islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

"Matka všetkých bômb" nepomohla. IS sa rozlieza po Afganistane, farmárov láka na vysoké platy

20.08.2017, 12:00
Autor:
fasfas
Teroristi v Sýrii a Iraku strácajú vplyv, obzerajú sa po nových oblastiach.

Afganskí dedinčania sa ocitli v hľadáčiku nového lukratívneho zamestnávateľa, Islamského štátu (IS). Ako teroristi strácajú pôdu v Iraku a Sýrii, začínajú sa obzerať inde, kde by sa usadili.

Aby rýchlo zväčšili svoju základňu v nestabilnom Afganistane, ponúkajú mladým mužom perspektívu trojnásobného platu oproti tomu, ktorý by dostali napríklad v afganskej armáde.

Dobrý plat

Džihádisti ponúkajú platenú prácu tak afganským dedinčanom na severe krajiny, ako aj členom súperiacej skupiny rebelov Talibanu. Podľa hlavy vedúceho orgánu v provincii Fárjáb na severe krajiny Mohammada Samiho Khairkhowaha sa za posledného pol roka k IS pridalo niekoľko talibanských veliteľov s celkovo viac ako 300 mužov pod svojím vedením. Medzi stovkami obyčajných dedinčanov sú stovky ďalších mužov, povedal Bloomberg.

Pre chudobných dedinčanov nie je ťažké prikývnuť na lákavú ponuku. Džihádisti často platia viac ako 500 dolárov za mesiac. Afganská armáda, ktorá ponúka nadpriemerné financovanie, neplatí viac ako tretinu takýchto miezd.

O probléme vedia

Afganskí zákonodarcovia si tento problém uvedomujú, ale s tým nemôžu nič robiť. "Naberajú ľudí otvorene a verejne," povedal Abdul Rauf Ibrahimi, predseda Dolnej snemovne parlamentu, na svojom júnovom summite.

Odhalenia prichádzajú v čase, keď americký prezident Donald Trump bojuje proti vymedzeniu svojej afgánskej politiky a uvažuje o zvyšovaní počtu amerických vojakov v krajine. K 8 400 vojakom odporúčajú americkí generáli pridať až 5-tisíc mužov. Ako povedal minister obrany James Mattis v júni, "Spojené štáty v šestnásťročnej vojne nevyhrajú."

Afganská vláda dokonca pozná meno regionálneho lídra IS, ktorým je Qari Hekmatullah. Sídli v púštnej oblasti Dast-e-Lejla a priľahlých horách v provincii Džúzdžán susediacej s Fárjábom.

Krehký sever

"Jeho cieľom je usídliť sa dlhodobo v krehkom severnom Afganistane. Ukazuje to nezdolnosť IS, ktorý v poslednej dobe stráca veliteľov, bojovníkov aj územie," vysvetlil bezpečnostný analytik Viraj Solanki z londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Islamský štát už mal zavedenú odnož v južnej časti Afganistanu. Armáda ju ale s pomocou Američanov dokázala rozprášiť. Základom úspechu boli úspešné americké nálety. Pri prvom bola "matkou všetkých bômb" zabitá až stovka džihádistov v apríli. Na konci júla bol zase terčom vodca skupiny Abu Sayed a jeho hlavný zástupca.

Hekmatullahovo pôsobenie na severe krajiny je však dôkazom, že ide iba o jedno malé víťazstvo. Uvedomili si, kde je ich najväčšia cieľová skupina. "Čiže skupina mladých mužov, ktorí neboli schopní nájsť prácu v štátnom sektore, alebo ich farmárska práca nie je schopná pokryť všetky rodinné náklady," uviedol afganský poslanec Fawzia Rauf, zástupca provincie Fárjáb v dolnej komore parlamentu.

Lepšie príležitosti 

Tí, ktorí sa presunú z Talibanu, jednoducho vidia viac príležitostí. "Taliban nie je ideologicky jednotná skupina. Mnohí členovia sú oportunisti, ktorí nie vždy dodržiavajú základné nariadenia a riadia sa všeobecne prijatým náboženským smerom, "povedal pre Bloomberg afganský veľvyslanec v Pakistane Omar Zakhilwal.

Podľa najnovších oficiálnych záznamov sa v období od marca do mája počet útokov strelcov zvýšil o 21 percent. V prvej polovici tohto roka podľa správy Úradu špeciálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu v USA zomrelo alebo bolo pri nehodách zranených viac ako 5-tisíc civilistov. V rámci afganskej armády je počet ešte väčší - viac ako 6 700 mužov.

Afganská vláda v súčasnosti kontroluje len asi 60 percent celého územia a tento počet klesá medziročne. Podľa odhadov júnového veliteľstva NATO bolo asi 750 bojovníkov v krajine rôznych príslušností. Cieľom koalície je úplné odstránenie do konca roka, ale súčasný trend hovorí o raste počtu rebelov.

Podľa Raufiho polovica jeho provincie je ohrozená prítomnosťou Talibanu a IS. "Ak nebudeme predbiehať náborové aktivity, celý sever bude ohrozený. Farjábje len vstupnou bránou," uzavrel

01 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 04 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 05 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:30