ukrajina vojaci armádaReuters
StoryEditor

Američania zvažujú, že budú dodávať zbrane na Ukrajinu. Aj napriek hnevu Ruska

13.08.2017, 16:35
Autor:
ČTKČTK
Pentagon už plán chválil, teraz je na rade stanovisko Bieleho domu.

Vláda Spojených štátov znovu zvažuje dlho zavrhovanú možnosť dodávať Ukrajine bojové zbrane, aj keď to vyvolá nevôľu Ruska. Napísala to dnes agentúra AP.

Návrh podľa nej podporil Pentagon aj americké ministerstvo zahraničia, teraz sa čaká na stanovisko Bieleho domu.

Spojené štáty doteraz Ukrajine bojové zbrane priamo nedodávali, rovnako ako Británia a niektoré ďalšie západné krajiny sa Washington obmedzoval na podporu ukrajinskej armádnej logistiky, výcvik a dodávky vojenského materiálu.

Možnosť dodávať Kyjevu bojové prostriedky podľa AP odráža rastúcu nespokojnosť s ruským zasahovaním na Ukrajine a je prejavom pokračujúceho zhoršovania vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou.

Plán čaká na schválenie Bieleho domu, uvádza s odvolaním sa na informované zdroje americká agentúra. Ukrajina by mohla dostať protitankové a možno aj protilietadlové zbrane.

Návrh ale nebude schválený v bezprostrednej budúcnosti, pretože už budúci týždeň sa majú na diskusiu o situácii na Ukrajine stretnúť americkí a ruskí diplomati. Washington chce počkať na výsledky.

Rusi prejavili istú vôľu pokročiť v riešení ukrajinskej krízy, povedal nedávno americký minister zahraničia Rex Tillerson po stretnutí so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom v Manile.

Podľa AP sa okrem toho má zísť nedávno menovaný zvláštny splnomocnenec USA pre Ukrajinu Kurt Volker s blízkym spolupracovníkom Vladimira Putina Vladislavom Surkovom, ktorý sa vo vzťahoch s Ukrajinou angažuje. Rokovanie sa má uskutočniť do konca mesiaca v Moskve, Ženeve, alebo Viedni.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:52