TASR/AP
StoryEditor

Madurov autoritársky režim pritvrdzuje, zbavil sa kritickej generálnej prokurátorky

05.08.2017, 19:13
Autor:
ČTKČTK
Budovu venezuelskej generálnej prokuratúry navyše dnes ráno obkľúčila armáda.

Venezuelské Ústavodarné zhromaždenie, ktoré vzniklo z nedávnych kontroverzných volieb, dnes odvolalo generálnu prokurátorku Luisu Ortegovú. Tá dlhodobo viní vládu prezidenta Nicolasa Madura z nedemokratických postupov. Obnovenie demokracie požadujú po novom aj krajiny skupiny Mercosur, ktoré dnes Venezuele kvôli tomu pozastavili členstvo v tejto organizácii. 

Ortegová, ktorá predtým patrila k zástancom socialistickej vlády, ju v posledných mesiacoch kritizovala za množstvo protiústavných krokov. Ústave odporuje podľa nej aj spôsob vzniku nového orgánu, ktorý ju dnes odvolal. Jeho vznik kritizovala aj opozícia a mnoho krajín, vrátane USA, ktoré kvôli tomu na Madura uvalili sankcie. Nový orgán, ktorý disponuje výnimočnými právomocami, neuznala ani Európska únia.

​Opozícia už skôr vyjadrovala obavy, že nový orgán pomôže súčasnému prezidentovi k upevneniu autoritárskej vlády, a preto voľby do Ústavodarného zhromaždenia bojkotovala. Opozícia už skôr tiež varovala, že jedným z prvých krokov nového zhromaždenia bude odvolanie Ortegovej. Panujú obavy, že ďalším bude rozpustenie parlamentu, v ktorom má od vlaňajška väčšinu opozícia a ktorého prácu už vyše roka blokuje prezidentovi naklonený najvyšší súd.

Ortegovej už v júni najvyšší súd zmrazil účty a zakázal jej opustiť krajinu. Urobil tak po tom, čo ho Ortegová kritizovala za viacero krokov. Ústave odporuje podľa nej aj vymenovanie členov tohto súdu, ktorých do neho dosadil ešte predchádzajúce parlament v decembri 2015 na mimoriadnom zasadnutí. Vtedy už totiž bolo jasné, že v novom parlamente Madurovi socialisti stratia po viac ako 15 rokoch väčšinu.

Prezident Maduro Ortegovú mnohokrát kritizoval. Naposledy v piatok ju obvinil, že je komplicom "ozbrojeného povstania" a že už mala obviniť lídrov opozície z podnecovania násilia. Tým myslel protivládne demonštrácie, ktorými Venezuelčania od apríla protestujú takmer každodenne proti autoritárskej vláde, ktorú robia zodpovednou z politickej aj ekonomickej krízy v krajine.

Maduro v piatok tiež uviedol, že Ústavodarné zhromaždenie už dnes plánuje zriadiť "komisiu pravdy a spravodlivosti", ktorá bude súdiť lídrov opozície za protivládne protesty. Strety demonštrantov s políciou, ktorá od apríla demonštrácie brutálne potláča, si vyžiadali už vyše 120 obetí, väčšina z nich podľahla strelným zraneniam.

Generálnu prokuratúru dnes ráno obkľúčilo podľa agentúry AP asi 30 vojakov. Podľa miestneho opozičného denníka El Nacional vojaci bránia zamestnancom prokuratúry v prístupe do budovy a nedovoľujú méduám, aby sa zdržiavali v blízkosti a o dianí informovali. Novinári museli vypratať aj priľahlé námestie.

Podporu Ortegovej dnes vyjadril aj predseda parlamentu Julio Borges. "Madurov režim sa snaží zastrašiť prokurátorku Ortegovú, rovnako ako to robí v prípade poslancov," napísal dnes na twitteri Borges. "Ortegová má všetku našu podporu, spoločne obranou ústavy a demokracie porazíme diktatúru," napísal dnes tiež na twitteri Borges.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-16 15:52:23 - Feat.: - Title: Súdna rada odvolala Mazáka z funkcie predsedu. Zostáva však jej členom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:35