Reuters
StoryEditor

Pence: Venezuelská kríza ohrozuje bezpečnosť celej pologule, Spojené štáty sa nebudú iba prizerať

14.08.2017, 18:49
Autor:
ČTKČTK
USA podľa Mikea Pencea vynaložia všetko ekonomické a diplomatické úsilie, aby vo Venezuele bola obnovená demokracia.

Spojené štáty sa nebudú iba prizerať, ako sa z Venezuely stáva diktatúra, pretože takýto vývoj ohrozuje bezpečnosť celej západnej pologule. Povedal to dnes americký viceprezident Mike Pence počas návštevy Kolumbie. 

"Prezident Trump povedal veľmi jasne, že nebudeme stáť mimo, zatiaľ čo Venezuela sa stáva diktatúrou," povedal Pence novinárom v kolumbijskej Cartagene. Dodal, že politická kríza vo Venezuele ohrozuje bezpečnosť a prosperitu celej západnej pologule, vrátane Spojených štátov.

Venezuelská kríza je jednou z hlavných tém Penceovej cesty; už v pondelok o nej viceprezident rokoval s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom. Ten Pencea vyzval, aby sa USA vyhli vojenskému riešeniu, o ktorom sa ako o jednej z možností cez víkend vyjadril americký prezident Donald Trump. Santos počas stretnutia s Penceom zopakoval, že tlak na autoritársky režim vo Venezuele musí pokračovať, avšak mierovými prostriedkami.

"Ako už povedal prezident Trump, máme mnoho variantov, a prezident verí, že spolu s našimi spojencami v Latinskej Amerike dosiahneme mierového riešenia krízy, s ktorou sa stretáva venezuelský ľud," uviedol v nedeľu Pence počas stretnutia s kolumbijským prezidentom.

Pence, ktorý je od nedele na svojej prvej ceste po niekoľkých krajinách Latinskej Ameriky, sa dnes v Cartagene stretol s venezuelskými utečencami. Spolu s manželkou Karen sa za nich pomodlil v miestnom kostole. V celej Kolumbii žije podľa odhadu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) asi 300 000 Venezuelčanov.

V posledných týždňoch prechádza hranice z Venezuely do Kolumbie denne do 25 000 ľudí, väčšinou preto, aby nakúpili základné potraviny a lieky, ktorých sa im v krajine postihnutej ekonomickou aj politickou krízou nedostáva. Zhruba každý desiaty ale v Kolumbii zostane, niektorí z obáv pred represiami od venezuelských úradov.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:39