Kino International
StoryEditor

Posledný americký prebehlík do KĽDR je mŕtvy. Bývalý vojak našiel šťastie v režime Kimov

21.08.2017, 18:45
Autor:
fasfas
James Joseph Dresnok patril k malému počtu Američanov, ktorí sa rozhodli prekročiť hranicu v roku 1962 a sľúbiť vernosť vládnucej dynastii Kimov.

Posledný americký vojak, ktorý po Kórejskej vojne utiekol do Severnej Kórey, zomrel. Pred kamerou to v KĽDR potvrdili priamo synovia prebehlíka Jamesa Josepha Dresnoka, k úmrtiu údajne došlo už vlani v novembri. 

Potom, čo zbehol do KĽDR, sa Dresnok často objavoval v propagandistických filmoch. Bol považovaný za posledného žijúceho Američana, ktorý po vojne utiekol. Ostatní už buď zomreli, alebo im bolo umožnené vrátiť sa do domoviny.

Dvaja z troch Dresnokových synov, už dospelí Ted a James, ktorí v režime Kim Čong-una naďalej žijú, prehovorili pre kamery štátneho webu Uriminzokkiri. V rozhovore potvrdili, že ich otec v novembri minulého roka utrpel mŕtvicu, ktorá sa mu stala osudnou.

ZOBRAZIŤ VIAC

"Náš otec bol v rukách republiky, ktorá mu dávala len lásku a starostlivosť strany, než vo veku 74 rokov zomrel," povedal podľa britského denníka The Guardian starší z bratov Ted. On i jeho brat si obliekli vojenskú uniformu kórejskej ľudovej armády. Nechýbali na nich odznaky so zakladateľom režimu a dedkom súčasného vodcu Kim Ir-senom aj druhým vládcom v poradí Kim Čong-ilom.

Obaja bratia sa narodili v Severnej Kórei a hovoria kórejsky so silným severným prízvukom. "Otec nás požiadal, aby sme venovali svoju oddanú službu nášmu veľkému vodcovi Kim Čong-unovi," povedal Ted, ktorého kórejské meno znie Hong Sun-čchol. Komentáre oboch mužov sa v ničom nelíšili od vyjadrenia bežných Severokórejčanov, ktorí si dávajú veľký pozor na to, čo hovoria, keď hovoria pre zahraničné publikum.

Zmetenie USA z povrchu zemského

Bratia sa v oficiálnych severokórejských médiách objavili druhýkrát. V máji 2016 spievali chválu na účet svojho režimu. Tentoraz sa nezabudli dotknúť problematiky aktuálneho napätia medzi Pchjongjangom a Washingtonom. Ted Dresnok kritizoval "amerických imperialistov" za to, že vyvolávajú "vojnovú hystériu a šialenstvo", aj keď vedia len málo o armáde a ľude KĽDR.

"Nenecháme si ujsť príležitosť na zmetenie americkej krajiny z povrchu zemského navždy," predostrel starší z bratov, ako si predstavuje budúcnosť v prípade, že by vypukla skutočná vojna.

"Máme nášho drahého najvyššieho veliteľa Kim Čong-una. Keď je po našom boku, naše víťazstvo je isté," povedal na kameru mladší brat James Dresnok, ktorý v kórejčine vystupuje pod menom Hong Čchol.

Od júla, kedy Severná Kórea otestovala dve interkontinentálne balistické strely, sa postupne zvyšuje napätie v regióne. Američania totiž predpokladajú, že dolet týchto rakiet zahŕňa prakticky všetky významné mestá USA. Došlo preto k slovnej prestrelke medzi Pchjongjangom a Washingtonom. Americký prezident Donald Trump varoval pred "ohňom a zúrivosťou", zatiaľ čo severokórejské náprotivky hrozili útokom na americkú základňu na ostrove Guam v Tichomorí.

Zbehol po rozvode

James Dresnok starší prekročil mínové pole v demilitarizovanej zóne na hranici medzi oboma Kóreami po tom, čo sa s ním rozviedla jeho žena, a kvôli nešpecifikovaným problémom v americkej armáde mal byť postavený pred vojenský súd. Podobne sa zachovalo celkom asi tucet ďalších Američanov.

Dresnok bol však najviditeľnejší v zahraničí, preslávil ho britský dokument Crossing the Line (Prekročenie hranice). V ňom vyjadroval spokojnosť so životom v Pchjongjangu, kde sa občanom žije o niečo lepšie ako vo zvyšku od okolitého sveta izolovanej krajiny.

V rozhovore pre americkú televíziu CBS zase povedal, že by KĽDR nikdy neopustil, ani keby pred neho "niekto postavil miliardu dolárov v zlate".

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:39