Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Generálny advokát: Slovenskú žalobu na kvóty pre utečencov treba zamietnuť

26.07.2017, 10:35
Generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie navrhuje na slovenskú a maďarskú žalobu neprihliadať. Samotný rozsudok vo veci sa očakáva až koncom roka.

Francúz Yves Bot, ktorý je jedným z jedenástich generálnych advokátov Súdneho dvora dnes píše, že rozhodnutie Rady EÚ, ktoré napadlo Slovensko a Maďarsko automaticky prispieva k zníženiu tlaku vyvíjaného na grécky a taliansky azylový systém. Podľa neho nebola Rada povinná prijať toto rozhodnutie jednomyseľne, čo Slovensko a Maďarsko v žalobe namietalo.

Konanie Slovenska je „v rozpore so zásadou solidarity"

Bot tvrdí, že rozhodnutie Rady EÚ je nelegislatívnym aktom, preto nebolo treba aj jeho schválenie národnými parlamentmi členských štátov. Konanie Slovenska a Maďarska, ktoré sa vyhýba účinnosti rozhodnutia dnes označil za „v rozpore so zásadou solidarity a spravodlivého rozdelenia bremena členských štátov.“

„Rada môže prijať dočasné opatrenie stanovujúce záväzné rozdelenie osôb, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu,“ dodáva generálny advokát na konci svojho stanoviska.

Súdnemu dvoru preto navrhuje, aby zamietol žaloby Slovenska a Maďarska v tomto spore. Sudcovia jeho názormi viazaní nie sú, často sa však ich rozhodnutie zhoduje s návrhmi generálnych advokátov. Ich úlohou je nezávisle od sporových strán navrhnúť Súdnemu dvoru právne riešenie veci, ktorá im bola pridelená.

Najprv Slováci

Ako prvá podala žalobu kvôli kvótam pre utečencov vláda Slovenskej republiky ešte v decembri 2015. V nej kritizuje rozhodnutie Rady EÚ zo septembra 2015, ktoré zakotvuje prerozdelenie 120-tisíc migrantov z Grécka a Talianska podľa národných kvót. O deň neskôr nasledovalo naše kroky žalobou aj Maďarsko.

Obe krajiny hovoria, že rozhodnutie Rady o kvótach pre utečencov považujú za politické. Slovensko navyše rozhodnutie označuje aj za “neadekvátne a neúčinné”. Naopak, Rada EÚ v spore tvrdí, že v čase prijatia dokumentu o kvótach pre utečencov bolo toto rozhodnutie primerané vtedajšej situácii, keďže Grécko a Taliansko čelili nevídanému náporu nelegálnych migrantov. Hromadný a rýchly príliv utečencov pred dvoma rokmi podľa Rady ohrozoval existenciu schengenského priestoru.

Slováci v žalobe žiadajú, aby Súdny dvor vyhlásil rozhodnutie Rady o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Rada má okrem toho uhradiť súdne trovy. Finálne rozhodnutie by malo padnúť koncom roka.

Ako funguje spor pred Súdnym dvorom

  • Právni zástupcovia oboch strán sporu prezentujú svoje stanoviská sudcom a generálnemu advokátovi, ktorí im môžu klásť otázky.
  • Ak súd rozhodol, že je potrebné stanovisko generálneho advokáta, poskytne sa niekoľko týždňov po vypočutí.
  • Sudcovia sa potom poradia a vyhlásia rozsudok.
01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:44