TASR/AP
StoryEditor

Slovenský zápas roka: Ako porazí Rybáriková Muguruzovú?

13.07.2017, 10:14

Slovensko opäť raz žije tenisom. Postarala sa o to dáma, na ktorú polovička fanúšikov zabudla a druhá polovička ju dávno odpísala. Magdu Rybárikovú dnes čaká (ďalší) životný zápas a tu je recept, ako v ňom uspieť.

Poďme ale pekne poporiadku. V posledných dňoch ma zastavuje množstvo ľudí s otázkami na Magdu, jej hru, súperky alebo význam jej úspechu. Kvôli kontextu, obzvlášť pre nie úplne ortodoxných tenisových fanúšikov, si teda na pár z nich odpovedzme.

Aký je to úspech pre Slovensko?
Obrovský! Ešte nikdy sme v All England Clube semifinalistku nemali a aj od poslednej mužskej účasti Miloša Mečířa ubehlo už 29 rokov. Wimbledonu je vždy venovaná extra pozornosť, či už zo strany fanúšikov, médií ale aj samotných hráčov. Medzi mužmi ho už 14 rokov nevyhral nikto mimo „veľkej štvorky“ a u dám bola od roku 1998 iba jedna prekvapivá víťazka, Marion Bartoliová. Pokiaľ by Magda postúpila, ako svetová 87-ka by bola najnižšie postavenou finalistkou za 40 rokov! Slovenský tenis, ale aj celá krajina, majú už teraz o reklamu postarané.

Kde bola Magda doteraz?
O jej talente nikdy pochýb nebolo. Magda si už ako juniorka zahrala grandslamové finále (zrejme neprekvapí, že práve na Wimbledone) a zvládla aj prechod medzi dospeláčky. Ako 21-ročná získala prvý titul na okruhu WTA a k nemu pridala ďalšie 3. Vždy v najlepšej forme ju však zastavili zranenia. Vlani musela absolvovať dve operácie – zápästia a kolena a opäť začínať odznova. Dlhšia pauza našťastie pomohla. Konečne je fit, na menších turnajoch sa skvele rozohrala, zo 453. miesta sa behom 4 mesiacov dostala do top 100 a s veľkou hernou aj psychickou pohodou hrá na Wimbledone životný tenis. Pokiaľ zostane zdravá, nemusí byť tento úspech iba jednorazový.

Prečo práve tráva a tento Wimbledon?
Magda mala vždy hru ako stvorenú na najrýchlejší povrch. Štýlom pripomína skôr hráčky spred dvoch dekád. Okrem obrovskej variability, perfektného „slajzu“ a prehľadu na sieti má navyše aj dobré podanie a drvivý forhend. Hrá inteligentný tenis, ktorý na mladú generáciu silových hráčok platí. Pomohol jej aj žreb. Všetky top hráčky v jej sekcii potrebujú svoj rytmus a Magda im ho dokonale zobrala. Po víťazstve nad Karolínou Plíškovou zdedila jej nasadenie a otvorila si cestu ďalej. Paradoxne kľúčový bol zrejme zápas s Petrou Martičovou. Potvrdiť hviezdne víťazstvo je často tá najťažšia úloha a Magda zvládla nielen pozíciu favoritky, ale aj oveľa variabilnejší štýl Chorvátky. Odvtedy opäť nemá čo stratiť.

O čo Magda hrá?
Nerád píšem o finančných odmenách, ale väčšinu ľudí práve to zaujíma, takže aspoň v skratke. Už teraz má Slovenka istých cez 620 000 eur, čo je takmer štvrtina jej doterajších príjmov. Každou ďalšou výhrou sa odmena zdvojnásobí. Zo športového hľadiska sú ale oveľa podstatnejšie body a míľniky, o ktoré Magda hrá. Už teraz má istý posun na 33. miesto sveta, teda iba dve priečky za doterajšie kariérne maximum. Semifinálové víťazstvo by ju katapultovalo do svetovej top 20 a prípadné finálové do top 16. Nič z toho však nemôže konkurovať prestíži, ktorá prichádza s účasťou vo wimbledonskom finále a v prípade celkového víťazstva doživotným členstvom v All England Clube.

Celý článok si môžete dočítať na partnerskom webe tenisovysvet.takurcitee.sk.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 17:09