TASR/AP
StoryEditor

Irma zoslabla na tropickú búrku, smeruje na Georgiu

11.09.2017, 14:33
Po vyčíňaní hurikánu Irma sa ocitlo takmer 5,8 milióna domácností a podnikov na Floride bez elektriny.

Hurikán Irma zoslabol dnes pri prechode americkým štátom Florida v smere na južnú časť štátu Georgia na tropickú búrku.

Búrku sprevádzal dnes ráno miestneho času vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, čo sa stále blížilo sile hurikánu. Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami však predpovedá, že do utorkového popoludnia zoslabne na tropickú tlakovú níž.

Stred búrky bol 170 kilometrov severne od Tampy a pohyboval sa na severozápad približne 30-kilometrovou rýchlosťou, informovala agentúra AP.

Po vyčíňaní hurikánu Irma sa ocitlo takmer 5,8 milióna domácností a podnikov na Floride bez elektriny. Bude trvať celé týždne, kým sa úplne obnovia dodávky elektrickej energie.

Severnejšie od Floridy - v štáte Georgia - je bez elektriny už 100-tisíc domácností. Národné centrum pre hurikány predpovedá, že Irma dnes prejde do juhozápadnej časti Georgie, kde vydali výstrahy pred hurikánom vo veľkej vidieckej oblasti vrátane miest Albany a Valdosta.

V častiach Georgie už začalo dnes ráno miestneho času pršať a fúkal silný vietor; týka sa to aj metropolitnej oblasti Atlanty.

Výstrahy pred hurikánom platia aj vo väčšine východnej časti Alabamy a na pobreží Južnej Karolíny.

Starosta mesta Tampa na Floride Bob Buckhorn sa dnes vyjadril, že aj keď mesto neuniklo pred besnením Irmy, situácia nie je taká zlá, ako sa čakalo. "Čo sme si mysleli, že bude úder do tváre, bola iba ľahká rana," uviedol. Povedal, že je zvalených mnoho stĺpov elektrického vedenia a v niektorých častiach Tampy nebude elektrina ešte najmenej niekoľko dní.

Vo floridskom okrese Orange County, neďaleko Orlanda, museli dnes ráno evakuovať 120 domov pred záplavovou vodou spôsobenou hurikánom. Záchranári sa plavili na člnoch od dverí k dverám a brali rodiny do bezpečia. Nikto pri tom neutrpel zranenia.

Hurikán Irma vyčíňa v Amerike 20:40 Náš online prenos sme ukončili. Ďakujeme Vám za pozornosť 20:20 Udrel na nás hneď, ako sme odsúpili od Parížskej klimatickej dohody Opustil som Floridu a aj všetci moji zamestnanci. Moja kancelária v centre Miami bola vytopená, rovnako aj môj byt v centre Miami. Vzdialenosť z môjho bytu do kancelárie je asi kilometer. Vznikla tam rieka. Most na South Beach zaliala voda a na South Beach sa ani nedá dostať. V Miami začali rabovačky, píše pre HN Matúš Varga, imigračný právnik na Floride. Polícia zadržala kopu ľudí. Najväčší problém je, že nám asi niekoľko dní ak nie týždňov nepôjde elektrina. To je problém, lebo v mrakodrapoch sa často nedajú otvoriť okná a vonku je asi 35 stupňov Celzia. Dúfame, že pôjde aspoň kanalizácia. Problém je aj v tom, že veľa ľudí z Miami odišlo do Naples, aby sa ukryli a ten hurikán nakoniec udrel tam. Ľudia sa tu zväčša boja ísť do verejných úkrytov. V Luisiane sa v takomto úkryte odohralo veľa znásilnení. Mňa osobne by zaujímalo, ako sa bude teraz vyvíjať trh s nehnuteľnosťami. Už rok rapídne klesajú ceny, kvôli veľkej výstavbe a malým predajom. Teraz sa to ešte urýchli.

