Rebecca ŠramkováTASR
StoryEditor

Mnohí ju odpisovali, teraz je hrdinkou

13.02.2017, 23:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Rebecca Šramková zariadila triumf v Pohári federácie nad Talianskom. Za jej výkonmi stojí investícia otca, podnikateľa.

„Nikdy z nej nevyrastie špičková tenistka, nechajte to radšej tak.“ Aj s takými názormi na svoju dcéru sa pred pár rokmi stretával Jozef Šramka – tréner a otec slovenského tenisového objavu roka, Rebeccy Šramkovej. Hlasmi neprajníkov sa však nenechal odradiť. Budúcnosť dcéry bola v tom čase pre podnikateľa v reklamnom biznise a gastronómii impulzom na vybudovanie nového klubu. TK Jednotka sídli už od roku 2008 v bratislavskej Petržalke a jeho prvým úspešným tenisovým „produktom“ sa stala práve hrdinka víkendového zápasu Pohára federácie. Rebecca Šramková dokázala vo dvojhre zdolať bývalé hráčky Top 10 Saru Erraniovú aj Francescu Schiavoneovú a priviedla Slovensko k postupu vo Fed Cupe cez favorizované Taliansko. „Môj sen od malička bolo hrať Fed Cup a vyhrať nejaký zápas za Slovensko,“ povedala po včerajšom návrate do Bratislavy Šramková.

Debut z ríše snov
Vďaka jej dvom víťazstvám a jednému z rakety skúsenej Daniely Hantuchovej tak vyhrali Slovenky 3:1 na zápasy. A po štyroch rokoch tak budú mať možnosť v apríli zabojovať o postup do I. svetovej skupiny Pohára federácie. Výnimočnosť vystúpenia 20-ročnej tenistky z Bratislavy spočíva v tom, že zažiarila hneď pri svojom debute v národnom tíme. A takýto raketový štart za Slovenska nemali v minulosti ani naše top tenistky ako Karin Habšudová, Daniela Hantuchová a ani Dominika Cibulková. „Hrala svoju agresívnu hru, snažila sa chodiť na sieť, rozhodovať výmeny a neprehadzovať zbytočne lopty. To jej prinieslo úspech,“ povedal pre HN jej tréner a majiteľ TK Jednotka Jozef Šramka, ktorý si premiéru svojej dcéry v reprezentácii Slovenska nenechal ujsť a zápasy sledoval naživo v talianskom meste Forli. Slovenkám sa pred duelom s Talianskom pritom nedávali takmer žiadne šance na úspech – súperky si zvolili za povrch antuku, v tíme nebola ani naša jednotka Dominika Cibulková, dvojka Zuzana Kučová odriekla účasť pre zranenie a trojka Jana Čepelová sa na kurt nedostala. Takže Šramková sa dostala na kurt a získala priazeň fanúšikov až ako štvrtá najvyššie postavená Slovenska – a momentálne až 118. hráčka svetového rebríčka WTA. V hlavnej súťaži niektorého z turnajov WTA doteraz nevybojovala ani jedno víťazstvo. Do pozornosti sa prvýkrát výraznejšie dostala v januári, keď sa cez kvalifikáciu prebojovala do 1. kola grandslamového Australian Open. V ňom prehrala s Číňankou Duanovou 0:2 na sety.

Ťažšia cesta k úspechu
Na rozdiel od iných talentovaných tenistiek Slovenska z minulosti je cesta Rebeccy Šramkovej do vrchných poschodí svetového rebríčka odlišná. Takmer vôbec neštartovala na turnajoch junioriek a už od pätnástich rokov zbierala skúsenosti na seniorských podujatiach kategórie ITF. „Juniorské turnaje sme zavrhli, lebo dievčatá v mladom veku hrajú inak ako ženy. Keď chcete uspieť medzi dospelými, musíte rozhodovať výmeny a ísť si za víťazstvom. Medzi juniorkami je tenis v mnohom jednoduchší,“ konštatuje tréner Šramka. Za ostatných päť rokov odohrala Šramková na turnajoch ITF celkovo 179 zápasov, z toho 109 víťazných. Vybojovala si tiež päť turnajových titulov, z toho tri dosiahla v minulom roku. Premožiteľku nenašla na podujatiach v uzbeckom Karši, Ríme a francúzskom Biarritzi. „Mám štyri základné veličiny, ktorými sa pri trénovaní riadim – technickú časť, kondičnú, mentálnu a ešte aj sociálne zázemie vo forme klubu, rodiny a kamarátov. Každá z nich je pre napredovanie v kariére dôležitá,“ vysvetľuje tréner a otec našej fedcupovej hrdinky. Do klubu TK Jednotka investoval desaťtisíce eur a disponuje kurtmi všetkých povrchov – od antuky, cez tvrdý až po trávnatý. Na ňom sa v posledných rokoch pripravujú na slávny Wimbledon aj najlepší Slováci vrátane Dominiky Cibulkovej.

Do konca tohto roka chcem byť
Rebecca Šramková, slovenská fedcupová reprezentantka, pre HN:

Máte za sebou vydarenú premiéru v Pohári federácie proti Taliansku. Prekonali dve víťazstvá vaše očakávania?
Odjakživa bol môj sen zahrať si v Pohári federácie za Slovensko. Nikto odo mňa neočakával v Taliansku nejaké extra výsledky, takže som nebola pod veľkým stresom. S celým tímom sa mi počas týždňa pracovalo super.

Akú veľkú vzpruhu môže pre ďalšie týždne vašej tenisovej kariéry znamenať úspech vo Fed Cupe, s ktorým málokto pred zápasom počítal?
Hrať proti takým tenistkám ako sú Sara Erraniová a Francesca Schiavoneová a poraziť ich mi určite dodá sebavedomie do ďalších tenisových zápasov v tomto roku.

Momentálne vám patrí 118. miesto vo svetovom rebríčku WTA. Kam by ste sa v ňom chceli posunúť do konca tohto roka?
Určite by som chcela byť čo najskôr v najlepšej šesťdesiatke. Znamenalo by to pre mňa istú účasť v hlavnej súťaži na turnajoch WTA a rovnako by to znamenalo priamy štart v prvých kolách na grandslamových podujatiach.

V závere rozhodujúceho duelu proti Schiavoneovej ste okrem súperky čelili aj pokrikom z búrlivého publika. Boli o to posledné loptičky náročnejšie?
Mne ani tak nešlo o divákov, že povzbudzovali a kričali. To je v poriadku, veď hrali na domácej pôde. Prekážalo mi však medzi prvým a druhým podaním, že začali vykrikovať. To nie je športové.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 09:48