Reuters
StoryEditor

Čierne scenáre sa napĺňajú. Očakáva sa, že Irma udrie na Floridu ako hurikán piatej kategórie

09.09.2017, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Irma už zasiahla severné pobrežie Kuby, na Floridu by mala doraziť dnes v noci.

Hurikán Irma v noci na dnes zasiahol severné pobrežie Kuby, kde udrel sprevádzaný vetrom s rýchlosťou až 256 kilometrov za hodinu. Spôsobil tam značné škody na majetku, zatiaľ nie sú správy o obetiach.

Teraz sa hurikán Irma nachádza asi 360 kilometrov od Miami a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu. Hurikán Irma počas dňa zoslabol na intenzitu štvrtej kategórie, očakáva sa, že ale cestou od Kuby k Floride opäť zosilnie.

Sledujte presun hurikánu Irma naživo:

24 obetí

Oko hurikánu pravdepodobne v nedeľu zasiahne ostrovy Florida Keys a juh a západ Floridy. Kvôli hurikánu Irma, ktorý si už v Karibiku vyžiadal najmenej 24 obetí, nariadili americké úrady na Floride jednu z najväčších evakuácií v histórii tohto amerického štátu.

Týka sa asi 5,6 milióna ľudí, teda viac než štvrtiny tamojšej populácie. 540-tisíc ľudí sa má evakuovať tiež v pobrežnej oblasti štátu Georgia. Úrady dnes výzvy na evakuáciu zosilneli, najmä pokiaľ ide o ostrovy Florida Keys, ktoré ležia na juhu Floridy.

Preventívna Kuba

Podľa Národnej meteorologickej služby sa tam dnes účinky blížiaceho sa hurikánu prejavili, keď dorazil vietor s rýchlosťou 106 kilometrov za hodinu. Počas niekoľkých hodín sa na Floride očakávajú výdatné dažde. "Ešte nie je neskoro opustiť (Florida) Keys !!! Stále máte čas dnes ráno odísť! Prosím, Keys nie sú bezpečné," varovala na twitteri meteorologická služba.

Národné meteorologické stredisko USA tiež vytvorilo internetovú stránku, na ktorej dementuje, či potvrdzuje správy, ktoré sa šíria pred príchodom Irmy na juh USA. Z Kuby, ktorú teraz zasiahol prvý hurikán kategórie päť po niekoľkých dekádach, zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

Kuba totiž zo severného pobrežia preventívne evakuovala vyše milión ľudí, vrátane 10-tisíc turistov. Najviac zasiahnuté boli provincie Ciego de Ávila a Camagüey, kde silný vietor zničil strechy a lámal stromy.

Miliardová škoda

Vlny na pobreží dosahovali vyššie piatich až siedmich metrov. Teraz sa v tejto oblasti očakávajú výdatné dažde. Vysoké vlny a dážď sa čakajú aj v nedeľu na severozápadnom pobreží Kuby, vrátane metropoly Havany.

V predchádzajúcich dňoch spôsobil hurikán Irma značné škody na ostrovoch Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Podľa francúzskej zaisťovne Caisse Centrale de Reassurance (CCR) dosiahnu škody na majetku najmenej 1,2 miliardy eur. Na oboch týchto ostrovoch zomrelo v dôsledku hurikánu Irma najmenej 13 ľudí.

Ďalší hurikán...

Na ostrove Svätý Martin je podľa miestnych úradov teraz neobývateľných 60 percent domov. Na ostrovy východného Karibiku by mal dnes doraziť ďalší hurikán, nazvaný Jose, ktorý má teraz silu štvrtej kategórie na päťstupňovej hurikánovej škále.

Úrady kvôli nemu vydali varovanie pre viacero ostrovov a evakuovali ostrov Barbuda. Podľa predpovede by sa ale potom mal Jose stočiť viac na sever, kde už by podľa nemal ohroziť žiadne ostrovy.

... a ďalší

Ostrov Barbuda bol pritom tento týždeň z 90 percent spustošený hurikánom Irma, ktorý si na ostrove vyžiadal jednu obeť. Tretí hurikán v oblasti medzi Severnou a Južnou Amerikou, nazvaný Katia, ktorý sa sformoval nad Mexickým zálivom, dnes dorazil na východné pobrežie Mexika.

Podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) už ale zoslabol na tropickú búrku. Priniesol však lejaky do oblasti na juhu Mexika, ktorú zo štvrtka na piatok postihlo silné zemetrasenie s 61 obeťami.

01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:52