youtube
StoryEditor

"Pekelný juh." V Južnej Kórei sa stala celebritou, s plačom sa však vrátila do náručia vodcu Kima

01.08.2017, 17:40
Autor:
fasfas
Adaptáciu na súťaživú kapitalistickú spoločnosť nezvládne každý.

Až do apríla tohto roku bola Lim Či-hjun skromnou televíznou celebritou v Južnej Kórei. Preslávila sa ako utečenkyňa z KĽDR svojimi príbehmi o živote na území severného suseda. Jej osud bol príkladom, ako sa môže prebehlík z autoritárskej Severnej Kórey naučiť žiť na kapitalistickom juhu. Lenže minulý týždeň sa Lim objavila na propagandistickej stránke KĽDR, kde na kameru rozpráva o strašnom živote v Južnej Kórei.

"Každý deň na juhu bol pekelný. Keď som bola osamotená v temnote izby, kvôli zlomenému srdcu som stále plakala. Chýbala mi moja vlasť a moji rodičia," spovedá sa Lim na záberoch zverejnených na webe Uriminzokkiri. Dodáva, že sa vrátila do lona svojej vlasti o mesiac skôr a žije znovu vo svojom domovskom meste so svojimi rodičmi.

Ako presne sa do KĽDR vrátila, Lim nepovedala. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré sa stará o problémy s utečencami zo severu, prípad Lim vyšetruje. Čo propagandistickému portálu Lim povedala, nie je možné nezávisle overiť.

"Bola som na juh prilákaná bludom, že by som sa mohla normálne stravovať a zarobiť veľa peňazí. Ale nebolo to miesto, aké som si predstavovala. Išla som od práce k práci, ale nič mi nevychádzalo," pokračuje na videu Lim.

Prízvuk spozná každý

Od konca deväťdesiatych rokov z KĽDR na juh utieklo celkovo 30-tisíc ľudí. Väčšina z nich musela na ceste za novým životom absolvovať nebezpečnú cestu cez Čínu a džungle juhovýchodnej Ázie. Po dlhých výsluchoch títo ľudia absolvujú niekoľkomesačný program, ktorý im má pomôcť integrovať sa do juhokórejskej spoločnosti. Adaptáciu na súťaživú kapitalistickú spoločnosť ale nezvládne každý. S juhokórejskými rovesníkmi často márne bojujú, každý rozozná ich silný odlišný prízvuk.

Od roku 2011, kedy sa stal severokórejským lídrom Kim Čong-un, sa podľa amerického denníka The New York Times z rôznych dôvodov vrátilo už najmenej 25 prebehlíkov. Spoločné majú to, že svoj návrat opisujú ako dobrovoľný, pretože ich otrávil život na juhu.

Takúto možnosť nevyvracajú ani juhokórejské úrady. Majú ale podozrenie, že aspoň niektorých z navrátilcov zatiahol severokórejský režim späť proti ich vôli. Napríklad potom, čo ich nejakým spôsobom zlákali na cestu do Číny. Podľa juhokórejskej rozviedky nie je úplne ojedinelé ani vydieranie utečencov prostredníctvom únosov ich príbuzných na severe.

Navrátilci sú pre Kimovu propagandu darom z nebies. Na tlačových konferenciách rozprávajú o tom, ako ich zneužili prevádzači ľudí, alebo juhokórejskí agenti. Každý svojmu vodcovi ďakuje za druhú šancu, ktorú im dal.

Láska juhu a severu

"Na juhu vládnu peniaze. Na zradcu, akým som bola aj ja, tam čaká len fyzická aj psychická bolesť," varuje vo videu Lim občanov, ktorí nad útekom premýšľajú tiež. Lim do Južnej Kórey pricestovala v roku 2014. Od minulého decembra sa snažila ako ďalší prebehlíci z KĽDR preraziť v káblovej televízii.

Utečenkyne tam často v tradičných severokórejských odevoch spievajú piesne z KĽDR, alebo sa zúčastňujú reality show. V jednom programe nazvanom "Láska juhu a severu" sa napríklad snažia dať dohromady severokórejské ženy s juhokórejskými mužmi. Inokedy len hovoria o vtipných či tragických momentoch zo života v KĽDR.

Konkrétne Lim sa v jednej z relácií v decembri objavila vo vojenskej uniforme a veselo popisovala, ako podplácala svojho učiteľa cigaretami, aby mohla ísť za školu, alebo predávala pašovaný alkohol, aby si zarobila nejaké peniaze. Spätne teraz z KĽDR popisuje, ako sú ona aj ďalšie ženy z KĽDR na juhu nútené k hádzaniu špiny na svoju vlasť.

Ako televízna hviezdička zaujala Lim divákov natoľko, že na jej počesť založili fanúšikovský blog. Podľa neho žila v malej garsónke v Soule a od marca začala chodiť do školy. To dosvedčovali fotografie, na ktorých píše domáce úlohy, ako informoval juhokórejský denník JoongAng Ilbo.

Ešte v apríli v jednom z príspevkov ďakovala fanúšikom za to, že jej usporiadali narodeninovú oslavu. "Asi najlepšie narodeniny v mojom živote," komentovala to. Lenže onedlho potom zmizla. Keď sa objavila na severokórejskom webe, jej fanúšikovia blog zrušili.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:11