Reuters
StoryEditor

Merkelová nechce Turecko v únii, vyzvala na jednotu pri prehodnotení prístupových rozhovorov

05.09.2017, 14:28
Autor:
ČTKČTK

Summit EÚ by sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) mal v októbri zaoberať vzťahmi s Tureckom, vrátane možnosti pozastaviť alebo ukončiť rokovania o vstupe tejto krajiny do Európskej únie. Merkelová to dnes povedala v prejave pred Spolkovým snemom, ktorý zasadá naposledy pred parlamentnými voľbami 24. septembra.

"Turecko stále viac opúšťa cestu právneho štátu," poznamenala Merkelová, ktorá to považuje za znepokojujúce. Sľúbila, že ona aj vláda urobia všetko pre to, aby Ankara prepustila podľa nej bezdôvodne zadržiavaných nemeckých občanov. Vývoj v Turecku vedie k úvahám o novom usporiadaní vzťahov s touto krajinou, uviedla tiež. Navrhne preto, aby sa téme v októbri venovala Európska rada, teda summit EÚ.

"Budem sa zasadzovať o to, aby sme postupovali rozhodne a aby sme postupovali spoločne s našimi európskymi partnermi," uviedla tiež šéfka nemeckej vlády. Keby sa európske krajiny o svojom postupe pred očami tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hádali, oslabilo by ich to, myslí si. Zároveň poznamenala, že nie je možné zabúdať na mnoho občanov Turecka, ktorí nepatria do Erdoganovho tábora.

Vzťahy s Tureckom boli aj predmetom nedeľnej televíznej debaty medzi Merkelovou a jej vyzývateľom v boji o post na čele nemeckej vlády Martinom Schulzom (SPD). Schulz sa v diskusii vyslovil pre ukončenie rokovaní o vstupe Turecka do únie. Merkelová poznamenala, že si vstup Turecka do EÚ nikdy nepriala, a uviedla, že pre zastavenie rozhovorov je najprv potrebná zhoda všetkých únijných členov.

Vzťahy Nemecka, kde žije niekoľkomiliónová turecká menšina, a Turecka sú už od vlaňajška veľmi napäté. V poslednej dobe k ich ďalšiemu zhoršeniu prispelo aj zadržanie niekoľkých nemeckých občanov v Turecku.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 03 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 04 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia 05 - Modified: 2024-04-10 19:46:56 - Feat.: - Title: Erdogan vyjadril sústrasť vodcovi Hamasu Haníjovi za smrť synov pri nálete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:39