Reuters
StoryEditor

Česi majú prvú svetovú jednotku. Plíškovú posunula na trón prehra Halepovej

11.07.2017, 21:30
Autor:
iDnesiDnes
Čo nevyšlo na parížskej antuke, splnilo sa na londýnskej tráve.

Karolína Plíšková sa ako prvá česká tenistka stane svetovou jednotkou, k životnému úspechu jej pomohla porážka rumunskej rivalky Simony Halepovej vo štvrťfinále Wimbledonu. Postarala sa o ňu Britka Johanna Kontaová, mohutne podporovaná domácim publikom.

Plíšková sa stane historicky dvadsiatou treťou ženskou svetovou jednotkou. Hoci by o tom bývala radšej rozhodla sama pri hre, aj tak má z unikátneho momentu radosť.

"Ideálne je podporiť to zároveň nejakým skvelým výsledkom priamo na kurte, ale stať sa svetovou jednotkou je ukazovateľom dlhodobej výkonnosti, nie len jedného podareného turnaja," myslí si.

"Som nesmierne šťastná, splnil sa mi sen. Spomínam na svoje prvé tenisové krôčiky, toto je méta, na ktorú chce dosiahnuť každý, kto tento šport miluje," raduje sa víťazka nedávneho turnaja v Eastbourne.

Trón pre tenisovú kráľovnú sa uvoľnil vo chvíli, keď na tráve v All England Clube vypadla Angelique Kerberová. Zosadená nemecká jednotka sa rozlúčila s Wimbledonom už v osemfinále.

Korunné princezné v tej chvíli boli dve - Halepová a už vyradená Plíšková.

Keď sa Plíšková lúčila v All England Clube už po druhom kole, bola dosť sklamaná. Pod náporom horkej porážky dokonca povedala, že o výnimočný štatút nestojí.

"Teraz si to vážne neprajem. Radšej by som si to uhrala sama," vysvetľovala po porážke v druhom kole so Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Prvé miesto v rebríčku WTA si chcela uhrať sama. Priamo na kurte. Lenže o takú šancu prišla na Roland Garros, kde v semifinále neurobila posledný krok a neporazila práve Halepovú. Wimbledon Češke herne nevyšiel. A tak o jej pozíciu medzi najlepšími tenistkami sveta rozhodovali ostatné súperky.

Halepovú nezastavila v osemfinále Viktoria Azarenková z Bieloruska, vo štvrťfinále potom novú tenisovú kráľovnú určila Kontaová.

Hoci nevyužila veľa brejkbalov a premrhala aj tajbrejk v prvom sete, nakoniec Halepovú zdolala. "Bola som si s priateľom zahrať tenis a keď sme dohrali, sledovali sme posledných pár loptičiek zápasu Halepovej na telefóne," priznala Plíšková.

Lepšie ho zvládla Kontaová a zahrá si o finále "turnaja turnajov", Plíšková sa vďaka jej výhre v pondelok oficiálne stane svetovou jednotkou.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 05:02