Vzdelávanie je monopolom štátu. Využívané je na presne definované politické, ekonomické a nacionalistické účely, diktované kórejskou stranou práce. Vzdelanie má za cieľ oboznámiť celé obyvateľstvo s komunistickou ideológiou. Silný dôraz sa kladie na prácu popri učení alebo na integráciu teórie a praxe. Od všetkých študentov sa vyžaduje, aby sa zapájali do produktívnej práce popri štúdiu, a to ako vo svojich odboroch, tak aj v iných oblastiach, za nominálnu mzdu. To je aj spôsob, ktorým režim financuje náklady na vzdelávanie, píše Encyclopedia. Vzdelávací systém Severnej Kórey kladie veľký dôraz na komunistickú ideológiu a kombinuje štúdiá s marxisticko-leninskými zásadami. Medzi hlavné predmety patria vedecké predmety ako matematika, fyzika, chémia a biológia a sociálne vedy. Severná Kórea má vyvinutý aj systém vzdelávania dospelých. Je určený na poskytovanie ideologického a technického vzdelávania a na zníženie negramotnosti. Vzdelávanie dospelých sa uskutočňujú v továrňach alebo prostredníctvom korešpondenčných škôl, ktoré sa nachádzajú na niektorých vysokých školách.Flickr
StoryEditor

Americké úrady zakázali občanom cestovať do Kimovej ríše. Existujú výnimky

03.08.2017, 08:10
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty zakázali svojim občanom cestovať do Severnej Kórey. Opatrenie vstúpi do platnosti 1. septembra, pričom Američania zdržiavajúci sa v KĽDR sa musia vrátiť do vlasti pred týmto termínom, informovala v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí USA.

Novinári a humanitárni pracovníci však môžu požiadať o výnimku. Washington avizoval tento krok v júli, argumentujúc vysokým rizikom "dlhodobého väznenia", ktoré v KĽDR hrozí. Zákaz prichádza v čase zvýšeného napätia medzi USA a KĽDR ohľadom balistických testov Pchjongjangu schopných zasiahnuť americké územie.

Severná Kórea sa tak stane jedinou krajinou sveta, do ktorej budú mať Američania zákaz cestovať, všíma si Reuters. Opatrenie bude platiť jeden rok, ak ho rezort diplomacie nepredĺži alebo nezruší. "Osoby s americkým pasom, ktoré sa nachádzajú na území KĽDR, musia krajinu opustiť pred 1. septembrom," vyhlásil daný rezort.

KĽDR vydala 12. júna v komatóznom stave do vlasti 22-ročného amerického študenta Otta Warmbiera, odsúdeného vlani na 15 rokov ťažkých prác za krádež propagandistického plagátu z hotela v Pchjongjangu. Mladý muž zomrel o týždeň neskôr v nemocnici, okolnosti jeho zhoršeného zdravotného stavu zostávajú stále nejasné.

Severná Kórea označila Warmbierov prípad za "záhadu", pričom odmietla obvinenia z jeho mučenia počas väzby. KĽDR momentálne zadržiava dvoch akademikov a jedného misionára kórejsko-amerického pôvodu, kanadského kňaza a troch občanov Južnej Kórey. Tokio tvrdí, že Severná Kórea zadržiava tiež niekoľko Japoncov.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:42