NOAA
StoryEditor

Barbuda bola v oku hurikánu Irma. 90 percent domov je zničených, ostrov neobývateľný

07.09.2017, 11:03
"Z väčšiny obyvateľov sú teraz bezdomovci," povedal premiér Gaston Browne.

Malý ostrov Barbuda s viac ako 1800 ľuďmi bol jedným z prvých obývaných miest, ktoré rekordne silný hurikán Irma na svojej ceste Atlantikom zasiahol. Prešlo cez neho oko hurikánu s okolitými vetrami s rýchlosťou v nárazoch 350 km/h v stredajších ranných hodinách SEČ. Irma tam napáchala obrovské škody, väčšina domov je zničených, polovica populácie ostrova úplne prišla o domov.

Barbuda sa potom na dlhé hodiny odmlčala a nikto sa s nimi z ich susedského ostrova Antigua, ani odnikiaľ zo sveta, nedokázal spojiť.

"Naposledy sme sa s Barbudou spojili o tretej ráno, pred 11 hodinami, vtedy nehlásili katastrofálne škody. Od tej doby sa nám nikoho odtiaľ nepodarilo kontaktovať. Máme pripravený vrtuľník, ktorý sa na Barbudu vydá, až to počasie dovolí," povedal premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne pre BBC okolo 20.30 SEČ.

"Z väčšiny obyvateľov sú bezdomovci"

Premiér a záchranári odleteli na Barbudu okolo 22. hodiny. Premiér v krátkom vstupe v miestnom rádiu ABS potom o pol hodiny neskôr oznámil, že 90 percent všetkých domov je zničených, minimálne prišli o strechy. Hlásený je zatiaľ len jeden mŕtvy, ľudia poslúchli a schovali sa v krytoch a pevných budovách. Počas štvrtka (SELČ) premiér doplnil, že polovica z približne 1800 obyvateľov prišla o domov.

Neskôr Browne vo vyhlásení oznámil, že za prerušenie komunikácie mohla zničená obrovská oceľová telekomunikačná veža, ktorú hurikán zlomil na tri časti. Zničil aj záložný systém, nefungovali ani satelitné telefóny.

Zničené je letisko, na ostrov sa teraz dá dostať len vrtuľníkom, more je pre lode stále veľmi rozbúrené, povedal premiér. "Z väčšiny obyvateľov sú teraz bezdomovci a väčšina ostrova neobývateľná. Len zázrak a dôkladná príprava môže za to, že zatiaľ vieme len o jednom mŕtvom - malom dieťati," povedal v ABS Browne. Škody odhadol na 150 miliónov dolárov (126 miliónov eur).

Obyvateľov Antiguy potom vyzval, aby poskytli prístrešie tým, ktorí prišli o strechu nad hlavou na Barbude. Ak sa ostrov dostane do cesty hurikánu José, ktorý putuje Atlantikom za Irmou, bude potrebná kompletná povinná evakuácia Barbudy, dodal predseda vlády.

Irma zasiahla aj ďalšie ostrovy

Podobná situácia ako na Barbude panuje tiež na ostrove Svätý Martin. Na ostrovoch v severovýchodnej časti Karibiku si hurikán podľa agentúry AFP s odvolaním na miestne úrady už vyžiadal najmenej sedem obetí.

Najmenej šesť mŕtvych si hurikán Irma vyžiadal práve na francúzskej časti Svätého Martina. Oznámil to prefekt neďalekého francúzskeho zámorského departementu Guadeloupe Eric Maire. "Bilancia ale nie je definitívna," dodal.

Francúzska ministerka pre zámorie Annick Girardinová predtým hovorila o najmenej dvoch mŕtvych a dvoch ťažko zranených na ostrovoch Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Francúzska vláda podľa Girardinovej vypracovala záchranný plán. Jeho realizácii však bráni skutočnosť, že do najhoršie zasiahnutých oblastí sa nedá dostať.

Video zo slávnej pláže Maho na ostrove Svätý Martin:

Búrka Irma, ktorá sa radí do najvyššej, piatej kategórie hurikánov, podľa úradov ničila domy, prerušila elektrické vedenia a spôsobila bleskové záplavy. Evakuované boli desaťtisíce ľudí. Bez prúdu sa na Portoriku ocitla viac ako polovica obyvateľov, bez vody je asi 50-tisíc ľudí.

Na Irmu sa už pripravujú ďalšie ostrovy

Podľa miestnych meteorológov bude Irma najhorším hurikánom, ktorý zasiahol ostrov od roku 1928. Hurikán San Felipe vtedy zabil na svojej ceste Karibikom cez 2700 ľudí.

Na príchod hurikánu Irma sa už pripravujú Dominikánska republika, Haiti, Kuba, Bahamské ostrovy a tiež juh Spojených štátov. Floridu, kde už evakuovali okolo 25 000 ľudí, by mal podľa odhadov udrieť živel v nedeľu ráno miestneho času. Z Floridy by sa mohol hurikán presúvať ďalej cez Georgiu do Južnej a Severnej Karolíny.

Hurikán Irma dosiahol piateho, teda najvyššieho stupňa. Vietor, ktorý ho sprevádza, dosahuje rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu. Podľa odhadu OSN by mohol hurikán Irma postihnúť až 37 miliónov ľudí. Po Irme sa v oblasti vytvorili už aj ďalšie dva hurikány. Ako José, ktorý sa sformuloval v Atlantiku, tak Katia, ktorá vznikla v Mexickom zálive, zatiaľ dosahujú iba prvého, teda najnižšieho stupňa.

01 - Modified: 2023-11-19 20:04:04 - Feat.: - Title: Sibír zasiahol prudký víchor o sile hurikánu, vyžiadal si najmenej troch mŕtvych 02 - Modified: 2023-10-29 09:17:00 - Feat.: - Title: Počet obetí hurikánu Otis stúpol na 39, prehnal sa Mexikom 03 - Modified: 2023-10-26 14:45:44 - Feat.: - Title: Hurikán Otis si v Mexiku vyžiadal najmenej 27 obetí, štyria ľudia sú nezvestní 04 - Modified: 2023-10-26 09:36:19 - Feat.: - Title: Hurikán Otis odrezal mexické Acapulco, počet obetí je stále nejasný 05 - Modified: 2023-10-25 05:10:30 - Feat.: - Title: Hurikán Otis zosilnel na piaty stupeň, v Mexiku môže napáchať obrovské škody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:26