Reuters
StoryEditor

Poľský prezident dodržal sľub, vetoval kontroverzné zákony o súdnej reforme

31.07.2017, 20:50
Autor:
ČTKČTK

Poľský prezident Andrzej Duda vrátil Sejmu, dolnej komore parlamentu, zákony o najvyššom súde a sudcovskej rade aj s odôvodnením svojho veta. Oznámil to dnes prezidentov hovorca Krzysztof Lapinski.

Duda pred týždňom oznámil, že sa rozhodol vetovať dva kontroverzné zákony, pretože by dali prílišnú moc ministrovi spravodlivosti a súčasne generálnemu prokurátorovi v jednej osobe, ktorý je navyše stranou v sporoch odohrávajúcich sa pred najvyšším súdom.

Sejm by teoreticky mohol prehlasovať prezidentovo veto trojpätinovou väčšinou hlasov pri nadpolovičnej účasti poslancov na tomto hlasovaní. Tak veľkú väčšinu vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) k dispozícii nemá.

PiS presadila sporné zákony v Sejme aj senáte napriek kritike opozície aj Európskej komisie. K prezidentovmu prekvapivému vetu - Duda až doteraz plnil priania šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského - zrejme prispeli aj veľké demonštrácie proti novým zákonom.

Prezident však minulý utorok podpísal tretí zákon z balíka súdnej reformy, o všeobecných súdoch, ktorý podľa kritikov umožní ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi podniknúť čistku medzi predsedami a podpredsedami súdov.

Ziobro teraz prezidenta tak ostro kritizuje, že prezidentský palác vyzval premiérku Beatu Szydlovou, aby svojho ministra umravnila.

PiS má v oboch komorách poľského parlamentu väčšinu. Strana tvrdila, že poľská justícia potrebuje očistu, akú od pádu komunizmu nezažila, a že má súdna reforma ľuďom vrátiť spravodlivosť.

Kritici ale poukazovali na to, že sporné zákony zaistia parlamentnej väčšine a vláde premiérky Beaty Szydlovej moc nad súdmi, a prakticky tak zrušia deľbu moci, ktorá je základom demokracie. To by podľa nich umožnilo predsedovi PiS Jaroslawovi Kaczyńskému nastoliť v Poľsku autoritársky režim.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:30