facebook.com/ Martina Schwarz
StoryEditor

Slovenka uviazla s rodinou na Floride: prázdne obchody, nápomocní ľudia a strach

09.09.2017, 19:30
Slovenka Martina uviazla v meste Naples, kde v apartmáne plánuje prečkať hurikán Irma.

Hurikán Irma, ktorý má potenciál stať sa najničivejším za poslednú dekádu, sa blíži k pobrežiu Floridy. Najväčšie mesto Slnečného štátu Miami je obľúbenou destináciou turistov, Slovákov nevynímajúc.

Tí sú teraz v napätí, guvernér štátu vyzval na evakuáciu vyše piatich miliónov ľudí, silný vietor už bičuje východné pobrežie polostrova.

Plavba v Karibiku

Na Floride uviazla aj Slovenka Martina Schwarz, ktorá sa do USA vybrala s manželom aj sedemročným synom. V Miami si zvolili obľúbenú možnosť oddychu: plavbu výletnou loďou po Karibiku.

Pozrite sa, ako sa presúva hurikán Irma.

Prvé dni nič nenasvedčovalo tomu, že ich silnejúci hurikán akokoľvek ovplyvní. Pôvodne mal hurikán Irma začať ohrozovať Miami až v nedeľu, teda deň po Martininom odlete do Európy.

V noci ich však prebudili sirény a hlásenie kapitána. "Vyhlásil, že situácia v Miami je vážna, hurikán sa blíži, lety zrušili a v meste začala evakuácia," opísala situáciu na lodi pre HNonline.sk. Dostali možnosť vystúpiť v Mexiku, no rozhodli sa pokračovať do Miami, kde majú niekoľko známych.

Zhoršené zdravie

Stres zo situácie sa podpísal na Martininom zdraví. "Dostala som silnú migrénu, na lodi mi dali niekoľko infúzií," uviedla.

Kapitán pasažierom ohlásil, že tí, ktorí nemajú kde prečkať hurikán, majú ísť do evakuačných centier.

Slovenke však napadlo, že známi z Trnavy majú v meste Naples na západe Floridy apartmán, ktorý sa v tej chvíli javil ako bezpečné miesto, ktoré má hurikán obísť.

Po skontaktovaní sa so známymi sa dohodli, že pošlú po nich do Miami auto, ktoré ich odvezie do Naples a hurikán prečkajú v apartmáne.

Poloha mesta Naples na Floride.

Podali pomocnú ruku

Slovenská rodina mala šťastie, pretože hotel, v ktorom mali zakúpený pobyt, bol zatvorený, čo im nikto nedal vedieť. Opísala prázdne poličky v obchodoch, no dodala, že niečo v ponuke predsa len bolo.

​Milo ju prekvapila reakcia bežných Američanov a cudzincov, ktorí im ponúkajú pomocnú ruku, a s ktorými sú v elektronickom kontakte.

Veria, že to zvládnu

V Naples "sa zatiaľ nič nedeje, akurát začalo viac fúkať," tvrdí. Podľa Martininých slov sú ľudia na živel pripravení, domy majú uspôsobené, obchody sú všetky pozatvárané.

Momentálne pozerajú slovenský film a čakajú na polnoc (6:00 SEČ), kedy sa očakáva príchod hurikánu na Floridu. "Viem, že za pomoci tých ľudí, ktorí sú tu s nami v budove, to zvládneme," uzavrela Martina.

01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 03 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia? 05 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 08:57