TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Haščák verí, že mu titul pomôže na MS: Víťazne typy predsa treba

25.04.2017, 14:16
Autor:
TASRTASR

Po niekoľkodňových majstrovských oslavách v Česku sa Marcel Haščák už preladil na reprezentačnú nôtu a chce sa pobiť o miesto na hokejových majstrovstvách sveta. Do kempu slovenskej reprezentácie prišiel vo veľmi dobrej nálade a trénerovi Zdenovi Cígerovi poradil, aby vzal do Kolína nad Rýnom všetkých hráčov ovenčených v prebiehajúcej sezóne titulom.

"Sú víťazné typy a také v tíme vždy treba. Ale ešte mu to musím navrhnúť," povedal s úsmevom.

Tridsaťročný krídelník sa tento rok tešil z tretieho veľkého úspechu v kariére, keď získal striebro na MS 2012 a rok predtým triumfoval s Košicami v slovenskej extralige. Teraz mu to vyšlo s Kometou Brno, ktorá vo finále play off zdolala obhajcov trofeje z Liberca 4:0 na zápasy. "Priniesol som si sem vynikajúcu náladu. Keď sa vyhrá play off, inak to ani nejde. Vyhrali sme titul a dobre sme ho oslávili, takže som veľmi rád, že sme to všetci v mužstve prežili a som tu. Celé play off som pritom nebol pri inkasovanom góle a bol som asi pri 16 strelených, čo ma veľmi teší. Aj preto sa dá povedať, že to bolo asi moje najlepšie play off. Dúfam, že to tak bude pokračovať aj tu," povedal.

Haščák navyše strelil rozhodujúci gól záverečného finálového zápasu. "Samozrejme, že som ho dal ja, veď to sa nedalo chytiť a ani to ten brankár nechytil," zavtipkoval si.

Kometa na ceste za titulom vyradila oboch vlaňajších finalistov, vo štvrťfinále Spartu Praha a vo finále Liberec jasne 4:0 na zápasy. V semifinále si poradila so štvrtým tímom po základnej časti Hradcom Králové 4:2. "Každý hral naplno, mali sme naozaj dobrý tím. Či už brankár Marek Čiliak, obrancovia Jozef Kováčik, Tomáš Malec, ktorý bol ako blázon. Hádzal sa do každej strely tvárou a my sme si mysleli, že už trikrát zomrel počas zápasu, ale on z toho vždy vybehol. Peter Trška tak isto a rovnako aj všetci útočníci. Boli sme fakt dobrý kolektív a bojovali sme jeden za druhého," prezradil recept na úspech.

Na výbornej tímovej spolupráci a kolegialite sa podieľal aj ďalší účastník záverečnej prípravy národného tímu Michel Miklík. Ten však odohral za Kometu len šesť zápasov a potom zamieril do Fínska, takže zlatá medaila sa mu neušla: "Nie, medailu som mu nedoniesol, ale doniesol som mu nejaké peniaze za prémie a to mu musí stačiť." Vzápätí mu však priznal nemalé zásluhy na titule: "Keď k nám prišiel, práve sa upevňoval kolektív a on bol jeden z tých najväčších 'upevňovačov', takže za to som mu vďačný, že nás tak upevnil a nakoniec sme vyhrali titul. Ďakujem mu ešte raz."

Oslavy titulu trvali niekoľko dní, veď Kometa ho získala po dlhých 51 rokoch. Najväčšia party bola v centre Brna na Zelenom trhu, kam si napriek nepriazni počasia našlo cestu niekoľko tisíc fanúšikov: "Také oslavy som zažil iba, keď sme sa vrátili z MS a neveril som, že sa mi to ešte niekedy podarí. Na Zelenom trhu bolo okolo 12-tisíc ľudí. My sme tam prišli a bolo to naozaj super, fanúšikovia boli skvelí. Som veľmi rád, že sme im to vyhrali a potešili sme ich. Bola zima, pršalo a aj tak bolo plné námestie. Povzbudzovali, tlieskali, vyvolávali naše mená, super."

Na reprezentačný zraz prišiel aj so svojím tímovým kolegom obrancom Petrom Trškom, ktorý si po oslavách "zabudol" v Brne hlas. "No tak ja som bol ten múdrejší, nenechal som sa oblievať pivom a ďalšími vecami ako on. Ja som sa radšej dobre obliekol, ale užíval som si to tiež," uviedol.

Haščákovi sa v sezóne celkom darilo aj v produktivite. V 44 dueloch základnej časti nazbieral 24 bodov (11+13). V 14 stretnutiach play off pridal ďalších desať (4+6). Do národného tímu si okrem dobrej nálady preniesol aj formu a verí, že tá mu pomôže preniknúť do záverečného kádra na šampionát. "Je len na mne, akú pozíciu si urobím a ako budem hrať. Všetci to máme vo vlastných rukách a ide o to, ako zabojujeme, dúfam, že mi to vyjde," povedal s tým, že titul by mu v tom mohol pomôcť. "To je otázka na trénera, ale ja si myslím, že áno. Dúfam, že všetkých, čo vyhrali titul, rovno zoberú. To sú také víťazné typy a tie vždy treba," dodal Haščák, ktorý má v Brne ešte rok platný kontrakt, no zatiaľ nevie, či ho aj dodrží.

01 - Modified: 2017-05-22 06:27:34 - Feat.: - Title: Ohlasy svetových médií: Intenzívne, nervydrásajúce a opatrné. Kanadskú vládu ukončili Švédi 02 - Modified: 2017-05-22 05:41:37 - Feat.: - Title: Švédi sú majstrami sveta. Kanadu zdolali po samostatných nájazdoch 03 - Modified: 2017-05-21 18:12:07 - Feat.: - Title: Ruská zborná nedopustila obrat. Po výhre nad Fínskom odchádza z majstrovstiev bronzová 04 - Modified: 2017-05-21 12:33:11 - Feat.: - Title: Náš hokej na tom nie je až tak zle. Musí sa iba spraviť zásadný krok 05 - Modified: 2017-06-12 12:17:58 - Feat.: - Title: Náš hokej na tom nie je až tak zle. Musí sa ale spraviť zásadný krok
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 06:54