Ak však niečím KĽDR budí veľký rešpekt, je to arzenál zbraní hromadného ničenia. V posledných desaťročiach pokročila Severná Kórea z nasadenia hŕstky primitívnych atómových bômb na plnohodnotný arzenál pozostávajúci z až 20 jadrových hlavíc schopných inštalácie na rakety krátkeho, stredného doletu a zrejme aj dlhého doletu. Pchjongjang sa snaží mať tento arzenál čo najbojaschopnejší, a to podľa jednoduchej logiky: USA síce sem tam po svete zničia nejakého diktátora, ale jadrové strely (nemal jich Saddám Husajn ani Muammar Kaddáfí) slúžia ako odstrašenie. Západné protiraketové systémy by ich možno zničili. Ale možno nie. Je to trochu paradox, Severokórejčania vlastne napodobňujú taktiku "imperialistov". Práve Američania v prvých fázach studenej vojny jadrovým arzenálom vyvažovali konvenčnú prevahu Sovietov.Reuters
StoryEditor

Kimova ríša sa nikdy nevzdá svojich jadrových zbraní, vyhlásil diplomat

22.08.2017, 21:59
Autor:
TASRTASR
KĽDR sa nikdy nevzdá svojich jadrových zbraní, vyhlásil severokórejský diplomat

Sebaobranný a odstrašovací jadrový arzenál Severnej Kórey sa nikdy nestane predmetom vyjednávania, vyhlásil dnes vyslanec KĽDR Ču Jong-čchol na konferencii o odzbrojení sprostredkovanej OSN.

Informuje o tom agentúra Reuters.

Stalo sa tak po tom, ako americký diplomat Robert Wood uviedol, že "hlavnou prioritou" prezidenta USA Donalda Trumpa je ochraňovať Spojené štáty a ich spojencov pred "narastajúcou hrozbou", ktorú predstavuje Pchjongjang.

"Opatrenia prijaté Severnou Kóreou na posilnenie jej jadrového odstrašovania a vývoj medzikontinentálnych rakiet sú oprávnenou a legitímnou voľbou na účely sebaobrany - na pozadí takýchto jasných, skutočných hrozieb," povedal Ču Jong-čchol v Ženeve, odkazujúc na "neustále jadrové hrozby" USA.

"Kým budú nepriateľská politika a jadrové vyhrážky zo strany Spojených štátov nenapadnuteľné, KĽDR nepoloží svoj sebaobranný a odstrašovací jadrový program na rokovací stôl," zakončil severokórejský vyslanec.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 05 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:23