TASR/AP
StoryEditor

Putin varoval Spojené štáty. Na Ukrajine chce mierové sily OSN

05.09.2017, 10:31
Autor:
ČTKČTK
Rusko predloží v BR OSN návrh rezolúcie o vyslanie mierových síl OSN na frontovú líniu oddeľujúcu znepriatelené strany v Donbase.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval pred prípadnými dodávkami amerických zbraní Ukrajine. Oznámil tiež, že Rusko v Bezpečnostnej rade OSN predloží rezolúciu o vyslaní mierových síl OSN do Donbasu na východe Ukrajiny, kde by tieto sily mali chrániť pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), dohliadajúcich na prímerie medzi znepriatelenými stranami.

Konflikt medzi vládnymi vojskami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si vyžiadal počas troch rokov 10-tisíc mŕtvych. Moskva stále popiera priame zapojenie do konfliktu, aj keď fakty svedčia o tom, že separatistov vojensky podporuje.

"Dodávky zbraní do oblasti konfliktu nepomôžu zmiereniu, ale situáciu jedine zhoršia," varoval Putin na záver summitu v čínskom meste Sia-men. Americké zbrane podľa neho nijako nezmenia situáciu na východe Ukrajiny, len zväčšia počet obetí.

Upozornil tiež, že povstalci v Donecku a Luhansku majú zbraní dosť, a to aj ukoristených od nepriateľa - a je možné, že tieto zbrane pošlú aj do iných konfliktných oblastí. Putin tiež oznámil, že Rusko predloží v BR OSN návrh rezolúcie o vyslanie mierových síl OSN na frontovú líniu oddeľujúcu znepriatelené strany v Donbase.

"Prítomnosť mierotvorcov, dokonca možno povedať, že nie mierotvorcov, ale ľudí, ktorí zaistia bezpečnosť misie OBSE považujem za absolútne vhodnú a nevidím tu nič zlého. Naopak si myslím, že by to pomohlo riešeniu problému na juhovýchode Ukrajiny," povedal.

Úlohou týchto síl by podľa Putina bolo zabezpečiť iba bezpečnosť pozorovateľov OBSE, nachádzali by sa iba na frontovej línii a nikde inde a rozmiestnené by mohli byť iba po stiahnutí síl a ťažkých zbraní, a teda so súhlasom povstalcov.

Myšlienku pozvania medzinárodných mierových jednotiek do Donbasu nastolil pred dvoma rokmi prezident Ukrajiny Petro Porošenko, avšak s tým, že na misii by sa podľa neho samozrejme nemohli podieľať ruskí "agresori" a že by bolo najlepšie, aby išlo o policajnú misiu Európskej únie. Rusko zareagovalo vtedy odmietavo, Európska únia zdržanlivo.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:55