maduro venezuelaReuters
StoryEditor

Spojené štáty označili venezuelského prezidenta Madura za diktátora, uvalili na neho sankcie

31.07.2017, 23:05
Autor:
ČTKČTK
Ropné sankcie zatiaľ vyhlásené nebudú, ale sú stále v hre.

Spojené štáty uvalili sankcie na prezidenta Venezuely Nicolasa Madura kvôli usporiadaniu nedeľných volieb do nového Ústavodarného zhromaždenia. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financií. Podľa neho hrozia podobné sankcie aj členom nového orgánu, ktorého vznik opozícia i množstvo štátov označuje za protiústavný. Agentúra Reuters uviedla, že sankcie na venezuelský ropný sektor zatiaľ vyhlásené nebudú.

"Včerajšie (nedeľné) nelegitímne voľby potvrdili, že Maduro je diktátor, ktorý ignoruje vôľu venezuelského ľudu," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin pri oznámení sankcií. Tie zahŕňajú zmrazenie Madurových aktív, ktoré spadajú pod americkú jurisdikciu. Sankcie zakazujú tiež Američanom a americkým firmám akejkoľvek obchodné a finančné transakcie s Madurom.

USA už minulý týždeň pohrozili venezuelskej vláde sankciami, ak usporiada voľby do Ústavodarného zhromaždenia. Vznik tejto inštitúcie považuje opozícia aj mnohé krajiny za nedemokratický, prezident Maduro sa tak podľa nich snaží upevniť svoju autoritársku vládu a obísť parlament, v ktorom má od vlaňajška väčšinu opozícia.

V posledných dňoch sa objavili správy, že Washington zvažuje uvalenie sankcií na venezuelský ropný sektor. Spojené štáty kupujú zhruba tretinu venezuelskej produkcie ropy a prípadný bojkot by mohol mať pre venezuelské hospodárstvo fatálne následky. Agentúra Reuters dnes ale s odvolaním sa na svoje zdroje z Kongresu uviedla, že ropné sankcie zatiaľ vyhlásené nebudú, ale sú stále v hre.

Už minulý týždeň uvalili USA sankcie na 13 bývalých a súčasných činiteľov Madurovho režimu, sú medzi nimi okrem iných šéfka národnej volebnej komisie Tibisay Lucenová, minister vnútra Néstor Reverol či šéf polície Carlos Pérez.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:31