StoryEditor

Kiska v šatni utešoval mladých Slovákov po vypadnutí z majstrovstiev: Boli ste lepší (video)

20.04.2017, 21:45
Autor:
redred
Vo vyrovnanom zápase slovenskí reprezentanti Rusom neraz riadne podkúrili.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov prehrali vo štvrťfinálovom zápase s Ruskom 2:3 po predĺžení a na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie skončili. Víťazný gól strelil v 69. minúte Kirill Slepec. Slováci v zápase otočili z 0:1 na 2:1, napokon sa však z postupu tešili Rusi. Víťazný tím narazí v sobotňajšom semifinále na Fínov, ktorí v prvom štvrťfinálovom stretnutí zdolali Česko 6:5 po predĺžení. Švédi nastúpia proti lepšiemu zo zápasu USA - Švajčiarsko.

Po zápase zavítal do šatne slovenských reprezentantov aj prezident Andrej Kiska. "Chcem sa vám poďakovať, podľa mňa ste boli dnes lepší," uznal prezident. "Keď ste počuli to obrovské ďakujem, tak to patrilo za celé naše Slovensko," utešoval Kiska zronených mladíkov.

MS hráčov do 18 rokov, štvrťfinále:
Rusko - Slovensko 3:2 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Góly: 6. Čechovič (Svečnikov), 42. Čechovič (Svečnikov, Samorukov), 69. Slepec (Koltygin) - 31. Ružička (Liška, Baláž), 35. Fafrák (Liška). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Piragič (Chorv.) - Caillot (Kan.), Hancock (USA), vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4496 divákov.

zostavy:

Rusko: Žukov - Dedov, Samorukov, Galenjuk, Rubinčik, Kalabuškin, Baranov, Marušev, Pereljajev - Čechovič, Lipanov, Svečnikov - Alexejev, Bitsadze, Toropčenko - Maximov, Klisunov, Slepec - Muranov, Klotygin, Šaškov

Slovensko: Sklenár - Fehérváry, Ivan, Kupec, Žiak, Korenčík, Dúžek, Demo - Fafrák, Ružička, Liška - Krivošík, Roman, Hrehorčák - Baláž, Urbánek, Stacho - Pospíšil, Havrila, Regenda - Köver

Rusi ako domáci

V oficiálnom zápise o stretnutí boli ako domáci uvedení Rusi, ale o tom, kto je v Poprade doma nebolo pochýb od úvodných minút. Slovenskí hokejisti sa bez rešpektu pustili do súpera a v prvej tretine mali viac z hry. Brankár Žukov zmaril viacero šancí slovenského tímu a v 6. minúte sa mohol radovať, keď akciu Svečnikova dokončil Čechovič - 1:0.

Na aktivite slovenského tímu to však neubralo. Blízko k vyrovnaniu bol Miloš Roman, ktorého dorážku zastavila pravá žrď a gólom neskončili ani tvrdá strela Hrehorčáka v 16. minúte, či Žiakov pokus v závere prvej časti.

Druhá časť patrila Slovákom

Do druhej tretiny vstúpili aktívnejšie ruskí hráči a pre slovenský tím bolo miestami problém zastavovať ich výpady. Postupne sa však domáci reprezentanti vyrovnali s aktívnou hrou a viackrát pohrozili súperovi. V 30. minúte najskôr ruský útočník Slepec nebezpečne tečoval strelu od modrej čiary a z následného protiútoku udrel slovenský tím. Fafrák vybojoval puk za ruskou bránkou, posunul ho Liškovi a ten nezištne Ružičkovi - 1:1.

Možnosť na zvýšenie slovenského náskoku prišla v 37. minúte počas presilovky. V nej Žukov čelil viacerým pokusom od modrej čiary, ďalšie slovenské strely tečovali brániaci Rusi. Už po presilovke sa však Slováci predsa len dočkali. Liška potiahol puk za ruskú bránku a následne vymyslel skvelú prihrávku, ktorou zmiatol aj brankára Žukova. Fafrák mal už jednoduchú pozíciu a zvýšil na 2:1. Rusi sa v zostávajúcich minútach druhej časti snažili o vyrovnanie, obrana Slovenska však odolala.

Rozhodlo predĺženie

Do tretej tretiny si však Rusi preniesli takmer polovicu presilovej hry a tú zahrali ideálne. Rýchlu kombináciu zakončil Čechovič a strelou bez prípravy prekonal Sklenára - 2:2. Rusom herne patrila prvá polovica tretej tretiny, ale tretí gól počas nej nepridali. Žukov nemal v tom čase veľa práce, o to viac sa však zapotil v 50. minúte, keď zmaril nebezpečný výpad Baláža.

Slováci sa aj v ďalšom priebehu dostali pod ruský tlak a brankár Sklenár bol v častej permanencii. Slováci sa postupne dostali z obrannej ulity a v 57. minúte už diváci jasali, keď sa puk dostal za Žukova, ale gól neplatil pre úmyselné kopnutie v podaní obrancu Ivana. Divákov zmrazil v 59. minúte Muranov, ktorý sa ocitol osamotený pred Sklenárom, ale neskóroval.

Zápas napokon dospel až do predĺženia. V jeho závere sa už zdalo, že diváci uvidia samostatné nájazdy, ale napokon o víťazstve Rusov rozhodol v 69. minúte Kirill Slepec.

Hlasy:

Norbert Javorčík, tréner SR: "Odohrali sme ďalší dobrý zápas. Ruský tím nás nepodcenil a vyrukoval na nás skôr s defenzívnou taktikou. V niektorých fázach sme sa dostali pod tlak, ale vďaka dobrej organizácii hry, obetavosti a brankárovi sme ho dokázali zvládnuť. Myslím si, že v predĺžení sme mali mierne navrch. Naši mladí hráči získali účasťou na šampionáte jeden veľký zážitok a verím, že keď z nich opadne sklamanie, tak si vezmú pozitívne dojmy zo šampionátu a pretavia ich do ďalšej poctivej práce."

Martin Fehérváry, obranca a kapitán SR: "Ťažko sa mi to hodnotí. Myslím si, že sme v každom zápase podali dobrý výkon. Stále sme sa povzbudzovali, chceli sme vyhrať. Žiaľ, nepodarilo sa. Medailu sme nevybojovali, ale odohrali sme kvalitné výkony."

Adam Liška, útočník SR: "Krátko po zápase som maximálne sklamaný. Ani nemám slov. Dnes bola opäť výborná atmosféra, o to viac ma prehra nesmierne mrzí. V predĺžení sme mali aj dobré momenty, možno v nich chýbalo trochu šťastia. Pri rozhodujúcom góle sme mali aj kus smoly, keď nášmu hráčovi vypadla hokeja, čo sa niekedy nestane po celý zápas."

Adam Žiak, obranca SR: "Veľmi ma mrzí, že sme to nedotiahli do víťazného konca. Do každého jedného striedania sme išli s tým, že dnes chceme vyhrať. Žiaľ, nevyšlo to. Budem sa opakovať, ale opäť chcem poďakovať divákom. Boli fantastickí."

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 03 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 04 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 05 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:51