Reuters
StoryEditor

Najväčšia armáda sveta sa predviedla. Pozrite si čínske vojsko v akcii

30.07.2017, 11:43
Autor:
ČTKČTK
Čínske ozbrojené sily, v ktorých podľa odhadov slúži 2,3 milióna mužov a žien, sú najväčšie na svete a prechádzajú ambicióznym programom modernizácie.

Veľkú vojenskú prehliadku, ktorej sa zúčastnil prezident Si Ťin-pching, dnes usporiadala Čína pri príležitosti 90. výročia založenia Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČLOA). Prehliadka, ktorú v priamom prenose vysielala čínska štátna televízia, mala ukázať vojenskú silu a vyspelosť krajiny, komentovali akciu zahraničné tlačové agentúry.

Prehliadku spustilo vojenské letectvo

Prehliadka sa konala na vojenskej základni Ču-ž'-che v oblasti Vnútorné Mongolsko. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako sa prezident v uniforme prihovára k vojakom z otvoreného vojenského džípu. Vyhlásil, že Čína "viac ako inokedy" potrebuje silnú armádu v čase, keď sa blíži k svojmu cieľu: "Veľkému oživeniu čínskeho národa".

Si Ťin-pching vykonal inšpekciu vojakov, obrnených vozidiel i konvenčných a jadrových striel. Vo vzduchu pritom prelietavali formácie lietadiel.

Prehliadky sa zúčastnilo 12-tisíc vojakov a 600 kusov bojovej techniky, vrátane viac ako stovky lietadiel. Podľa čínskej televízie bolo zhruba 40 percent typov zbraní predstavených prvýkrát.

Práve vojenské letectvo spustilo "technickú" časť prehliadky. Dve formácie tvorené 17 a 24 bojovými vrtuľníkmi utvorili čísla 81 (1.8. - dátum založenia ČLOA) a 90 (na počesť 90. výročia založenia ČLOA).

Prípravy tajili

Číňania pri prehliadke okrem iného prvýkrát ukázali svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú strelu Tung-feng 31AG (DF-31AG), ktorá má podľa údajov z televíznej reportáže dolet vyše 10-tisíc kilometrov.

V prejave po skončení prehliadky sa prezident Si Ťi-pching obrátil na jej účastníkov s dôraznou výzvou. "Vojaci a dôstojníci, musíte sa neochvejne riadiť princípmi a systémom absolútneho vedenia strany nad armádou, vždy počúvať a vykonávať príkazy strany a mieriť k akémukoľvek cieľu, ktorý vám ukáže," povedal. Vyjadril potom pevnú vieru v to, že čínske ozbrojené sily majú "odvahu aj schopnosť poraziť ktoréhokoľvek nepriateľa, ktorý by krajinu napadol".

Čínske ozbrojené sily, v ktorých podľa odhadov slúži 2,3 milióna mužov a žien, sú najväčšie na svete a v poslednej dobe prechádzajú ambicióznym programom modernizácie. Zahŕňa investície do nových technológií a vybavenia, ako sú neviditeľné stíhačky či lietadlové lode.

Vojenské prehliadky sa v Číne konali v rokoch 1949 až 1959 každoročne 1. októbra, teda v deň vzniku Čínskej ľudovej republiky. Potom len pri príležitosti okrúhlych výročí, to znamená každých desať rokov. Dnešná prehliadka bola prvou podobnou akciou venovanou výročiu založenia ČLOA. Úrady do poslednej chvíle tajili jej prípravy a štátne médiá oznámili jej konanie až v sobotu. Zahraničná tlač nemala povolené prehliadku spravodajsky kryť na mieste; priame prenosy zabezpečovali čínska štátna televízia a rozhlas.

01 - Modified: 2024-04-20 20:38:43 - Feat.: - Title: Americký minister zahraničia Blinken budúci týždeň odcestuje na trojdňovú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 11:28