IslamistiTASR/AP
StoryEditor

Extrémisticka hrozba na prahu Európy. Marockí džihádisti predstavujú pre starý kontinent veľké riziko

20.08.2017, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Stovky marockých bojovníkov sa zo Sýrie a Iraku vrátili domov. Blízkosť k Európe a frustrácia z porážok predstavuje riziko.

Až tisícka džihádistov, ktorí bojovali v radoch Islamského štátu (IS), sa po jeho neúspechoch na bojiskách v Sýrii a Iraku zadnými vrátkami vrátila do Tuniska a Maroka.

Pre Európu potom títo džihádisti túžiaci po odplate za oslabovanie IS predstavujú bezpečnostné riziko hneď pred jej dverami. V súvislosti s vyšetrovaním štvrtkových teroristických útokov v Španielsku na to upozorňuje britský denník The Guardian. Z Maroka možno pochádzalo šesť z 12 atentátnikov.

Odišli stovky

Predpokladá sa, že v čase, keď bol IS na vrchole, odcestovalo do Sýrie a Iraku okolo 1 600 Maročanov. Približne polovica z nich je po smrti. Z Tuniska sa do radov IS vydalo asi 1 800 chlapcov a mužov, čo je medzi zahraničnými bojovníkmi v prepočte na obyvateľa najsilnejšie zastúpenie.

S tým, ako sa vidina kalifátu vyhláseného v roku 2014 vodcom organizácie abú Bakr Bagdádím rozplývala a územie ovládané IS sa zmenšovalo, začali marockí bojovníci IS kontaktovať svoje rodiny a pokúšali sa vrátiť domov. Väčšina z nich bola nasadená na bojiskách v Sýrii, kde tisíce mužov, hlavne z radov cudzincov, zomreli pri bezvýsledných útokoch väčšinou na kurdské jednotky podporované Spojenými štátmi.

Silná marocká komunita

"Posielali sme do boja na smrť stovky ľudí a všetci zomreli," spomína nemenovaný bývalý predstaviteľ oddelenia IS pre vonkajšie operácie. "Maročania videli to, čo my všetci ostatní. Ani oni nechceli zostať, to chceli len tí najzarytejší," povedal tento muž.

Marockí predstavitelia tvrdia, že si situáciu okolo navrátilcov z radov IS v Sýrii a Iraku dobre uvedomujú. Odhadom 90 ich po návrate skončilo vo väzení, ale desiatky z nich ich sa vytratili do svojich miest a mestečiek.

Marockí bezpečnostní činitelia tvrdia, že sa im podarilo odvrátiť niekoľko veľkých teroristických útokov plánovaných v Rabate a Casablance, avšak ako upozorňuje The Guardian, majú len obmedzené prostriedky na to, aby zabránili marockým teroristom v páchaní atentátov v zahraničí. Pre spravodajské služby je preto bezpečnostným rizikom tiež geografická blízkosť Španielska aj silná marocká komunita v tejto krajine.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:10