Tom BradyReuters
StoryEditor

Brady – najlepšia hodnota za peniaze v NFL

23.01.2017, 23:00
Najúspešnejší quarterback Tom Brady je iba dvanástym najlepšie plateným hráčom na svojej pozícii.

Na začiatku sa zdalo, že jeho kariéra sa skončí skôr, ako sa začala. V drafte v roku 2000 si ho New England Patriots vybrali až ako 199. hráča v predposlednom kole. O necelých 17 rokov neskôr je z neho najžiarivejšia hviezda najsledovanejšieho amerického športu. V nedeľu sa siedmykrát v kariére sa prebojoval do Super Bowlu. To nedokázal žiadny quarterback pred ním. Má šancu v 39 rokoch vyhrať svoj piaty Super Bowl, čím vytvorí historický rekord. Zo 198 hráčov, ktorých v drafte vybrali pred ním, hrajú v NFL už iba dvaja. On je na vrchole výkonnosti – Tom Brady.

Value for money
Rozohrávač New England Patriots si 6. februára v Houstone zmeria sily s Mattom Ryanom a jeho Atlantou Falcons. Aj napriek tomu, že Brady je jednoznačne najväčšou hviezdou ligy, je so svojím ročným platom 20,5 milióna dolárov až dvanástym najlepšie platením quarterbackom ligy. Dôvodom je fakt, že Bradyho už viac ako peniaze zaujímajú víťazstvá. Kvôli platovému stropu radšej prijal nižší plat, aby tréneri okolo neho mohli vybudovať tím, ktorý bude mať šancu na Super Bowl. Ukazuje sa to ako dobrá stratégia.

Navyše Brady za aktívnu kariéru zarobil 196,2 milióna dolárov zo svojho platu v Patriots. Približne rovnakú sumu však zinkasoval aj na príjmoch z reklám a zo sponzorských zmlúv. Po odrátaní daní sa jeho majetok odhaduje na 209 miliónov dolárov. A napriek tomu doma vyzerá ako chudák. Majetok jeho manželky Gisele Bündchen je totiž dvojnásobný.

Brady svoj tím dostal sedemkrát do Super Bowlu a je možné, že dosiahne piate víťazstvo. V tom prípade by Patriots na Bradyho plate za jedno víťazstvo zaplatili 39,2 milióna dolárov. Vzhľadom na prestíž a následné príjmy z reklám a od sponzorov ide o najlepšiu „hodnotu za peniaze“ v súčasnom americkom športe.

Bradyho pomsta
Veterán Brady má motiváciu navyše, aby o dva týždne zdvihol nad hlavu trofej. Na začiatku tejto sezóny si totiž musel odpykať štvorzápasový trest za tzv. Deflagate, teda škandál s loptami, ktoré neboli dostatočne nafúkané a poskytli tak Bradymu nenáležitú výhodu v zápase play off proti Indianapolisu Colts. Brady úmyselné manipulovanie s loptami odmietol a pravdou tiež je, že proti Colts podal lepší výkon v druhom polčase, keď už lopty boli v poriadku. Šéf ligy Roger Goodell však presadil na pomery NFL tvrdý trest pre najväčšiu hviezdu. Aj v play off sa Goodell vyhýbal zápasom Patriots, aby sa nemusel postaviť zoči-voči Bradymu. Teraz je však isté, že o dva týždne v Houstone si Bradyho zápas bude musieť pozrieť a je možné, že bude quarterbackovi Patriots odovzdávať aj trofej. Brady však odmieta, že by jeho motiváciou bola pomsta: „Nie, moja motivácia je presne tu, všetci títo chlapi, ktorí stoja predo mnou.“

„Starý“ Brady
Brady má 39 rokov. To je pre quarterbacka v NFL takmer už dôchodkový vek. Pred rokom sa inej legende Peytonovi Manningovi podarilo vyhrať Super Bowl vo veku 39 rokov. Krátko po triumfe nasledovalo ukončenie aktívnej kariéry. V prípade Bradyho však nič podobné nehrozí. Sám hovorí, že chce hrať ešte pár rokov, bez problémov aj do 45-ky. V jeho prospech hovoria aj štatistiky a tiež výkon, ktorý predviedol vo finále konferencie proti Pittsburghu. „Roztrhal nás na kúsky. Pozrieme si video, aby sme zistili, čo sa stalo. Ale proste sme sa k nemu nedostali a on nás zničil,“ povedal obranca Pittsburghu Stephon Tuitt.

Po návrate z trestu zaznamenal Brady 28 prihrávok do touchdownu a iba dve, ktoré zachytil súper. To sú čísla výnimočné pre kohokoľvek iného. Pre Bradyho je to iba ďalšia dobrá sezóna. Výnimočná bude až vtedy, keď o dva týždne piatykrát zdvihne nad hlavu Lombardiho trofej.

Majetok Toma Bradyho (v dolároch)
Plat: 20,5 milióna na rok
Plat za jeden zápas: 835-tisíc
Zárobky v kariére: 196,2 milióna
Príjmy z reklamy: 184,9 milióna
Hodnota majetku: 209 miliónov

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 02:18