Reuters
StoryEditor

Anglický novinár ako jeden z mála cestoval po Kimovej ríši slobodne: ponúka iný pohľad na totalitu a život v nej

09.09.2017, 00:00
Autor:
rdurdu
Reportér Andrew Lowry videl život v totalitnej krajine inak, ako by si režim prial.

Vycestovať do Severnej Kórey nepatrí medzi bežné sny výletníkov. Cestovateľských nadšencov môže odrádzať byrokratická záťaž, zdĺhavé vybavovanie víz či strach z krutého režimu. Cestovatelia, ktorí sa predsa len odhodlajú navštíviť Severnú Kóreu, si nemôžu krajinu užiť tak, ako by chceli. Anglickému reportérovi sa to však ako jednému z mála podarilo. 

Cestovatelia, ktorí sa do krajiny dostanú oficiálnou cestou, musia zabudnúť na blúdenie po uliciach, objavovanie skrytých miest, rozhovory s domácimi či návštevu domácich reštaurácií, ktoré by v klasických bedekroch hľadali len márne.

Z jediného dôvodu.

Veľký brat bdie

Režim cestovateľom ukáže len to, čo chce, aby videli. Vždy sa pohybujú len so sprievodcom, ktorý má ten "správny" pôvod a ten im ukáže len dopredu známe miesta.

​Anglický reportér Andrew Lowry sa však po Kimovej ríši pohyboval slobodne a na krajinu ponúka úplne iný pohľad, než taký, ako by si režim prial. Informáciu priniesol britský denník The Independent.

Sochy ako zo žurnálu

Prvé, čo si všimol, bol rozdiel medzi propagandistickými videami, ktoré vykresľujú metropolu Pchjongjang ako moderné veľkomesto s mrakodrapmi a širokými bulvármi. Budovy sú podľa jeho slov ošarpané, bez skiel v oknách a počas noci sú tmavé. Režim sa podobnými videami snaží získať medzinárodný kredit a povesť úspešnej krajiny.

Pozrite si propagandistické video, ktoré ukazuje Pchjongjang ako mesto plné šťastných ľudí. 

Počas cestovania medzi mestami si všimol, že dediny sú takmer bez života a jediné, čo javí známky novoty, sú nedielne časti severokórejskej propagandy: sochy vládcov z dynastie Kimovcov.

Ekonomické sankcie, ktoré krajinu doviedli k hladomoru a na pokraj kolapsu, si vybrali daň na obyčajných obyvateľoch: sú zakrpatení a vychudnutí.

​Pri rozprávaní sa s Kórejčanmi naživo uvidel prienik propagandy do ich hláv a výplach mozgov.

Meč pomsty

Rozprával sa s nimi po anglicky, takže na ideologicky "nesprávne" orientovaných jedincov naraziť vlastne nemohol. Vzdelanie spojené s výučbou cudzích jazykov sa dostane len občanom s vynikajúcim kádrovým profilom s nespochybniteľnou lojalitou voči režimu.

Jedna čašníčka mu povedala, že nedávne raketové testy sú "mečom pomsty" voči Američanom.

Spraviť si takýto výlet je prakticky nemožné. Obyčajní výletníci sú nepretržite kontrolovaní, musia sa klaňať sochám, ktoré zobrazujú Kimovcov, prejdú sa dve stanice metrom, na uliciach vidia len komparzistov. Kontakt s obyčajnými obyvateľmi je prakticky nulový.

O tom, ako vyzerá výlet v Kimovej ríši, nám povedal cestovateľ zo Slovenska:

Anglický novinár dodáva, že hladní a vo svojich domovoch mrznúci Severokórejci sú tak nepochyne hlavnými obeťami režimu. Myslí si, že existencia opozičnej organizácie je možná, no dodnes o nej nejestvuje jediný dôkaz.

Podľa neho prichádza zmena len veľmi pomaly a obyvatelia Severnej Kórey sa raz možno dočkajú ekonomiky čínskeho typu: hybridu tvrdého kapitalizmu, nad ktorým bdie Komunistická strana, ktorá si stále udržiava značný vplyv.

Bez razantného uvoľnenia režimu však takáto zmena nikdy nepríde, tvrdí.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-08 11:48:00 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády 03 - Modified: 2024-04-06 15:31:08 - Feat.: - Title: Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec 04 - Modified: 2024-04-04 16:46:17 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu 05 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:44