Čínski turistiReuters
StoryEditor

Číňania sa hrnú do krajiny, kde vládne diktatúra Kima. Je v tom kus nostalgie, tvrdia

13.08.2017, 00:00
Autor:
fkafka

Ani vyhrotená vojna slov medzi Washingtonom a Pchjongjangom neodrádza čínskych turistov od návštevy severokórejskej diktatúry.

Tá sa pre čoraz bohatších Číňanov stáva akousi nostalgickou spomienkou nenávratne zašlých časov.

"Sme zvedaví. Chceme vidieť, ako žijú," hovorí Sü Tuan, ktorý spolu s priateľmi a rodinou prišiel z čínskeho mesta Chang-čou, predtým, než prekročí rieku Amrokkang, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Čínou a Severnou Kóreou.

Oddeľuje dva iné svety

Na rozdiel od minulosti ale oddeľuje aj dva iné svety - ekonomicky stále úspešnejšiu Čínu a ekonomicky zdevastovanú krajinu pod diktátom Kim Čong-una.

Cez hraničné kontroly prechádzajú každé ráno desiatky autobusov preplnených čínskymi turistami, ktorí počas týždňového zájazdu navštívia severokórejské významné miesta vrátane hlavného mesta Pchjongjangu.

"Chcem len ten pocit nostalgie, vidieť krajinu, ktorá je chudobná, ako bola Čína, keď som bol mladý," vysvetľuje svoju motiváciu pre návštevu KĽDR asi päťdesiatročný muž z provincie Ťi-lin, ktorý nechce povedať svoje meno.

Niektorí turisti zmieňujú aj obavy spojené s vyhrotenou situáciou okolo raketových testov komunistického režimu v posledných mesiacoch a slovné prestrelky s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Usporiadatelia zájazdov, ale uisťujú, že záujem o najizolovanejšiu krajinu sveta je stále veľký. Posledné roky navyše neustále rastie.

Sošky Kim Ir-sena a pohostinní Severokórejčania

Reklamný leták inzerujúci jednodňovú návštevu mesta Sinuidžu, ktoré leží hneď za mostom cez hraničnú rieku Amrokkang, láka na bronzové sošky zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, návštevu továrne na kozmetiku, múzeá revolúcie či kultúrneho parku.

"Môžete si pochutnávať na severokórejských špecialitách od vrelých a pohostinných Severokórejčanov," píše sa v prospekte.

Čínske úrady od roku 2012 nezverejňujú počty turistov, ktorí sa do KĽDR vydali (v roku 2012 to bolo 237-tisíc ľudí). Agentúra China News Service však uvádza, že v druhej polovici roka 2016 do krajiny cestovalo 580-tisíc Číňanov len z provincie Tan-tung, ktorá s diktatúrou susedí.

Podľa agentúry je 85 percent čínskych turistov práve z tejto provincie.

Jedna zo spoločností, ktorá organizuje zájazdy pre dobrodružne naladených jedincov, uviedla, že v posledných týždňoch dostala množstvo otázok na to, či je bezpečné do KĽDR cestovať.

"Ale tí, ktorí sa pýtajú, už sú často svojím srdcom na ceste. Predstava trochy nebezpečenstva dodáva Severnej Kórei punc vzrušenia a mystickosti," uviedla agentúra.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:25