Reuters
StoryEditor

Má jury rovnaký meter na každého? Po Saganovi prišlo ďalšie kontroverzné rozhodnutie

14.07.2017, 12:14
Deväť dní po kauze Sagan zasiahla Tour ďalšia kontroverzia v súvislosti s pravidlami. Dodatočne však rozhodcovia zrušili svoje rozhodnutie.

Rigoberto Uran z Cannondale a George Bennett z Lotta NL-Jumbo boli penalizovaní za neskoré občerstvovanie na trati 12. etapy.

Ale... domáci Romain Bardet nie.

Napriek tomu, že existuje video aj fotografie, ako si aj on vzal bidon, teda cyklickú fľašu, v nepovolenej zóne.

​Pravidlo UCI 2.3.027 hovorí: "Občerstvovanie je zakázané v stúpaniach, zjazdoch a počas prvých 50 a posledných 20 kilometrov etapy."

Pri štvrtkovej dvanástej etape Tour do Peyragudes povolila jury občerstvovanie dokonca na posledných 10 kilometroch etapy, pričom na méte 12,5 kilometra pred cieľom bol aj oficiálne bufet.

Podľa komisárov však Bennett prijal bidon od diváka 6,4 kilometra pred cieľom a Uran päť kilometrov pred cieľom. Za toto previnenie dostali obaja 20 sekundovú penalizáciu a pokutu 200 švajčiarskych frankov.

Jonathan Vaughters manažér stajne Cannondale, najprv na Twitteri reagoval: "Rigo si vzal bidon od diváka počas posledných desiatich kilometrov. Akceptujeme trest. Ale Bardet urobil to isté. Mal by byť potrestaný aj on."

​O jedenásť minút neskôr Vaughters spresnil: "Oprava. Nepovolené občerstvenie bolo od zamestnanca Cannondale, nie od člena tímu, nie od diváka. Nanešťastie sme teraz zaplatili za jeho entuziazmus."

Charly Wegelius, športový riaditeľ Cannondale, po etape telefonoval šéfovi UCI jury Philippovi Marienovi a protestoval. Domnieval sa, že ak Uran neobdržal v zakázanej zóne bidon priamo od člena tímu, nemal by byť penalizovaný.

Marien reagoval: "Občerstvenie mohlo byť od kohokoľvek, pokojne od malého dieťaťa, stále by to znamenalo 20 sekundový trest."

Neskôr mu Wegelius ešte raz telefonoval a pýtal sa, prečo teda rovnaký trest nedostal aj Bardet. Francúz z tímu AG2R si na videu i a fotografiách berie bidon od rovnakej skupiny divákov ako Bennett.

Podľa šéfa jury však nie je isté, či sa z neho Bardet napil. Na rozdiel od Saganovej kauzy teda jury v jeho prípade neuplatňuje prezumpciu viny, platí tu prezumpcia neviny.

"Navyše neobdržal fľašu v zakázanej zóne od člena svojho tímu," dodal Marien.

Vaughters sa rozčúlil: "Marien kompletne v tomto prípade otočil. Jury je tu nekompetentná."

Muž, ktorý podal Uranovi pred cieľom pitie, je zamestnancom firmy Cannondale France. "Nemá licenciu člena nášho tímu a rozhodne sme mu nepovedali, aby dal Rigovi bidon," spresnil Vaughters.

Ak by jury predsa len penalizovala nielen Urana a Bennetta, ale aj Bardeta, udržal by si v súlade s pravidlami víťazstvo v 12. etape, iba by k nemu dostal dvadsaťsekundový trest do celkovej klasifikácie. Rovnako tak na svojom poradí z cieľa etapy zostali napriek časovému trestu druhý Uran a deviaty Bennett.

"Ak chce byť jury férová, musí potrestať aj Bardeta," nabáda Vaughters. "Najradšej by sme však boli, aby nebol nikto za niečo také penalizovaný pripočítaním času. Tour by nemala byť rozhodnutá bidonmi."

Len si to skúste predstaviť: nepotrestaný Bardet vyhrá na konci pretekov v Paríži o pätnásť sekúnd pred druhým Uranom...

Alebo o päť sekúnd pred kýmkoľvek.

Spustila by sa ďalšia lavína polemík o oprávnenosti jeho triumfu.

UCI napokon zrušila tresty pre Kolumbijčana Rigoberta Urana z tímu Cannondale-Drapac a Novozélanďana Georgea Bennetta z LottoNL-Jumbo za nepovolené prevzatie fľaše a zásobovanie v dvanástej etape pretekov Tour de France.

V platnosti tak ostávajú pôvodné výsledky štvrtkovej etapy. Uran je v celkovom poradí Tour de France na štvrtej pozícii so stratou 55 sekúnd na lídra Fabia Arua, Bennettovi patrí deviata priečka s viac ako štvorminútovou stratou. Informovala agentúa AP. 

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:40