Tréner hokejovej reprezentácie Zdeno CígerTASR/M. Svítok
StoryEditor

Stále nám reálne hrozí zostup. Pozrite sa, o čo ešte hráme na šampionáte

14.05.2017, 13:29
Autor:
TASRTASR

Slovenskí hokejisti sa do nedeľňajšieho rána v dejisku MS zobudili s vedomím imperatívu jedného bodu v dvoch zostávajúcich zápasoch.

V hre za "bláznivých" okolností bol v A-skupine aj postup do štvrťfinále, ktorý ale velil zdolať USA i Švédsko v radnom čase. 

Musíme fandiť Dánom

K boju Slovenska o zotrvanie v A-kategórii pomohlo v sobotu víťazstvo Nemecka nad Talianskom 4:1, lenže ak by zverenci Zdena Cígera v nedeľu nebodovali proti Američanom a následne by večer Dáni v riadnom hracom čase prehrali so Švédmi, rysovala by sa minitabuľka troch posledných v kolínskej vetve.

Prvým kľúčom by tak bol pondelňajší zápas Dánov proti Taliansku, v ktorom majú severania nevýhodu krátkej regenerácie. Ak by to Taliani využili za tri body, pred utorňajším slovenským záverom proti Švédsku by sa vytvorila trojica v poradí 6. Taliansko, 7. SR a 8. Dánsko.

Dáni vypadnúť nemôžu, keďže v roku 2018 organizujú MS. O poschodie nižšie by tak klesol siedmy tím. "Čierneho Petra" by tak mali v rukách v prípade bezbodovej prehry so Švédskom Slováci, ale do hry by tiež vstúpil paralelne hraný parížsky zápas Bielorusov s Nórmi.

Zamotaná situácia

Podľa regúl v prípade, ak z jednej skupiny je ôsmy tím automaticky chránený, tak druhého zostupujúceho (prvým sú v B-skupine už naisto Slovinci) určí lepšia bilancia mužstiev na priečkach číslo 7 v oboch vetvách.

Bielorusom by tak stačil proti Nórom bod a tiež to v programe MS vychádza tak, že ich súper na tento duel nastúpi s krátkym regeneračným intervalom po zápase s Kanadou.

Paradoxne ale zároveň vzhľadom na formát turnaja celkom prirodzene mohlo aj v tejto fáze (o záchranu bojujúce) Slovensko postúpiť do vyraďovačky.

Po plných víťazstvách nad favoritmi by malo 10 bodov a v nedeľu 9-bodoví Nemci a Lotyši (na 4., resp. 5. priečke) sa na úplný záver skupinovej fázy stretnú vo vzájomnom zápase.

Jeden z nich má postup istý. Ak by Švédi pustili všetky body Dánom a Lotyši nad Nemeckom zvíťazili po predĺžení, o postupe zo 4. miesta by rozhodla opäť tabuľka troch, kde by na tom boli najlepšie Slováci pred Švédskom a Nemeckom. Postupová matematika mala však aj ďalšie bezbreho teoretické varianty.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 04 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 05 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:06