O mojej kancelárii v Naples neviem nič. Nemám to zatiaľ ako zistiť. Lokálni ľudia sa smejú z toho, že hneď, ako sme odsúpili od Parížskej klimatickej dohody, na nás udrel hurikán väčší ako Florida.
17:36 "Je to pocit úplnej bezmocnosti" Keď udrel hurikán Irma na západné pobrežie Floridy, záchranári a operátori bezmocne sledovali, ako sa im obrazovky plnia prichádzajúcimi hovormi. Odpovedať však nemohli. Vietor bol už natoľko silný, že záchranári by riskovali vlastné životy, keby vyrazili do terénu. "Je to pocit úplnej bezmocnosti, ale musíme dbať aj na svoje bezpečie. Keby sme vyšli von do búrky, mohol by nakoniec niekto ísť zachraňovať nás," hovorí pre portál CNN hasič a záchranár David Owens z floridského mesta Saint Petersburg.  17:24 Obyvatelia Svätého Martina sa sťažujú na rasizmus pri hurikáne Časť černošskej a miešaneckej populácie z francúzskej časti ostrova Svätý Martin, ktorý minulý týždeň zasiahol hurikán Irma, vyjadruje hnev nad tým, že bieli turisti dostali prednosť pri evakuácii z tejto karibskej lokality. Rozhorčenie nad údajnou diskrimináciou, či už skutočnou alebo zdanlivou, odhaľuje rasové napätie, dlhodobo sužujúce niekdajšie odľahlé francúzske kolónie, najmä v Karibiku. 16:55 Niektoré obete zomreli pri automobilových nehodách, iné pri pádoch budov Podľa kubánskeho úradu civilnej obrany zabíjal hurikán Irma v štyroch provinciách: Havana, Matanzas, Sancti Spíritus a Ciego de Ávila. Niektoré obete zomreli pri automobilových nehodách, iné pri pádoch budov. Časť ľudí doplatila na to, že sa odmietla podriadiť povinnej evakuácii, uviedol úrad bez ďalších podrobností. 16:33 Záchranári sa plavili na člnoch od dverí k dverám Vo floridskom okrese Orange County, neďaleko Orlanda, museli dnes ráno evakuovať 120 domov pred záplavovou vodou spôsobenou hurikánom. Záchranári sa plavili na člnoch od dverí k dverám a brali rodiny do bezpečia. Nikto pri tom neutrpel zranenia. 16:08 Hurikán Irma zopakoval nevídaný jav s názvom bulge Hurikán Irma na pobreží pri floridskom meste Sarasota zobral so sebou množstvo vody v oceáne a odkryl tak jeho dno. Predtým tento meteorologický jav, ktorý sa v angličtine nazýva "bulge", spôsobil aj na Bahamách. ​"V slovenčine pre tento jav neexistuje výraz, pretože nemáme more," vysvetľuje meteorologička Mariam Jarošová. Viac si prečítajte TU. 15:14 "Čo sme si mysleli, že bude úder do tváre, bola iba ľahká rana" Starosta mesta Tampa na Floride Bob Buckhorn sa dnes vyjadril, že aj keď mesto neuniklo pred besnením Irmy, situácia nie je taká zlá, ako sa čakalo. "Čo sme si mysleli, že bude úder do tváre, bola iba ľahká rana," uviedol. Povedal, že je zvalených mnoho stĺpov elektrického vedenia a v niektorých častiach Tampy nebude elektrina ešte najmenej niekoľko dní. 15:10 Takto to vyzerá v meste Orlando, kadiaľ sa prehnala Irma Autor: David Mézes

