StoryEditor

V Bielom dome vrie spor popredných Trumpových mužov, dôvodom sú úniky informácií

27.07.2017, 20:47
Autor:
ČTKČTK
Trump sa od nástupu do funkcie opakovane sťažoval, že z jeho tímu unikajú informácie, ktoré v médiách vyznievajú pre prezidenta nepriaznivo.

V Bielom dome sa rozhorel spor medzi dvoma poprednými mužmi prezidenta Donalda Trumpa, ktorý americké médiá interpretujú ako súboj o vplyv. Nový šéf komunikácie Bieleho domu Anthony Scaramucci týždeň po nástupe do funkcie označil personálneho riaditeľa Reinca Priebusa za pôvodcu únikov informácií, ktoré prispievajú k nelichotivému Trumpovmu obrazu v médiách. Priebusa sa zastal predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan, podľa ktorého má prezidentovu dôveru.

Spor medzi oboma vplyvnými predstaviteľmi Trumpovej administratívy tlel už pred Scaramucciho nástupom do funkcie, kam prišiel s povesťou "napraveného" Trumpovho kritika. Jeho príchodu sa údajne Priebus vehementne snažil zabrániť. Podnetom k tvrdému útoku na personálneho šéfa sa stala stredajšia správa denníka Politico, ktorý informoval o Scaramucciho príjmoch z podielu na investičnej firme, ktorý poberal ešte v júni.

Reuters

​Na snímke: Reince Priebus

Scaramucci na twitteri uviedol, že sa kvôli údajnému úniku tejto informácie obráti na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Z úniku podozrieva Priebusa, ktorý podľa neho zrejme stojí aj za vyzradením ďalších citlivých informácií médiám.

"Ak chce Reince objasniť, že nie je pôvodcom únikov, nech to urobí," povedal dnes Scaramucci v rozhovore s televíziou CNN.

Denník The Washington Post v tejto súvislosti upozornil, že informácie o Scaramucciho príjmoch sú verejne dostupné a nebolo nutné ich médiám tajne odovzdávať.

Reuters

​Na snímke: Anthony Scaramucci

Sám Priebus doteraz na Scaramucciho verbálne útoky verejne nezareagoval. Personálneho šéfa Bieleho domu sa však dnes verejne zastal vplyvný predseda Snemovne Ryan, podľa ktorého odvádza Priebus "fantastickú prácu". "Ak majú tí dvaja páni rozdielne názory, poradil by som im, aby si sadli a všetko si ujasnili," povedal Ryan na tlačovej konferencii.

53-ročný niekdajší finančník Scaramucci nastúpil do čela oddelenia komunikácie, keď upadol do nemilosti vtedajší hovorca Sean Spicer, ktorého verejné vystúpenia sa neraz stali terčom kritiky. Spicer krátko po Scaramucciho príchode na svoju funkciu rezignoval.

Trump sa od januárového nástupu do funkcie opakovane sťažoval, že z jeho tímu unikajú informácie, ktoré v médiách vyznievajú pre prezidenta nepriaznivo. Biely dom postupne obmedzoval predtým každodenné Spicerove brífingy, na ktorých ho nahradila výrazne menej zhovorčivá Sarah Huckabeeová Sandersová. Niektoré tlačové konferencie dokonca začal prezidentský úrad organizovať bez prítomnosti televíznych kamier.

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:43