StoryEditor

Británia zostane súčasťou Európy

02.08.2017, 00:00
Autor:
Andy GarthAndy Garth
Spojené kráľovstvo chce zotrvať v čo najužšom možnom vzťahu s EÚ, píše britský veľvyslanec na Slovensku.

So začiatkom augusta mnohí z nás vyhľadávajú trochu relaxu a dobíjajú baterky. Byť britským veľvyslancom určite nie je žiadna nuda. Mne sa na Slovensku veľmi páči. Je to výborná krajina na prácu aj na zábavu. A, samozrejme, Slovensko má a stále bude mať špeciálne miesto v mojom srdci dlho po tom, ako sa skončí moja misia. Pretože tu sa narodili tento rok vo februári moje dve deti.

Budúce vzťahy
Keď začínate v nejakej krajine ako veľvyslanec, vždy si dávate ciele, ktoré chcete dosiahnuť počas vášho pôsobenia. Prirodzene, veci sa nikdy nevyvíjajú tak, ako ste predpokladali. A tak to bolo aj v prípade Slovenska. Ale sú to práve tie nečakané veci, ktoré vám po ich dosiahnutí prinesú väčšie uspokojenie. Práca je zaujímavejšia, ak neviete dopredu všetko, čo vás čaká.

Zaujímavé výzvy sú tie, pri ktorých musíte hľadať vzájomne výhodnú dohodu v oblastiach, ktoré sa vymykajú zabehnutým chodníčkom. Pôvodne som si myslel, že o tomto čase budeme viesť naše predsedníctvo v Európskej únii. A že budem slovenským kolegom a ďalším veľvyslancom z krajín EÚ vysvetľovať naše priority. Namiesto toho je teraz Spojené kráľovstvo v procese vystúpenia z EÚ a ja partnerom vysvetľujem naše priority pre brexit a ambície budúceho vzťahu so Slovenskom mimo EÚ. Takže veľmi nečakaná, ale zaujímavá výzva.Andy Garth

Úzky vzťah s EÚ
Ale vážne. Povedali sme to už mnohokrát, ale je to také dôležité, že si to zaslúži zopakovanie. Odchádzame z Európskej únie. Je to reakcia na demokratické rozhodnutie našich občanov v referende. Ale Británia sa neodplaví preč. Stále budeme súčasťou Európy, a preto je len prirodzené, že chceme zostať v čo najužšom možnom vzťahu s našimi partnermi v EÚ. Takže moja práca veľvyslanca sa nezmenila a ani sa nezmení. Chcem, aby naše silné bilaterálne vzťahy, naša prekvitajúca obchodná výmena, spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti, a vzťahy medzi našimi ľuďmi boli ešte lepšie ako doteraz. To všetko sú veci, na ktorých záleží aj našim občanom.

Rozhovory o odchode Británie z EÚ sa začali v júni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 04 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:52