14:53 Slovák opisuje chvíle, kedy na Orlando udrela Irma Slovák David Mézes, ktorý sa nachádza v Orlande na Floride, takto pre HNonline.sk opisuje chvíle, kedy na mesto udrela Irma: "Elektrinu máme, čo je fajn. Celú noc búchali dvere a okrem toho, že bolo počuť pískanie vetra a nárazy do dverí, ste to mohli aj cítiť. Vietor bol tak silný, že som to nielen počul, ale cítil ako "vibrovanie" každého nárazu každých päť až desať sekúnd. Niekoľkokrát som v noci vstal a skontroloval situáciu. Vietor ohýbal stromy a veľmi pršalo."
Zdroj: David Mézes
14:28 Irma zoslabla na tropickú búrku Hurikán Irma zoslabol dnes pri prechode americkým štátom Florida v smere na južnú časť štátu Georgia na tropickú búrku. 14:10 Irma sa blíži k Georgii Hurikán Irma ďalej oslabil a blíži sa k Georgii. Bez prúdu je 4,5 až 6 miliónov domácností a podnikov. Guvernér Floridy vyzval, aby sa ľudia zatiaľ nevracali. 13:39 Únia po hurikáne Irma pokračuje v poskytovaní pomoci ostrovom v Karibiku Európska komisia dnes oznámila, že EÚ mobilizuje ďalšiu finančnú pomoc pre ostrovy v Karibiku, ktoré zasiahol hurikán Irma.
Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že exekutíva EÚ uvoľnila počiatočnú sumu humanitárnej pomoci vo výške dvoch miliónov eur.
13:32 Polícia v Miami zadržala niekoľko ľudí pri rabovaní 13:10 Je to najhoršia búrka, čo som kedy videl, povedal meteorológ Meteorológ z Národného ústavu pre oceán a atmosféru Bill South považuje podľa CNN hurikán Irma za najsilnejší, čo kedy videl. "Pre mňa osobne je to najhoršia búrka, čo som kedy videl," povedal. 12:51 Milióny domácností bez elektriny Podľa guvernéra Floridy Ricka Scotta je bez elektriny takmer šesť miliónov domácností. 12:35 Šerif vyzval Američanov, aby nestrieľali na Irmu: Aj tak sa neotočí "Nestrieľajte na Irmu, nedonútite ju tým otočiť sa." Takéto absurdné varovanie musel vydať úrad šerifa vo floridskom meste Pasco County. Ide o reakciu na udalosť na sociálnej sieti Facebook s názvom "Poďme Irme ukázať, že strieľame ako prví". Takmer 30-tisíc ľudí sa vyjadrilo, že sa tejto udalosti zúčastní, 55-tisíc malo o ňu záujem. Viac si prečítajte TU. 12:20 Rekordné záplavy Rekordné záplavy zaznamenali v meste Jacksonville na severovýchode Floridy. 11:54 Dvaja mŕtvi policajti zomreli pravdepodobne v súvislosti s Irmou Dvaja policajti zomreli pravdepodobne v súvislosti s hurikánom Irma v evakuačnej zóne v okrese Palm Beach. 11:26 Zrušené boli už tisíce letov Na Floride dnes zostanú uzavreté všetky školy, mimo prevádzky sú tiež letecké terminály vrátane najväčšieho letiska v Miami. Zrušené boli už tisíce letov. 10:57 V Miami stále nie je bezpečne Polícia z Miami varuje obyvateľov, že ešte nie je po všetkom. "Nie je bezpečné ísť von - jeden z najnebezpečnejších momentov je potom, čo prejde búrka," vysvetlil policajný dôstojník Richard Rand. 10:38 Na Irmu sa pripravuje Georgia Počas dneška sa na príchod Irmy chystá susedný štát Georgia, kam by však podľa meteorológov po ďalšom očakávanom oslabení mohla prísť už v podobe tropickej búrky. 09:59 Zaplavené ulice v Miami Napriek tomu, že hurikán Irma nezasiahol Miami priamo, zanechal v meste značné stopy. Video spravodajskej televízie CNN ukazuje zaplavené ulice. 09:51 Rabovanie na Floride Zlodeji využili chaos, ktorý nastal v americkom štáte Florida po príchode ničivého hurikánu Irma, a začali vykrádať opustené domy a obchody. 08:35 Irma zoslabla Hurikán Irma zoslabol na kategóriu jedna na päťstupňovej škále. Napriek oslabeniu zostáva Irma stále extrémne nebezpečným hurikánom. 07:35 Zákaz vychádzania v Tampe Irma zasiahne zaľudnenú aglomeráciu v zátoke Tampa Bay, kde žije okolo troch miliónov ľudí. Starosta Tampy preto vyhlásil zákaz vychádzania s platnosťou na neurčito. 