StoryEditor

Z vývoja v Poľsku a Maďarsku mrazí. Únijné hodnoty ničia, peniaze veselo poberajú

27.07.2017, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Vývoj v Poľsku a Maďarsku je doposiaľ pravdepodobne tým nejstrašidelnejším prejavom pravicovej, nacionalistickej a populistickej neliberálnej demokracie.

Poľsko "je na ceste k autokracii" varoval vlani doterajší predseda poľského najvyššieho súdu. A od tej doby už pokročilo na tejto ceste znepokojujúco ďaleko, napísal denník The Guardian.

Tisíce Poliakov protestujú proti zmenám, ktoré oslabujú právny poriadok a politikom dávajú kontrolu nad personálnym obsadením súdov a nad činnosťou súdnictva. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) v reakcii na to proces zrýchlila.

Najvyšší súd nie je iba najvyššou poľskou odvolacou inštanciou všetkých prípadov trestných a občianskoprávnych konaní, rozhoduje aj o platnosti volieb, schvaľuje účtovníctvo politických strán a rozhoduje v disciplinárnych konaniach vedeným proti sudcom.

​Tento vývoj je doposiaľ pravdepodobne tým nejstrašidelnejším prejavom pravicovej, nacionalistickej a populistickej neliberálnej demokracie, ktorá zakorenila v Poľsku a Maďarsku (PiS úplne predvídateľne súdnictvo vykresľuje ako skorumpované a v službách elít). Medzinárodné spoločenstvo nevie, ako na túto líniu reagovať - ​​niektorí z politikov neliberálne tendencie podporili či k nim podnecovali.

Podpora xenóbnych sklonov

Prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa počas varšavskej návštevy, ktorým hral na nôtu xenofóbnych sklonov svojho hostiteľa, vyslal len zlé politické signály: mnohí sa domnievajú, že poľskú vládu povzbudil k tomu, aby vo veci súdnej reformy konala rýchlo.

Obdobne prijal izraelský premiér Benjamin Netanjahu Maďarsko. Napriek tomu, maďarský premiér Viktor Orbán velebí Miklósa Horthyho, ktorý stál na čele krajiny počas druhej svetovej vojny a prispieval k posielaniu Židov do táborov smrti.

​Napriek kampani, ktorú Orbán vedie proti Georgeovii Sorosovi (amerického finančníka maďarského pôvodu nemá rád ani Netanjahu), Orbán svojmu izraelskému náprotivku zopakoval, že Maďarsko antisemitizmus nepripustí.

Soros a ďalší však tvrdia, že billboardy, ktorými maďarská vláda na židovského finančníka útočí kvôli tomu, že napáda postoj maďarskej vlády proti utečencom, nezameniteľný podtón antisemitizmu obsahujú. Izraelská vláda zrušila vyhlásenie svojho veľvyslanca, ktorý plagáty odsúdil.

Reuters

​Útok na liberálne hodnoty

Maďarsko a Poľsko (a Česká republika) by sa za to, že zavreli dvere utečencom, mohli dočkať zo strany únie finančného trestu. Politická vlna, ktorá sa zdvihla proti veľkorysejšej pozícii nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, im ale dodáva na pocite, že postupujú správne.

V spore o utečencoch však rezonuje oveľa hlbší konflikt hodnôt - preto Budapešť zaútočila na neziskové organizácie a snaží sa zavrieť Stredoeurópsku univerzitu (CEU), ktorú Soros založil.

V tomto zmysle možno konštatovať, že útok vedený proti jeho osobe nie je osobný: ide pri ňom o to, čo tento filantrop zosobňuje. Maďarsko síce v podkopávaní justície ani zďaleka nepokročilo toľko ako Poľsko, ale je na rovnakej ceste. Útoky na médiá a univerzity aj medzinárodná kritika sa v prípade týchto dvoch krajín nápadne podobajú.

Británia hrá vlastnú hru

Zatiaľ čo ostatné členské krajiny EÚ vyjadrili znepokojenie nad "protiústavnými" reformami v Poľsku, Británia vyhlásila, že každá krajina má právo sledovať "svoju vlastnú demokratickú agendu". Aj Británia má svoju agendu: vraziť medzi krajiny višegrádskej štvorky a zvyšok EÚ klin, a pomôcť si tým pri rokovaní o vystúpení z únie.

Do Poľska prefíkane vyslala mladú fotogenickú dvojicu z kráľovskej rodiny, čím Poľsku zalichotila, bez toho, aby riskovala politické nepríjemnosti. Malého princa Georgea nikto o poľskom súdnictve spovedať nebude.

​Zvyšok EÚ medzitým znepokojuje rastúca nestabilita a viac než kedykoľvek predtým stráca istotu v tom, ako sa stretávať s odlišným kurzom vnútri spoločenstva.

Niekoľko krajín - najmä Holandsko - však postupuje rázne a niektoré vkladajú nádej do toho, že francúzsky prezident Emmanuel Macron sa nechá presvedčiť a vezme situáciu do rúk.

Belgicko nastolilo možnosť, že by sa Poľsku mohol zamedziť prístup k únijnému rozpočtu. Varšava a Budapešť síce EÚ a jej hodnoty napádajú, ale únijné peniaze si s potešením berú.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:26