andrej babišMAFRA/Pavol Funtál
StoryEditor

Babiš sám riadil podvod s Bocianím hniezdom, tvrdí polícia. Je to nehorázne, reaguje miliardár

15.08.2017, 10:26
Autor:
TASRTASR
Andrejovi Babišovi hrozí v prípade preukázania viny päť až desať rokov vo väzení.

Predseda českého vládneho hnutia ANO Andrej Babiš dnes odmietol tvrdenie polície, že by koordinoval zainteresované osoby a riadil kroky vedúce k udeleniu dotácie pre farmu Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo).

Polícia vyšetrujúca údajný dotačný podvod požiadala Poslaneckú snemovňu o Babišovo vydanie na trestné stíhanie. Takisto žiada zbaviť imunity aj podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Úplne nepravdivé a nehorázne tvrdenie"

"Ide o úplne nepravdivé a nehorázne tvrdenie polície, žiadne osoby som vo vzťahu k akejkoľvek trestnej činnosti, nieto ešte v súvislosti s Bocianím hniezdom, nikdy nenavádzal, neorganizoval ani neriadil," povedal Babiš českému denníku Právo v reakcii na informácie, že údajný dotačný podvod riadil a koordinoval.

Medzi týmito osobami mala byť údajne aj Babišova dcéra z prvého manželstva, jeho súčasná manželka a jej brat, napísal dnes portál Novinky.cz.

Podľa zistení denníka Právo policajti v päťstranovej žiadosti o zbavenie imunity, zaslanej Poslaneckej snemovni, opísali priebeh údajného dotačného podvodu, v ktorom figurujú aj títo Babišovi príbuzní, ale i ďalší jeho spolupracovníci.

Babiš: Zúfalá snaha tradičných politikov

Uvedené osoby sa údajne podieľali na účelovom skrytí identity osoby fakticky ovládajúcej firmu, ktorou mal byť práve Babiš.

Babišovi hrozí trest päť až desať rokov väzenia, ktorý sa podľa trestného zákonníka udeľuje za obzvlášť závažný trestný čin dotačného podvodu spáchaný formou účastníctva a za obzvlášť závažný zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Za tieto trestné činy chce polícia Babiša stíhať.

Šéf ANO tvrdí, že žiadosť o jeho vydanie je zúfalou snahou tradičných politikov a ich skorumpovaného systému zbaviť sa ho a ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Majú sa konať 20.-21. októbra.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:31