Reuters
StoryEditor

Rusi sa prebrali z Trumpománie. Popularitu amerického prezidenta zrazili nové sankcie

04.08.2017, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Rusi prestali obdivovať amerického prezidenta Donalda Trumpa, napísala dnes ruská agentúra RBK s odvolaním sa na výsledky prieskumu štátnej sociologickej spoločnosti VCIOM. Po prijatí nového balíka protiruských sankcií počet nespokojencov s politikou Bieleho domu v Rusku prevýšil počet sympatizantov s novým americkým prezidentom.

Dvadsaťosem percent opýtaných Rusov Trumpovu politiku odmieta, len 18 percent ju podporuje. 43 percentám opýtaných je šéf Bieleho domu ľahostajný, vyplýva z prieskumu VCIOM. Pred zavedením nových sankcií, ktoré Trump podpísal v stredu, sympatizovalo s americkým prezidentom 27 percent Rusov, 22 percent ho hodnotilo negatívne.

Ruskí politici a novinári počas minuloročnej volebnej kampane vkladali do Trumpa veľké nádeje na zlepšenie vzťahov Washingtonu s Moskvou, ktoré sa za vlády jeho predchodcu Baracka Obamu dostali na bod mrazu. Trumpová protikandidátka vo voľbách Hillary Clintonová bola v Obamovej vláde zodpovedná za zahraničnú politiku. Trump v kampani neskrýval ústretovosť ku kremeľskému vodcovi Vladimirovi Putinovi.

​Povolebnú eufóriu vyvolanú Trumpovým prekvapivým víťazstvom ale v Rusku vystriedalo veľké rozčarovanie, pretože Trump sa po nástupe do funkcie dostal do problémov kvôli nepriehľadným stykom jeho štábu s Ruskom pred prezidentskými voľbami. Kongres navyše schválil drvivou väčšinou hlasov nový balík protiruských sankcií, ktorý Trump podpísal. Moskva to označila za koniec nádejí na rehabilitáciu vzájomných stykov.

Ruská verejnosť tento skeptický názor podľa prieskumu zdieľa. "Rusi sú už unavení čakaním na pozitívne zmeny v USA," komentoval výsledky prieskumu riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné vzťahy Andrej Kortunov. Nové sankcie ale podľa Rusov príliš vážny dopad na chod krajiny mať nebudú. Negatívny vplyv očakáva 28 percent opýtaných, polovica ale žiadne zhoršenie nečaká.

Sedemdesiatdva percent účastníkov prieskumu považuje za zbytočné, aby sa Rusko usilovalo odvolať americké sankcie. Západ je podľa Rusov sankciami poškodený rovnako a čoskoro ich sám zruší.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:06