Reuters
StoryEditor

Irma časť USA spustoší. Je to hurikán impozantných rozmerov, choďte mu z cesty, vyzval Trump

08.09.2017, 16:28
Autor:
ČTKČTK
Hurikán Irma by mal na Floridu doraziť v sobotu a podľa šéfa FEMA časti polostrova zničí.

Zatiaľ síce nie je jasné, kadiaľ presne sa hurikán Irma cez Spojené štáty preženie, už teraz je ale isté, že časť krajiny úplne spustoší. Povedal to dnes riaditeľ Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA) Brock Long. Obyvateľov juhovýchodnej časti USA však podľa agentúry Reuters ubezpečil, že úrady sú pripravené poskytnúť masívnu pomoc.

Hurikán Irma, ktorý za sebou v Karibiku zanechal zdevastované ostrovy a najmenej 19 mŕtvych, dnes zoslabol na druhú najsilnejšiu kategóriu, aj tak je ale mimoriadne nebezpečný. Na Floridu by mal doraziť už v sobotu a podľa Longa časti polostrova zničí. Bez elektriny podľa neho budú niektorí ľudia na Floride prinajmenšom niekoľko dní. Núdzový prístrešok bude podľa odhadu potrebovať viac ako 100-tisíc ľudí, dodal riaditeľ FEMA.

"Hurikán Irma je naďalej hrozbou, ktorá spustoší Spojené štáty - buď Floridu alebo niektorý zo štátov na juhovýchode," povedal Long. USA postihli od roku 1851 len tri hurikány piatej, teda najvyššej, kategórie. Podľa Longa je však Irma, ktorá zoslabla na štvrtý stupeň, rozsiahlejšia ako Andrew, posledný hurikán piatej kategórie, ktorý Spojené štáty zasiahol v roku 1992. Obyvateľov juhovýchodu USA šéf FEMA varoval, aby nepodceňovali výzvy na evakuáciu.

Úrady majú podľa Longa pripravené tisíce zamestnancov a milióny litrov pitnej vody a kilogramov jedla, ktoré by mali pomôcť ľuďom postihnutým hurikánom bezprostredne po jeho prechode cez USA.

Americkí meteorológovia varovali, že dnešok je posledným dňom, kedy je evakuácia bezpečná. V sobotu už bude vietor dosahovať príliš vysokú rýchlosť na jazdu vozidlom. Viacero leteckých spoločností oznámilo, že pridá niekoľko dodatočných spojov odlietajúcich z Floridy. Od dnešného popoludnia ale aerolinky zastavia odlety z letísk na juhu Floridského polostrova.

​Aby sa urýchlene vydali do bezpečia, vyzval dnes obyvateľov oblastí, ktoré má hurikán Irma postihnúť, tiež prezident Donald Trump. "Irma je hurikán impozantných rozmerov, možno väčší, než aký sme kedy videli. Buďte v bezpečí a choďte mu z cesty," napísal na Twitteri. Federálna vláda je podľa neho pripravená.

Päť žijúcich Trumpových predchodcov v úrade - Jimmy Carter, George Bush starší, Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama - vyzvali na videu Američanov, aby prispeli na pomoc spoluobčanom postihnutým hurikánmi Harvey a Irma.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:56