Reuters
StoryEditor

Poľská vláda chce umlčať kritické médiá. Pripravuje zákon obmedzujúci zahraničných vlastníkov

04.08.2017, 13:40
Autor:
ČTKČTK

Poľská vláda chystá zákon, ktorý má podľa jej odporcov sťažiť prácu kritickým médiám. Napísal to dnes denník Gazeta Wyborcza (GW), podľa ktorého návrh počíta okrem iného s "polonizáciou" médií, čiže obmedzením podielov zahraničných vlastníkov.

Ministerstvo kultúry podľa denníka pripravuje návrh normy, ktorý počíta s tým, že poľské televízie, vydavateľstvá a mediálne domy budú musieť mať väčšinových poľských vlastníkov. Zahraniční majitelia budú mať povolené ovládať najviac dvadsaťpercentný podiel v mediálnych spoločnostiach. Návrh by mal byť zákonodarcom predložený po parlamentných prázdninách v septembri, uviedol denník.

V prípade jeho schválenia sa hlavnou obeťou môže stať televízia TVN väčšinovo vlastnená americkou mediálnou firmou Scripps Networks Interactive. Jej spravodajský kanál TVN24 je dlhodobo veľmi kritický k vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej predseda Jaroslaw Kaczyński sa o ňom už mnohokrát veľmi nelichotivo vyjadril a vláda údajne v minulosti rokovala aj o jeho odkúpení.

Práve Kaczyński sa nedávno kriticky zmienil o tom, že médiá negatívne informujú o poľských záujmoch a uprednostňujú záujmy svojich vlastníkov, čo by vraj silnejšie zastúpenie poľských majiteľov pomohlo vyriešiť. Šéf konzervatívnej PiS vyhlásil, že vedľa kontroverznej reformy poľského súdnictva je "dekoncentrácia" vlastníctva poľských médií hlavnou úlohou súčasnej vlády.

Podľa liberálneho denníka sa však Varšava môže kvôli novému zákonu ocitnúť v ďalšom strete s Bruselom, lebo únijné pravidlá chránia záujmy európskych vlastníkov. Medzi tými sú v prípade poľských médií predovšetkým nemecké spoločnosti, ktoré vlastnia napríklad množstvo regionálnych denníkov.

Vládne tlaky na nezávislosť poľských novinárov znepokojili vo štvrtok takisto Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá vyzvala poľský kabinet ku "zdržanlivosti" v reakcii na knihu investigatívneho reportéra GW Tomasza Pionteka Maczierewicz a jeho tajomstvo. V nej obviňuje ministra obrany Antoniho Maczierewicza z dlhoročných kontaktov na ruskú mafiu a vojenské rozviedky. Ministerstvo na novinára podalo trestné oznámenie, na základe ktorého môže byť za "hrozby verejnému činiteľovi" odsúdený až na tri roky väzenia.

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:16