Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rusko sa chystá na útočnú vojnu kontinentálneho rozsahu, varuje Porošenko

07.09.2017, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Rusi naopak podozrievajú vedenie z Kyjeva, že sa vraj stále viac prikláňa k pokušeniu vyriešiť konflikt v Donbase silou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dúfa v úspešné rokovania so západnými spojencami o dodávkach obranných zbraní, a to aj kvôli hrozbe, že by Rusko mohlo po vojenskom cvičení Západ 2017 vpadnúť na Ukrajinu a rozpútať vojnu so Západom.

Kyjev obviňuje Rusko z okupácie Krymu a časti Donbasu na východe Ukrajiny, kde vládne vojská tretí rok bojujú proti proruským separatistom. Moskva popiera zapojenie do konfliktu, ktorý si vyžiadal 10-tisíc mŕtvych. Rusi naopak podozrievajú vedenie z Kyjeva, že sa vraj stále viac prikláňa k pokušeniu vyriešiť konflikt v Donbase silou.

"Doteraz nie sú žiadne známky, že by Moskva bola ochotná stiahnuť sa z Donbasu či odísť z Krymu. Ale je stále viac dôkazov, že sa chystá na útočnú vojnu kontinentálneho rozsahu," povedal dnes Porošenko v ukrajinskom parlamente.

Argumentoval aj tým, že pod pláštikom cvičenia môžu vzniknúť nové útočné zoskupenia ruských vojsk určené k vpádu na Ukrajinu. K ukrajinským hraniciam sa už priblížilo či blíži 7000 nákladných vagónov s ruskými vojakmi a vojenskou technikou - a nie je zaručené, že sa po manévroch vrátia späť do kasární. Preto Ukrajina posilnila kontrolu na hraniciach.

"Terajšie cvičenia sú oveľa väčšie (ako obvykle). Je zjavné, že Kremeľ preveruje, nakoľko sú na veľkú vojnu so Západom pripravené nielen ruské ozbrojené sily, ale aj celý ruský štát," vyhlásil ukrajinský prezident a citoval amerického senátora Johna McCaina, že Rusko predstavuje oveľa väčšiu hrozbu než teroristická organizácia Islamský štát, ktorá - na rozdiel od Ruska - nemá vojenské možnosti, technológie a odhodlanie ovládnuť svet.

Moskva a Minsk pred rusko-bieloruskými manévrami Západ 2017, ktoré budia obavy susedov, uisťujú, že sa nechystajú nikoho napadnúť, cvičenie má vraj mať prevažne obranný charakter. Cvičenie Západ 2017 sa má vo vojenských priestoroch v Bielorusku a Rusku konať od 14. do 20. septembra za účasti necelých 13-tisíc vojakov a 680 kusov techniky.

Podľa oficiálneho scenára manévrov sa má Bielorusko s ruskou pomocou brániť pred útokom troch fiktívnych štátov. Severoatlantická aliancia sa podľa svojho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga domnieva, že v skutočnosti sa cvičenia zúčastní oveľa viac vojakov, než je oficiálne nahlásené.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:27