07:20 Ako bude postupovať Irma Hurikán postupuje pozdĺž západného pobrežia Floridy. Meteorológovia očakávajú, že potom zamieri do štátov Georgia, Alabama a Tennessee. 21:55 Trump chce vyraziť na Floridu Americký prezident Donald Trump je "veľmi znepokojený" hrozbou hurikánu Irma a oznámil členom svojho tímu, že sa chce vydať na Floridu, akonáhle to bude možné. Novinárom to dnes vo Washingtone oznámil viceprezident Mike Pence. Viac sa dozviete tu. 21:26 Zákaz nočného vychádzania Po floridskej Tampe vyhlásilo aj Miami zákaz nočného vychádzania, ktorý má trvať do pondelkového rána. V meste je trištvrte milióna ľudí bez prúdu. 20:25 Hurikán Irma zoslabol Irma pri postupe pozdĺž floridského pobrežia znížila svoju silu na tretí stupeň, vietor dosahuje rýchlosť 195 kilometrov za hodinu, oznámilo hurikánove centrum. 19:44 Tri obete Hurikán Irma má na Floride prvé obete, v dopravných nehodách spôsobených prudkým vetrom a dažďom na juhu a západe polostrova zahynuli traja ľudia. Oznámila to miestna polícia. Dvaja muži, z toho jeden policajt, ​​zahynuli pri čelnej zrážke pri Sarasote na západnom pobreží Floridy. Ďalší prišiel o život pri nehode v Key West, teda na prvom floridskom území, ktoré Irma zasiahla.
Zdroj: Reuters
19:37 Rezervy na Floride Floridskej úrady v očakávaní ničivého hurikánu Irma vytvorili mimoriadne rezervy vo forme 3,2 milióna litrov vody, 67 kamiónov naplnených jedlom a 24-tisíc nepremokavých plachiet. Federálna vláda dodá navyše do postihnutých miest ďalšie milióny litrov vody, 11 miliónov kusov baleného jedla a 700 kaziet s potrebami pre dojčatá. 18:24 Búrka nás udrie do tváre Starosta mesta Tampa, kam podľa NHC Irma mieri, dnes vyhlásil zákaz nočného vychádzania platný od šiestej hodiny večernej miestneho času. Obyvateľom mesta adresoval dramatické varovanie. "Pre túto búrku sme dnes ground zero," uviedol na twitteri s odkazom na pomenovanie miesta, kde stáli trosky newyorského Svetového obchodného centra zničeného po teroristickom útoku z roku 2001. "Je čas sa pripraviť, táto búrka nás udrie do tváre," napísal. 18:07 Zajtra Irma dorazí do zaľudnených oblastí V nedeľu popoludní Irma opustila ostrovy Florida Keys a mieri k pevnine. V pondelok okolo poludnia SELČ má doraziť k ľudnatej aglomerácii v zátoke Tampa Bay.
Zdroj: Reuters
18:06 Varovanie aj v ďalších štátoch Ozvenu hurikánu pocítila aj Atlanta, hlavné mesto štátu Georgia. Vôbec prvýkrát tam radnica vyhlásila varovanie pred tropickou búrkou, ktorá bude mesto ohrozovať v najbližších 36 hodinách. Sila nárazov vetra má dosiahnuť hranicu 90 kilometrov za hodinu. 17:20 Oko hurikánu smeruje na sever Oko ničivého hurikánu Irma dnes opustilo vypratané ostrovy Florida Keys a vydalo sa na sever k floridskej pevnine smerom k zaľudnenému dvojmestiu Tampa - St. Petersburg. "Modlite sa za nás," odkázal v televízii Fox News Američanom floridský guvernér Rock Scott. 17:18 Povolali národnú gardu Guvernér Floridy povolal do služby 37-tisíc príslušníkov floridskej Národnej gardy. Vládu vo Washingtone upozornil, že Florida bude po odznení hurikánu potrebovať okamžitú pomoc. "Sme húževnatý štát, dostaneme sa z toho," citovala ho agentúra AP. 17:02 Zlomený žeriav Hurikán zničil stavebný žeriav v Miami. 16:41 127-tisíc ľudí v krytoch Viac ako 127-tisíc ľudí je rozmiestnených v 500 krytoch naprieč štátom. Úrady varujú, že bez elektriny ostanú milióny ľudí. 
Zdroj: Reuters
