StoryEditor

Slováci doplatili na vylúčenia. Lotyši nám uštedrili prvú prehru

07.05.2017, 20:07
Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom druhom vystúpení na svetovom šampionáte s Lotyšskom 1:3.

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom druhom zápase v kolínskej A-skupine MS s Lotyšskom 1:3.

Lotyši viedli po góloch Janisa Spruktsa a Zemgusa Girgensonsa 2:0 a na gól Michela Miklíka v presilovke v 50. minúte zareagovali prakticky okamžite, keď na 3:1 upravil Andris Džerinš.

Na konte slovenského tímu tak po dvoch zápasoch zostávajú dva body. 

Slováci sa na MS najbližšie predstavia v utorok 9. mája o 20.15 proti Dánsku, Lotyši budú hrať v rovnaký deň od 16.15 s Talianskom.

​A-skupina (Kolín):

Lotyšsko - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 11. Sprukts (Rih. Bukarts, Girgensons), 28. Girgensons (Rih. Bukarts, Rob. Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis, Daugavinš) - 50. Miklík (Dravecký, Haščák). Rozhodovali: Gofman (Rus.), Salonen (Fín.) - Otmachov (Rus.), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 6:6 na 2 min., navyše Matoušek (SR) 5 min. + DKZ za narazenie na mantinel, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 8149 divákov.

Lotyšsko: Merzlikins - Cibulskis, Galvinš, Sotnieks, Kulda, Balinskis, Freibergs, Jaks - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Sprukts, Rihards Bukarts, Indrašis - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Bičevskis, Pavlovs, Meija - Pavlovs

Slovensko: Laco - Čajkovský, Sersen Čerešňák, Jánošík, Gernát, Mikuš, Šedivý, Trška - Dravecký, Suja, Skokan - Haščák, Bližňák, Miklík - L. Hudáček, Cingeľ, Kudrna - Skalický, Zigo, Matoušek
      
Lotyši už v prvom striedaní ukázali, že to s nimi Slováci nebudú mať jednoduché. Na minútu zovreli súpera v jeho pásme, ale brankár Laco situáciu zvládol. V 5. minúte mohol Lotyšov poslať do vedenia Keninš, svoj únik po ľavom krídle však nezakončil gólom. Dôležitý moment prišiel v 7. minúte.

Debutant Matoušek nešťastne narazil na mantinel jedného z Lotyšov a dostal trest na 5 minút a do konca zápasu. V 11. minúte sa už zdalo, že statočne brániaci Slováci zvládnu dlhé oslabenie bez gólu, no opak bol pravdou. Spruktsovi strela nesadla ideálne a do Lacovej bránky jej pomohol aj nešťastný teč Bližňákovej hokejky.

Slovenský tím sa po oslabení vrhol do útoku a hralo sa najmä pred Merzlikinsom. V 14. minúte sa už Slováci radovali, ale gól dorážajúceho Kudrnu napokon rozhodcovia neuznali, keďže predtým už zaznel ich hvizd.

Krátko na to sa gólom neskončilo ani prečíslenie Suju so zakončujúcim Skokanom. Slováci v závere tretiny vystupňovali ofenzívnu aktivitu, ale vyrovnanie nepriniesli ani pokusy Čerešňáka či Bližňáka.

Snaha o vyrovnanie bola na slovenských hráčoch badateľná aj v úvode druhej časti. Kudrna si v 23. minúte vytvoril streleckú pozíciu, ale spomedzi kruhov netrafil bránku. Šance však mali aj Lotyši. V 27. minúte príkladne rozohrali presilovú hru, v ktorej najskôr Roberts Bukarts strieľal bez prípravy, ale Lacovi pomohla konštrukcia bránky.

V pokračujúcej početnej výhode však Lotyši predsa len dosiahli druhý gól, keď Rihard Bukarts našiel spoza bránky nekrytého Girgensonsa a ten zblízka prekonal Laca. Slovákom druhý inkasovaný gól ubral na sebaistote, čoho výsledkom boli viaceré chyby v obrane i útoku. V 35. minúte sa o tretí lotyšský gól snažil Skvorcovs, no ani na dvakrát nedokázal prekonať Laca.

Tréner SR Zdeno Cíger za nepriaznivého stavu pozmenil zloženie formácií a hru stiahol na tri útoky. Taktické manévre mohli priniesť výsledok už v 42. minúte, keď Slováci unikli do nájazdu dvoch proti jednému, ale Kudrnovu strelu zastavila žrď. O šance nebola núdza a lotyšskú v 45. minúte musel riešiť Laco, ktorý zneškodnil Spruktsovu nebezpečnú strelu zblízka. Slováci sa nevzdávali a kontaktného gólu sa dočkali v 50. minúte počas presilovky.

Na konci spolupráce s Draveckým bol pohotovo strieľajúci Miklík - 1:2. Radosť z kontaktného gólu však netrvala dlho. Lotyši v 51. minúte potrestali vylúčenie Draveckého, keď Džerinš zblízka dorazil puk za Laca - 3:1. Už v 57. minúte sa slovenský tím odhodlal k hre bez brankára. Šestica slovenských hráčov si následne viackrát vytvorila tlak, Merzlikins však zneškodnil pokusy Mikuša, Haščáka i ďalšie situácie.

Hlasy po zápase /RTVS/:
Vladimír Dravecký, kapitán SR: "To, že ma zvolili za najlepšieho hráča na slovenskej strane, nič neznamená, keďže sme prehrali. Tlak tam z našej strany bol, ale v závere sa nám nepodarilo vyrovnať. Nepomohol tomu ani môj faul, aj keď to bola sporná situácia. Myslím si, že sme hrali dobre, ale musíme zlepšiť efektivitu. Dostali sme tri góly v oslabeniach, to musíme lepšie nacvičiť. Musíme viac strieľať a nájsť si pred bránkou dorážky. Dali sme konečne gól v presilovke, od toho sa musíme odraziť. Pripravíme sa na ďalší zápas,  spravíme všetko pre to, aby sme v ňom zvíťazili."

Ján Laco, brankár SR: "Zápas poznačila prvá tretina, v ktorej sme inkasovali vylúčenie na 5 minút a následne išli do troch. To bolo dosť ťažké. Bohužiaľ, dostali sme nešťastný gól. Rozhodli presilovky a oslabenia. Lotyši hrali presilovky jednoducho, jeden gól dali z dorážky, druhý po prihrávke spoza bránky, zahrali to dobre. Vždy sa dá spraviť viac, treba si to rozanalyzovať. Deň oddychu príde vhod, chalani majú toho dosť."

Július Šupler, asistent trénera SR: "Sme smutní, lebo sme prehrali. O prehre rozhodla naša nízka efektívnosť streľby, početnosť bola dostatočná. Rozhodla hra v oslabení, kde sme dostali tri góly. Celý zápas ovplyvnila situácia 3 na 5 hneď v prvej tretine, dostali sme smolný gól a to sa odzrkadlilo v ďalšom priebehu. Jeden gól je málo na to, aby sme zdolali súpera. Mrzí nás to, musíme si oddýchnuť, zmobilizovať a pripraviť na ďalšie zápasy, v ktorých bude dôležité, aby sme získali nejaké body."

Michel Miklík, autor gólu SR: "Súper nás potrestal v presilovkách. My sme v nich dali iba jeden gól. Mužstvo podalo diametrálne odlišný výkon ako proti Talianom, určite tam bolo zlepšenie, treba chalanov za to pochváliť. Chceli sme oba zápasy vyhrať, z tohto pohľadu je to sklamanie."

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 04 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 05 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 20:11