TASR/AP
StoryEditor

Američania zosadili viceadmirála, ktorému havarovali dve vojnové lode

23.08.2017, 18:17
Autor:
ČTKČTK

Po nehodách torpédoborcov bol zosadený veliteľ siedmej flotily USA Singapur

Veliteľ americkej siedmej flotily viceadmirál Joseph Aucoin bol zbavený funkcie. Oznámilo to dnes americké námorníctvo s tým, že armáda stratila dôveru v jeho veliteľské schopnosti.

Zosadenie veliteľa Aucoina prišlo po dvoch smrteľných nehodách amerických vojnových lodí v Tichomorí, uviedla agentúra AP. Najnovšou nehodou bola pondelkové zrážka amerického torpédoborca ​​John McCain, ktorý sa pri Singapure zrazil s ropným tankerom. Od nehody bolo nezvestných desať námorníkov.

V utorok Spojené štáty uviedli, že vo vnútri torpédoborca našli potápači telá niekoľkých príslušníkov amerického námorníctva. Najmenej troch z desiatich nezvestných už identifikovali ich príbuzní.

V júni zahynulo sedem amerických námorníkov, keď sa v japonských vodách zrazil torpédoborec Fitzgerald s nákladnou loďou, ktorá plávala pod filipínskou vlajkou.

Veliteľ tichomorskej flotily admirál Scott Swift oznámil, že viceadmirál Joseph Aucoin bol dnes zbavený velenia a že ho vo funkcii s okamžitou platnosťou nahradí kontraadmirál Phil Sawyer.

Torpédoborec John McCain, ktorý má vo výzbroji 90 diaľkovo navádzaných striel, bol podľa vyjadrenia amerického námorníctva na rutinnej ceste do prístavu. V pondelok skoro ráno sa zrazil s tankerom AlNiCo MC dlhým 183 metrov, ktorý plával pod libérijskou vlajkou.

Pri strete bol prerazený trup amerického torpédoborca ​​a bola zaplavená časť lode, kde je strojovňa, komunikačná miestnosť a kde spí posádka. Päť amerických námorníkov utrpelo pri kolízii zranenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:16