StoryEditor

Rozdrvené ruky a špirála dlhov. Kambodžské tehly páchnu detskou krvou

29.07.2017, 20:10
Autor:
ahaaha
V kambodžských fabrikách na tehly otročia malé deti v desivých podmienkach a majitelia tovární držia robotníkov v kliešťach neustále bobtnajúcich dlhov.

V triede je dusivá horúčava, ale šestnásťročný Phea Chantheng má na sebe košeľu s dlhým rukávom. Nemôže zniesť pohľad na svoju zdeformovanú ruku. Stalo sa to pred dvoma rokmi, keď pracoval v továrni na tehly.

Jedného dňa sa pošmykol a ruka sa mu zachytila do stroja drviaceho hlinu. Mohol dopadnúť horšie, kambodžskí lekári podobné zranenia väčšinou riešia amputáciou.

Začarovaný kruh pre dvanásť dolárov

Terry Heinrich, zakladateľ katolíckej školy neďaleko Phnompenhu počas svojej kariéry videl množstvo zmrzačených detí. "Sypú hlinu do drviča, chytí im to ruku a vtiahne ju to do stroja. Musia tam stáť, kým stroj nerozeberú a neoslobodia ich," povedal televízii CNN Heinrich.

V továrni na tehly pracovala celá Chanthengova rodina. Keď mala jeho matka Mok Thy pätnásť rokov, požičala si od majiteľa fabriky sumu v hodnote dvanástich dolárov. Postupom času jej dlh narástol na 2 800 dolárov.

Zakaždým, keď prešla do inej fabriky, kúpil jej dlh nový zamestnávateľ, a dlžná suma tak postupne rástla. Dnes ide väčšina jej výplaty na splátky. Keď nemá peniaze na jedlo, musí si znovu požičať. "Toto je život robotníka v továrni na tehly," povzdychne si Mok Thy.

"Robotníci si žijú dobre, ich účty platíme my"

Pretože je platená od tehly, začala pred rokmi brať do fabriky i svoje deti. Verila, že tak vyrobí viac tehál a dlh zaplatí. Od chvíle, kedy mašina rozdrvila jej synovi ruku, už to nerobí, ale tuší, že jej potomkovia budú pokračovať v jej šľapajách, zaviazaní pôžičkou, ktorú si pred rokmi vzala.

Podobných rodín sú v Kambodži tisíce. "Bez oddychu pracujú. Peniaze, ktoré dostanú, stačia sotva na jedlo. Na zmenšenie ich dlhu to nemá žiadny vplyv," hovorí Naly Pilorgeová z organizácie LICADHO, ktorá monitoruje detskú prácu v Kambodži.

V chudobnej ázijskej krajine panuje v posledných rokoch stavebný boom a výrobcovia tehál zo systému dlhov profitujú. "Robotníci si žijú dobre, ich účty platíme my. Keď sa im narodí dieťa, platíme to my. Keď sa oženia, platíme to aj my. A tak ich dlhy rastú, pretože si požičiavajú naše peniaze," ponúkla novinárom svoj pohľad na vec majiteľka jednej továrne na predmestí hlavného mesta.

Americká televízna stanica v kambodžských továrňach na tehly videla desiatky detských robotníkov. Všetci tvrdili, že pracujú bez nároku na mzdu. Kambodžské ministerstvo práce však reportérom povedalo, že problém detskej práce v krajine neexistuje. Posledná pokuta za zamestnávanie detí bola udelená pred piatimi rokmi.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:08