16:33 Trump sľubuje pomoc Guvernér Floridy Rick Scott hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten mu sľúbil, že od federálnej vlády dostane všetko, čo bude potrebovať.  16:32 Výstrahy vo viacerých oblastiach Úrady vydali varovanie pred tornádami a silným vetrom aj v oblastiach, kadiaľ nebude postupovať oko hurikánu. To sa posúva z južného cípu k západnému pobrežiu Floridy rýchlosťou asi 13 kilometrov za hodinu. Hurikán sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou až 209 kilometrov za hodinu. 16:21 Prvýkrát po desaťročiach V USA je to prvýkrát od roku 1964, čo pevninu zasiahli dva hurikány po sebe, upozorňuje Bloomberg.  16:11 Ďalšie obete Dvaja ďalší ľudia mali prísť o život pri autonehode v daždi.  16:11 Polícia nemôže reagovať na tiesňové volania Polícia upozorňuje ľudí, že nemôže reagovať ani na tiesňové volania. "Ostaňte vnútri," vyzývajú ľudí.  16:09 Bez elektriny milión ľudí Hurikán už odstavil od elektrickej energie viac ako milión ľudí, informujú úrady.  16:08 Obavy o západné pobrežie "Veľmi sa obávam o západne pobrežie Floridy," povedal guvernér Floridy Rick Scott.  15:42 Najhoršia búrka v živote Reportérka CNN Maggie Howes je priamo na mieste. "Je to najhoršia búrka, akú som zažila, " hovorí v reportáži. 15:39 Irma dorazila na pevninu Hurikán sa už dostal na pevninskú časť Floridy. Irma je stále hurikán štvrtej kategórie, čiže je mimoriadne nebezpečná, píše CNN.  14:59 Prvá obeť Na ostrovoch Florida Keys zrejme zahynul pri autonehode človek. Je to prvá obeť v súvislosti s hurikánom Irma, informuje agentúra Reuters.  14:32 Zaplavené ulice Takto to vyzerá v meste Key West 14:05 Hurikány môžu naštartovať ekonomiku Podľa ekonómov z americkej centrálnej banky môže mať silná hurikánová sezóna pozitívny vplyv na ekonomiku. Čítajte viac tu.  13:56 Státisíce ľudí bez elektriny Účinky hurikánu sa na juhu Floridy prejavujú už niekoľko hodín. Už v sobotu večer miestneho času (v nedeľu ráno SELČ) bol hlásený výskyt prvého tornáda 50 kilometrov severne od Miami, v lokalite Fort Lauderdale. Obyvatelia pociťovali aj silný vietor a dážď, v niektorých mestách voda zaplavila ulice. Bez elektriny je už asi 430-tisíc domácností. 13:55 Vietor s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu Hurikán je na stupni štyri z päťstupňovej škály. Sila vetra, ktorý ho sprevádza, dosahuje rýchlosť 215 kilometrov za hodinu. Postupuje z juhu k západnému pobrežiu Floridy rýchlosťou asi 15 kilometrov za hodinu. 13:28 Vo vetre sa nedá stáť Ako informujú reportéri CNN, vietor na Miami je taký silný, že je zložité vôbec stáť na mieste.  13:27 Irma dorazila k Floride Hurikán sa nachádza 25 kilometrov juhovýchodne od Key West. 12:58 Ďalšie výstrahy Okrem Floridy vydali meteorológovia výstrahy pred búrkami aj pre Georgiu a Alabamu.  12:57 Najväčšia hrozba Podľa niektorých meteorológov budú najväčšou hrozbou prívalové dažde. Tie by mali zasiahnuť aj samotnú Floridu.  12:04 Oko hurikánu je vzdialené desiatky kilometrov Americké Národné centrum pre hurikány hlási, že Irma je vzdialená 65 kilometrov od Floridy s vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu. 12:00 Irma má doraziť na Floridu o hodinu Hurikán Irma by mal zasiahnuť Floridu medzi siedmou a ôsmou hodinou ráno, miestneho času (teda približne o jednej hodine poobede nášho času), hlásia americkí meteorológovia.  10:46 Ohrozený Hemingwayov dom V ohrození hurikánom Irma, ktorý sa blíži k južnému cípu Floridy, je aj dom slávneho spisovateľa Ernesta Hemingwaya. Stojí totiž v meste Key West na floridských ostrovoch. Správkyňa domu Jacqui Sandsová v sobotu odmietla výzvu na evakuáciu. Cíti sa vraj v dome bezpečne a chce dohliadnuť aj na niekoľko desiatky mačiek, ktoré v dome žijú.  10:12 Irma zmenila tvar oceánu Silný hurikán ukázal na Bahamách netradičný jav. Vsal vodu do svojho stredu a odhalil sa dno oceánu do netradičnej diaľky. Viac čítajte tu. 09:45 Vietor sa zosilňuje Hurikán je v tejto chvíli asi sto kilometrov juhozápadne od najjužnejšieho bodu Floridy.  Letisko nameralo rýchlosť vetra vyše 70 kilometrov za hodinu s nárazmi rýchlosti takmer 100 kilometrov za hodinu. 
Zdroj: Reuters
