Reuters
StoryEditor

Hurikán Irma zasiahol prvý ostrov v Karibiku, silný vietor trhal strechy domov

06.09.2017, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Oko hurikánu v stredu po polnoci miestneho času zasiahlo ostrov Barbuda, na ktorom žije asi dvetisíc obyvateľov.

Hurikán Irma dorazil v stredu na prvý z karibských ostrovov, ostrov Barbuda a mieri ďalej na severozápad. Irmu, ktorá sa zatiaľ stále drží na najvyššom piatom stupni hurikánovej škály, sprevádza vietor s rýchlosťou až 295 kilometrov za hodinu, čo z neho podľa agentúry AP robí jeden z najsilnejších hurikánov v oblasti za predchádzajúce storočie.

Oko hurikánu v stredu po polnoci miestneho času (asi 8:00 SELČ) zasiahlo ostrov Barbuda, na ktorom žije asi dvetisíc obyvateľov a ktorý leží východne od Portorika. Hurikán priniesol lejaky a hlavne nevídane silný vietor, ktorý odniesol na ostrove strechy niekoľkých domov. Väčšina obyvateľov ostrovného štátu Antigua a Barbuda zostala bez prúdu.

"Je to absolútne bezprecedentný živel, aký sme tu doteraz nezažili," povedal novinárom guvernér Portorika Ricardo Rossello. Práve Portoriko, kde žije asi 3,4 milióna ľudí, je teraz v najväčšom ohrození, hurikán by tam mal doraziť už v stredu večer. Tamojšie úrady už nariadili evakuácie na severe a východe ostrova. Americký prezident Donald Trump na tomto americkom nezačlenenom území už vyhlásil stav ohrozenia, rovnako ako ho vyhlásil na Floride a Amerických Panenských ostrovoch. Stav ohrozenia vyhlásili tiež Bahamy.

​Podľa Národného strediska pre hurikány je veľmi pravdepodobné, že Irma koncom týždňa zasiahne juh Floridy. Tamojšie úrady už odporučili v niektorých oblastiach evakuácie, ľudia v ohrozených regiónoch si tiež majú urobiť zásoby jedla a vody na tri dni.

Úrady v Miami oznámili, že ľudia by sa mali pripraviť na evakuáciu v Miami Beach a vo väčšine pobrežnej oblasti okresu Miami-Dade.

V Atlantiku sa v utorok sformovala ďalšia tropická búrka nazvaná San José, ktorá sa v utorok večer nachádzala asi dvetisíc kilometrov východne od Malých Antíl. Zatiaľ vietor, ktorý ju sprevádza, dosahuje 85 kilometrov za hodinu. Búrka mieri na západ rýchlosťou asi 22 kilometrov za hodinu a v stredu v noci by mala zosilnieť na hurikán.

01 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:23