugalčan. Súčasťou zmluvy je aj výstupná klauzula – ak by ho chcel kúpiť konkurenčný klub počas trvania zmluvy, musel by zaplatiť vyše miliardu dolárov.

Doživotná tvár u Nike
Rok 2016 bol prelomový pre Ronalda aj v marketingovom biznise. Po basketbalistoch Michaelovi Jordanovi a LeBronovi Jamesovi sa stal iba tretím športovcom histórie, ktorý získal doživotný kontrakt v spoločnosti Nike. Tvárou amerického výrobcu je pritom už od roku 2003, no posledné predĺženie mu pravdepodobne garantuje lukratívny sponzorský príjem aj po skončení kariéry. Okrem Nike ťaží aj z lukratívnych zmlúv so spoločnosťami Tah Geuer, Sacoor Brothers Suits a Monster. Z pohľadu výšky marketingových príjmov je Ronaldo v súčasnosti s 32 miliónmi dolárov svetovou desiatkou. Jednotkou je už niekoľko rokov švajčiarsky fenomén Roger Federer.

Stabilná trhová cena
Napriek tomu, že Ronaldo už predvlani prekročil hranicu 30 rokov, udržuje si vyrovnanú hodnotu. Podľa portálu transfermark.de bola počas celého roku 2016 jeho trhová hodnota 110 miliónov eur. Vyššiu dokázal mať len jeho najväčší futbalový konkurent Lionel Messi (120 miliónov). Dá sa predpokladať, že trhová hodnota Ronalda aj Messiho bude v nasledujúcich rokoch už len klesať, nakoľko sa obaja dostávajú do záverečnej fázy svojich výnimočných kariér.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:31 - Feat.: - Title: Juventus Turín prehral súdny spor s Ronaldom. Hviezdnemu kanonierovi musí zaplatiť 10 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 05 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 00:18