Reuters
StoryEditor

Prvýkrát zverejnili list, ktorý venoval Obama nástupcovi. Prečítajte si, čo Trumpa dojalo

03.09.2017, 17:31

Dvadsiateho januára 2017 zložil Donald Trump inauguračný sľub a stal sa novým prezidentom Spojených štátov amerických. V ten deň sa tiež sťahoval do Bieleho domu, kde na neho v Oválnej pracovni čakal tradičný list od jeho predchodcu Baracka Obamu.

Trump potom list niekoľkokrát ukazoval a vyhlasoval, že z jeho obsahu bol dojatý. Nikdy ale neprezradil, čo presne je v ňom napísané. Americká televízna stanica CNN sa teraz dostala k jeho obsahu.

"Bolo to od neho naozaj veľmi pekné a my ho budeme opatrovať. A ani novinárom nepovieme, čo v tomto liste je," povedal v jednom z prejavov vtedy novozvolený prezident Donald Trump.

V ten moment držal nad hlavou bielu obálku, ktorú následne zastrčil do saka. V nej sa ukrýval ručne písaný list, ktorý mu zanechal jeho predchodca a častý cieľ Trumpovej kritiky počas predvolebnej kampane, Barack Obama.

Po niekoľkých mesiacoch od tohto vyhlásenia ale 275 slov, ktoré Obama ručne napísal, predsa len preniklo na verejnosť. Hoci, ako upozorňuje CNN, to nebol Trump, kto list zverejnil.

Ukazoval ho však mnohým návštevám, ktoré sa za ním do Oválnej pracovne prišli pozrieť. A práve jedna z týchto návštev vraj poskytla CNN jeho obsah. 

Plné znenie listu

Vážený pán prezident,
Blahoželám vám k pozoruhodnému úspechu. Svoje nádeje do vás vložili milióny ľudí a všetci z nás, bez ohľadu na politickú stranu, veria, že počas vášho funkčného obdobia porastie prosperita aj bezpečie.

Táto pozícia je jedinečná, neexistuje v nej recept na úspech, a preto neviem, či pre vás bude akákoľvek moja rada samostatne užitočná. Napriek tomu si vám dovoľujem ponúknuť niekoľko svojich dojmov z posledných ôsmich rokov.

Po prvé, obaja sme boli rôznymi spôsobmi požehnaní veľkou dávkou šťastia. Nemá ho každý človek. Je na nás, aby sme urobili všetko pre to, aby sme každému dieťaťu a rodine, ktorí sú ochotní pracovať, uľahčili cestu k úspechu.

Po druhé, je nevyhnutné, aby mala Amerika v tomto svete vedúcu úlohu. Je na nás, aby sme prostredníctvom činov a dobrých príkladov udržiavali medzinárodný poriadok, ktorý sa od konca studenej vojny nepretržite rozširuje a od ktorého závisí naše bohatstvo a bezpečnosť.

Po tretie, tento úrad sme obsadili len na určitú dobu. To z nás robí strážcov demokratických inštitúcií a tradícií - ako je vláda zákona, deľba moci, ochrana rovnosti a občianskych práv -, pre ktoré naši predchodcovia bojovali a krvácali. Bez ohľadu na tlaky každodenných politikov je na nás, aby sme zanechali tieto nástroje našej demokracie prinajmenšom tak silné, ako boli v čase nášho nástupu.

A nakoniec, urobte si vo víre udalostí a zodpovednosti čas na svojich priateľov a svoju rodinu. Prenesú vás cez nevyhnutné obdobia beznádeje. Vydávate sa na veľké dobrodružstvo a s Michelle prajeme vám a Melanii len to najlepšie. Vedzte, že sme pripravení poskytnúť vám pomoc všade, kde to bude v našich silách.

Veľa šťastia a zbohom, BO

Trump bol podľa svojich vlastných slov z listu veľmi tešil. Už v deň slávnostného otvorenia listu sa za neho tiež snažil Obamovi poďakovať. Vďačnosť mu chcel vtedy vyjadriť telefonicky, avšak jeho predchodca bol práve s rodinou na cestách a nemohol vraj hovor prijať.

Písomným listom, ktorý zanechal 44. prezident Spojených štátov svojmu nástupcovi, pokračuje dlhá tradícia stanovená minulými prezidentmi. Samotný Obama dostal rukopis od Georgea W. Busha. Ten mu poskytol radu do neistých dní.

"Bude veľa únavných okamihov. Vaši kritici budú zúriť. Vaši, priatelia 'vás sklamú," napísal Bush. "Ale budete mať všemohúceho Boha, aby vás utešil, rodinu, ktorá vás miluje, a krajinu, ktorá sa o vás opiera, vrátane mňa." George W. Bush potom v deň svojej inaugurácie dostal písomné posolstvo od svojho predchodcu, Billa Clintona, a ten zasa preberal list od Georgea Busha staršieho. 

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:54