crosby stanley cupReuters
StoryEditor

Crosby a spol. vyženú zo Stanleyovho pohára legendárneho Slováka

12.06.2017, 16:15
Stanley Cup. Pätnásť kilovú trofej s mohutným podstavcom už Sidney Crosby pozná snáď až do najmenšieho detailu.

Veď nablýskaný pohár už trikrát držal nad hlavou a popíjal z neho šampanské. Čoskoro sa však tvár "hokejového grálu" výrazne pozmení. Pittsburský kapitán a jeho spoluhráči z neho totiž vystrnadia vážené legendy NHL.

Práve kvôli úspešnej Pittsburskej obhajobe, zavŕšenou v noci na pondelok štvrtou finálovou výhrou nad Nashvillom, za pár mesiacov nastane chvíľa, ktorá môže niekomu prísť ľahko neúctivá, ba snáď až kontroverzná.

Zo Stanley Cupu zložia prstenec s menami 12 šampiónov NHL. Pittsburgh totiž zaplní posledné voľné miesto na trofeji, a tak bude potrebné urobiť priestor budúcim víťazom. Robí sa tak raz za 13 rokov.

​Ikony NHL tento krok chápu. "Nikdy som nepočul o niekom, koho by to urazilo," hovorí pre Toronto Sun Red Kelly, niekdajší famózny obranca a dnes skoro deväťdesiatročný starček.

Podobne to vidí aj Scotty Bowman, zrejme najlepší tréner v dejinách zámorskej súťaže. "Nepoburuje ma to. Bolo nutné, aby sa stal Stanley Cup praktickým."
Bowman navyše upokojuje: "Tie prstence sa predsa nevyhodia, putujú do Siene slávy."

Napriek tomu sa nejeden fanúšik zamračí pri predstave, že z najcennejšej klubovej trofeje zmiznú mená Gordieho Howea, Maurica Richarda či Stana Mikitu. Naozajstných kráľov histórie ľadového hokeja.

Pravidlá Stanley Cupu sú však neúprosné, jednotlivé mená na ňom vydržia 52 až 65 rokov. Potom prepustia miesto ďalším víťazom.

Jediným variantom ako zabrániť odnímaniu prstencov je zväčšenie už tak obrej trofeje. Takýto návrh však neprejde, nejeden hráč sa v minulosti posťažoval, že súčasná verzia je už tak dosť ťažká.

Problémy s udržaním Stanley Cupu vo vzduchu vraj priznal aj Zdeno Chára. Najvyšší hokejista, ktorý kedy hral v NHL. Čo potom mali hovoriť drobnejší borci, napríklad kanadský "trpaslík" Martin St. Louis?

Keď teda bude Crosby dvíhať strieborný pohár nad hlavu nabudúce, a že sa to pokojne môže čoskoro stať, trofej bude iná než v predchádzajúcich troch prípadoch. Mnoho mien bude chýbať, objaví sa veľa voľnej lesklej plochy, prichystanej pre rytkyňu Louise St. Jacquovú.

"Sid" už nebude v spoločnosti spomínaných velikánov. A raz, ešte v tomto storočí, z podstavca zmizne i on.

01 - Modified: 2024-04-18 20:00:24 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 03 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-16 06:00:21 - Feat.: - Title: Černák skóroval, no Tampa podľahla Buffalu. Islanders si zaistili miestenku v play off
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 22:05