Sun Čeng-cchajReuters
StoryEditor

Čínska hra o tróny: Mal byť budúcim prezidentom, skončí vo väzení pre "porušenie disciplíny"

28.07.2017, 14:55
Autor:
ČTKČTK
Sun Čeng-cchaj v mladosti študoval poľnohospodárstvo v britskom grófstve Hertfordshire, neskôr sa dostal do elity vládnucej Komunistickej strany Číny.

V utorok ráno ale čínsky tlač oznámila, že Sun je vyšetrovaný pre vážne porušenie disciplíny. Politika, o ktorom sa špekulovalo ako o možnom budúcom prezidentovi Číny, bude podľa analytikov čakať zrejme väzenie. Mnohí sa pritom obávajú, že jeho pád veští nepokojné časy v Pekingu, píše britský denník The Guardian.

Ešte pred pár týždňami bol 53-ročný bývalý minister poľnohospodárstva Sun Čeng-cchaj ambicióznym šéfom čínskej komunistickej strany v jednom z najrýchlejšie rastúcich miest sveta Čchung-čchingu.

Mnohí boli presvedčení, že túto funkciu - do ktorej bol vymenovaný na konci roka 2012 po nečakanom politickom páde iného vysokého straníckeho predstaviteľa Po Si-laja - využije ako odrazový mostík, aby sa dostal do najužšieho vedenia strany, sedemčlenného stáleho výboru politbyra.

O nových členoch tohto výboru sa bude rozhodovať tento rok na jeseň na 19. zjazde komunistickej strany v Pekingu. Pre Suna by takéto povýšenie znamenalo, že by mal veľkú nádej stať sa buď nástupcom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, alebo premiéra Li Kche-čchianga na ďalšom straníckom zjazde plánovanom na rok 2022.

Nepokojné politické obdobie

Prezidentovo nečakané rozhodnutie zbaviť sa Suna nielen zničilo tieto vyhliadky, ale aj scenár, podľa ktorého Čína, krajina jednej strany, riadi nástupníctvo vo svojom politickom vedení. Podľa niektorých expertov týmto Si nastolil nové, nepokojné politické obdobie v druhej najväčšej ekonomike sveta.

"Hladké odovzdanie moci je kľúčové pre prežitie vlády čínskej komunistickej strany a toto je skutočne čiara cez rozpočet," vyhlásila americká expertka na vrcholnú čínsku politiku Susan Shirková, ktorá pôsobila na americkom ministerstve zahraničia za vlády exprezidenta Billa Clintona.

Podľa Shirkovej sa takmer po dve desaťročia čínski vládcovia riadili neoficiálnymi pravidlami o nástupníctve, ktoré mali zabrániť destabilizujúcim bojom o moc a vzostupu despotických diktátorov, ktorí by sa mohli snažiť udržať pri moci, kým nezomrú alebo nebudú násilne zvrhnutí.

Na základe týchto nepísaných pravidiel by predpokladaní kandidáti na dve najvýznamnejšie funkcie, generálneho tajomníka strany a premiéra, mali byť vymenovaní do najužšieho vedenia strany päť rokov pred odovzdaním moci, ako sa to v roku 2007 udialo pri súčasnom prezidentovi Siovi a premiérovi Liovi.

Sun bol vnímaný ako jeden z ich možných nástupcov - tým druhým je Chu Čchun-chua, šéf komunistickej strany v provincii Kuang-tung. Rozhodnutie Suna zvrhnúť vnáša "obrovskú neistotu do pokračovaní tohto procesu v budúcnosti", uviedla Shirková.

Ako tomu v čínskej politike býva, presná povaha údajných Sunových zločinov zostáva hmlistá, rovnako ako politické pozadie jeho defenestrácie.

Tvrdá politická stratégia

Prvé náznaky problémov sa objavili koncom minulého roka, kedy do Čchung-čchingu prišiel Si Ťin-pchingov obávaný protikorupčný tím. V následnej správe protikorupční úradníci obvinili Sun Čeng-cchajovu vládu, že nedokázala eliminovať škodlivé "ideologické dedičstvo" Si Ťin-pchingovho rivala Po Si-laja, ktorý bol zvrhnutý pred piatimi rokmi po vražde britského podnikateľa Neila Heywooda, z ktorej bola usvedčená Po si-lajova manželka.

V polovici júla potom prišlo nečakané a nevysvetlené oznámenie, že Sun bol vo funkcii šéfa Čchung-čchingu nahradený politikom verným Si Ťin-pchingovi, ktorý sľúbil, že očistí "politický ekosystém" mesta. Suna vraj previezli do väzby, keď sa zúčastnil konferencie v Pekingu.

Podľa Čcheng Lia, riaditeľa čínskeho centra pri Brookingsovom inštitúte, nie je jasné, či Sun čelí obvineniu z korupcie či z politických trestných činov, ako je napríklad sprisahanie proti prezidentovi. "Môže to byť to aj to, alebo oboje," konštatoval.

Mnohí sú presvedčení, že Si, ktorý podľa mnohých analytikov chce zostať pri moci aj po roku 2022, vnímal Suna ako konkurenta, ktorého je potrebné sa zbaviť.

Bill Bishop z vplyvného portálu Sinocism vyhlásil, že Sunovo zvrhnutie je ďalším dôkazom toho, že prezident Si Ťin-pching, označovaný za nejdominantnejšieho čínskeho vodcu od čias Mao Ce-tunga, je majstrovský a tvrdý politický stratég.

Si využíva svoje ťaženie proti korupcii, aby sa zbavil súperov, ktorých potom nahrádza svojimi stúpencami. Sunovým nástupcom v Čchung-čchingu je Čchen Min-er, ktorý bol podriadeným prezidenta Si Ťin-pchinga počas jeho päťročného pôsobenia ako straníckeho šéfa provincie Če-ťiang. Predpokladá sa, že teraz to bude práve on, kto zaujme jedno z kresiel v najužšom vedení strany po jesennom zjazde.

O budúcnosti Sun Čeng-Cchaa nie je pochýb. "Skončí vo väzení," hovorí analytik Čcheng Li.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:31