youtube.com
StoryEditor

VIDEO: Žabiak Kermit i Miss Piggy. Riskujú, aby zachránili ostatných, lovci hurikánov mieria ho oka búrky

09.09.2017, 18:00
Odvážni letci a vedci letia do tých najhorších búrok, aby dokázali lepšie predpovedať ich správanie sa.

Lietajú tam, odkiaľ iní utekajú. Lovci hurikánov niekoľkokrát denne sadajú do svojich strojov a vydávajú sa v ústrety najhorším podmienkach, ktoré ich môžu vo vzduchu stretnúť.

Aby nazbierali dáta dôležité pre predpoveď správania sa hurikánu, musia preniknúť do jeho oka - skrz vetry, ktoré v nárazoch dosahujú rýchlosti cez 350 kilometrov za hodinu.

Tú vetu počas svojho letu nechcete počuť. "Pripútajte sa a pripravte sa. Sú pred nami mraky, v ktorých to s nami bude hádzať. "Lovci hurikánov z americkej NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ju počujú pri každom svojom lete. Ba čo horšie, tieto mraky sú súčasťou hurikánov a tých najhorších búrok, aké si viete predstaviť.

Upravené lietadlá

Piloti a vedci z NOAA sa vydávajú nielen nad hurikán, ale aj dovnútra jeho oka, aby pozbierali dáta, ktoré meteorológovia potrebujú na určenie trasy a ničivosti tropických cyklónov. V posledných dňoch lietajú hlavne do dvoch obrích hurikánov v Atlantiku - Irmy a Joseho.

Pozrite sa, ako to vyzerá v oku hurikánu Irma.

Pre normálne komerčné lietadlá by let do oka hurikánu predstavoval katastrofu. NOAA však disponuje dvoma lietadlá WP-3D Orion, čo je výrazne upravená verzia lietadla P-3. Štvormotorový turbovrtuľový stroj dokáže teraz v Irme vydržať vetry o rýchlosti v nárazoch vyše 350 kilometrov za hodinu.

Vysoko nad búrkou 

"Lietame priamo do oka búrky vo výške 1 500 - 3 000 metrov nad povrchom zeme," opísal denníku USA Today Chris Landsee z NOAA. "Silu vetrov samozrejme cítime a niekedy musíme siahať po sáčkoch na vracanie."

NOAA má k dispozícii dva lietadlá WP-3D Orion, pomenované po postavách z Muppet Show - Kermit The Frog (Žabiak Kermit) a Miss Pigy (niečo ako Slečna Prasiatko). Okrem toho lietajú s upraveným malým prúdovým Gulfstreamem IV-SP s prezývkou Gonzo.

Ten nelieta do oka hurikánov, ale zbiera dáta vysoko nad búrkou a okolo nej. Priemerný prieskumný let trvá vyše 11 hodín a je dlhý takmer 5 600 kilometrov. V lietadle je od 6 do 15 ľudí - posádka a vedci.

Presnejšie predpovede

Tí zbierajú kriticky potrebné dáta, z nich väčšinu nemožno získať zo satelitu a v reálnom čase ich odosielajú svojim kolegov z Národného centra pre hurikány. Tí na ich základe predpovedajú ďalšie správanie hurikánu. Dáta obsahujú okrem iného teplotu, rosný bod, rýchlosť vetrov, barometrický tlak a relatívnu vlhkosť.

Vypúšťajú z lietadla tiež malé sondy, ktoré zbierajú dáta pri tom, čo sa znášajú na padáku k zemi. "Dáta potom putujú do počítačových predpovedných modelov a pomáhajú určiť trasu hurikánu," povedal Rick Knabb, exriaditeľ Národného centra pre hurikány.

Vďaka letom Lovcov hurikánov sú predpovede o 30 percent presnejšie. So zbieraním dát pomáha aj vojenské letectvo -Jednotka 53RD Weather Research Squadron, ktorá lieta na turbovrtuľových WC-130 Hercules.

Nebezpečná práca

Že ide u Lovcov hurikánov o nebezpečnú prácu, sa už niekoľkokrát presvedčili. V roku 1989 pri jednom letov do oka hurikánu Hugo (najničivejšia kategória 5) prišli o jeden z motorov Orionu, druhý chvíľu horel, potom ich postihli ďalšie poruchy.

Len vďaka pomoci dvoch ďalších lietadiel sa ich podarilo v ťažko poškodenom lietadle dostať preč z oka hurikánu späť na letisko.

V roku 1974 sa pri tajfúne Bess zrútil do Juhočínskeho mora vojenský WC-130 Hercules s šiestimi mužmi na palube. Nikto neprežil. Rovnako tak zahynulo všetkých 11 ľudí pri prieskumnom lete do hurikánu Janet u Kuby v roku 1955. Lietadlá ani telá mužov z oboch letov sa nikdy nenašli.

Pozrite si, čo by sa stalo, keby hurikán zasiahol Slovensko:

01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 05 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:45