Reuters
StoryEditor

V Bielom dome zúri boj o moc, nový hovorca zasypáva kolegov vulgarizmami

28.07.2017, 10:36
Autor:
ČTKČTK
V Bielom dome sa rozhorel spor plný vulgárnych urážok, ktorý ohrozuje povesť tímu Donalda Trumpa.

Na jednej strane stojí nový šéf prezidentskej komunikácie Anthony Scaramucci, na strane druhej personálny šéf Bieleho domu Reince Priebus. Americké médiá spor interpretujú ako súboj o vplyv.

Scaramucciho, bývalého finančníka z Wall Street, menoval prezident do svojho tímu minulý piatok. Krátko nato nový šéf komunikácie prekvapivo obvinil Priebusa z únikov informácií a vyzval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), aby sa jeho konaním zaoberal.

Scaramucci teraz v rozhovore s reportérom magazínu New Yorker Priebusa nazval "zasraným paranoidným schizofrenikom". Znovu personálneho šéfa Bieleho domu obvinil z únikov informácií a predpovedal, že čoskoro odstúpi.

Nemilosrdne kritizoval aj hlavného Trumpovho stratéga Steva Bannona, ktorý podľa neho zneužíva Trumpovu slávu, aby sa sám zviditeľnil. "Nemienim si tu honiť vtáka, nie som Steve Bannon, som tu, aby som slúžil krajine," povedal.

Keď sa článok v časopise New Yorker objavil na internete, pokúsil sa Scaramucci na twitteri o ospravedlnenie. "Občas užívam silný slovník. Na tomto poli sa toho nabudúce zdržím, ale nevzdám vášnivý boj za program Donalda Trumpa," napísal Scaramucci.

Personálne zmeny

Spor medzi oboma vplyvnými predstaviteľmi Trumpovej administratívy tlel už pred Scaramucciho nástupom do funkcie, kam prišiel s povesťou "napraveného" Trumpovho kritika. Jeho príchodu sa údajne Priebus vehementne snažil zabrániť.

Podnetom k tvrdému útoku na personálneho šéfa sa stala stredajšia správa denníka Politico, ktorý informoval o Scaramucciho príjmoch z podielu v investičnej firme, ktoré poberal ešte v júni.

Scaramucci na twitteri uviedol, že sa kvôli údajnému úniku tejto informácie obráti na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Z úniku podozrieva Priebusa, ktorý podľa neho zrejme stojí aj za vyzradením ďalších citlivých informácií médiám.

Denník The Washington Post v tejto súvislosti upozornil, že informácie o Scaramucciho príjmoch sú verejne dostupné a nebolo nutné ich médiám tajne odovzdávať.

Úniky informácií

Päťdesiattriročný niekdajší finančník Scaramucci nastúpil do čela oddelenia komunikácie, keď upadol do nemilosti vtedajší hovorca Sean Spicer, ktorého verejné vystúpenia sa neraz stali terčom kritiky. Spicer krátko po Scaramucciho príchode na svoju funkciu rezignoval.

Trump sa od januárového nástupu do funkcie opakovane sťažoval, že z jeho tímu unikajú informácie, ktoré v médiách vyznievajú pre prezidenta nepriaznivo.

Biely dom postupne obmedzoval skôr každodenné Spicerove brífingy, na ktorých ho nahradila výrazne menej zhovorčivá Sarah Huckabeeová Sandersová. Niektoré tlačové konferencie dokonca začal prezidentský úrad organizovať bez prítomnosti televíznych kamier.

01 - Modified: 2024-04-12 15:19:10 - Feat.: - Title: O život prišli dvaja generáli. Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, tvrdí Biely dom 02 - Modified: 2024-04-10 05:11:52 - Feat.: - Title: Je to nezmysel. Biely dom odmietol ruské vyšetrovanie podpory terorizmu zo strany Západu 03 - Modified: 2024-04-01 21:02:00 - Feat.: - Title: Izraelské kroky k zákazu al-Džazíry sú znepokojujúce, reaguje Biely dom 04 - Modified: 2024-03-28 17:08:48 - Feat.: - Title: Biely dom označil tvrdenia Kremľa o útoku pri Moskve za šírenie nezmyslov 05 - Modified: 2024-03-22 16:32:03 - Feat.: - Title: Biely dom odsúdil raketové útoky Ruska na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:27