09:39 Bez prúdu je vyše štvrť milióna ľudí Na Floride už je 288-tisíc ľudí bez elektrickej energie.  08:32 Irma znova zosilnela Podľa najnovších správ je Irma znova hurikánom štvrtej kategórie. Americké národné centrum hurikánov hlási rýchlosť vetra vo výške 210 kilometrov za hodinu s nárazmi.  Predpokladá sa, že Irma ešte môže zosilnieť a tak doraziť až k západnému pobrežiu Floridy, píše CNN.  Meteorológ americkej televízie Fox News popisuje hurikán Irma. ​ 07:40 Irma sa vyhne Tampe Meteorológovia upravili odhad dráhy centra búrky, ktorý by sa nakoniec mal vyhnúť polmiliónovému mestu Tampa na západnom pobreží floridského polostrova, a to o niekoľko kilometrov. 07:34 Spúšť po hurikáne Takto vyzerá ostrov Tortola zo súostrovia Britské Panenské ostorovy po vyčíňaní hurikánu Irma. 06:19 Trump: Ustúpte z cesty Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok. Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump. 06:16 Ďalší silný hurikán Hurikán Jose o intenzite druhého najsilnejšieho stupňa sa v noci na dnes vyhol ostrovom Svätý Martin a Svätý Bartolomej viac než sa pôvodne očakávalo. Na ostrovoch panovala najvyššia pohotovosť a bola kvôli búrke opäť prerušená všetka letecká a námorná doprava. 06:15 Prvé tornáda Irma už od približne tretej hodiny nášho času ovplyvňuje počasie na juhu Floridy. Kopia sa tam mraky a prší. V sobotu večer miestneho času (nedeľa ráno SELČ) tam bol hlásený výskyt prvého tornáda, a to 50 kilometrov severne od Miami. Zatiaľ nie je jasné, aké tam spôsobilo škody, uviedla agentúra AP. Úrady varujú pred tornádami aj na iných miestach pozdĺž juhovýchodného pobrežia Floridy. 
06:13 Veľké škody na Kube Hurikán Irma, ktorý niekoľko dní pustošil ostrovy v Karibiku, opustil severné pobrežie Kuby a mieri k americkej Floride. Na Kube lámal živel stromy a stĺpy elektrického vedenia a zavalil cesty a ulice miest množstvom trosiek. Úrady zatiaľ nehlásili žiadnych mŕtvych a zranených, hovoria ale o veľkých hmotných škodách.
Príchod hurikánu Irma spôsobil na Kube veľké vlny
Zdroj: Reuters
00:00 Koniec prenosu Vážení čitatelia, prerušujeme nateraz online prenos. Situáciu budeme sledovať aj naďalej. 23:59 Výpadky energie Hurikán spôsobil výpadky elektriny, ktoré zasiahli asi 25-tisíc ľudí. 23:52 Evakuácia u Trumpa Evakuácia sa dotkla aj rezidencie Mar-a-lago, ktorú vlastní americký prezident Donald Trump. 23:44 Jedna z najväčších evakuácií Americké úrady na Floride nariadili evakuáciu, ktorá sa týka 6,3 milióna ľudí. Radí sa tak medzi najväčšie v histórii.  23:28 Piloti mieria do oka hurikánov Lovci hurikánov niekoľkokrát denne sadajú do svojich strojov a vydávajú sa v ústrety najhorším podmienkach, ktoré ich môžu vo vzduchu stretnúť. Viac čítajte tu. 23:13 Slovenka z Floridy Realitná maklérka na sociálnej sieti píše o silnom vetre a vysokých vlnách na pobreží Floridy. 23:03 Florida hľadá dobrovoľníkov Úrady hľadajú dobrovoľníkov, potrebujú doplniť stavy v nemocniciach, kde sa očakáva nápor. 22:43 Silný dážď na Floride Hurikán Irma sa otočil na severozápad, silný vietor a dážď sú už na území Floridy. 22:26 Severne od Kuby Irma sa pohybuje pozdĺž severného pobrežia Kuby smerom na Floridu. 22:21 Svedectvo Slovenky: zatvorené obchody a strach Podarilo sa nám skontaktovať so Slovenkou, ktorá uviazla v meste Naples na Floride. TU si prečítate rozhovor. 22:07 Pred Floridou zosilnie Irma načas oslabila na tretí stupeň, no očakáva sa, že na Floridu udrie ako hurikán najvyššieho piateho stupňa. Ohrozené je hlavne mesto Tampa, najväčšie mesto Miami podľa meteorológov ostane ušetrené. 22:03 Test pre atómové elektrárne Irma môže zasiahnuť až štyri jadrové reaktory na Floride. 22:02 Irma dorazí na Floridu v noci nášho času Očakáva sa, že hurikán udrie na pobrežie okolo šiestej hodiny ráno SEČ.

01 - Modified: 2017-09-09 17:59:39 - Feat.: 0 - Title: Slovenka uviazla s rodinou na Floride: prázdne obchody, nápomocní ľudia a strach
01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:48