Reuters
StoryEditor

Koniec nádejí na zlepšenie vzťahov. Medvedev ostro odsúdil americké sankcie voči Rusku

03.08.2017, 09:52
Autor:
ČTKČTK

Nebývalo ostro reagoval v stredu večer na nové protiruské sankcie podpísané prezidentom USA Donaldom Trumpom ruský premiér Dmitrij Medvedev. Na facebooku napísal, že vyhlásenie "úplnej obchodnej vojny" znamená koniec nádejí na zlepšenie vzťahov s USA. Prezident Vladimir Putin pritom ústami svojho hovorcu konštatoval, že Trumpov podpis na situácii nič výrazne nemení.

Nový americký sankčný zákon obmedzuje možnosti obchodnej spolupráce USA s Ruskom, okrem iného v kľúčovej energetickej oblasti. Dáva prezidentovi USA možnosť trestať aj európske firmy, ktoré s Moskvou v energetickej sfére spolupracujú. Sankcie pred Trumpovým podpisom drvivou väčšinou hlasov schválili obe komory Kongresu.

Trumpová vláda podľa Medvedeva "demonštrovala úplnú bezmocnosť a ponížene prenechala výkonné právomoci Kongresu". Ruský premiér tak komentoval ustanovenia sankčného zákona, podľa ktorého hlava štátu nesmie sankcie zmierniť ani zrušiť bez súhlasu poslancov. Tento fakt podľa Medvedeva "mení rozloženie síl v politických kruhoch USA".

"Americký establishment Trumpa na hlavu porazil, prezident nemohol zákon nepodpísať," konštatoval vo facebooku ruský premiér. "Nová sankčná téma vznikla predovšetkým preto, že je ďalšou cestou, ako Trumpa umravniť. Nasledovať budú nové manévre, ktorých cieľom je zbaviť ho moci. Nesystémový hráč podlieha likvidácii," predvída Medvedev.

Predseda ruskej vlády je presvedčený, že režim sankcií bude trvať desaťročia, ak sa nestane zázrak. Vzťahy medzi USA a Ruskom budú odteraz krajne napäté bez ohľadu na zloženie Kongresu alebo na osobu prezidenta. Rusko sa za tejto situácie musí spoliehať hlavne samo na seba, píše Medvedev. "Situáciu zvládneme," uzatvára svoj komentár.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:36