Reuters
StoryEditor

Zlatokopi v Amazónii povraždili indiánov, ktorí sa nikdy nestretli s civilizáciou

11.09.2017, 16:23
Autor:
ahaaha

Brazílska federálna prokuratúra sa zaoberá vraždou desiatich príslušníkov indiánskeho kmeňa, ktorý doteraz nikdy neprišiel do kontaktu s civilizáciou. Podozrenie padá na skupinu zlatokopov. Amazonské kmene v poslednej dobe čelia čím ďalej väčším hrozbám, píše denník The New York Times.

Masaker indiánov z rezervácie Vale do Javari sa podľa predstaviteľov vládnej agentúry pre záležitosti domorodých kmeňov Funai odohral minulý mesiac. Úrad ho zaznamenal vďaka tomu, že páchatelia sa ním sami pochválili v jednom z barov na pomedzí Brazílie a Kolumbie.

"Boli to vulgárne krčmové reči. Dokonca sa vychvaľovali, že telá rozsekali a nahádzali ich do rieky," povedala denníku The New York Times Leila Silvia Burger Sotto-Maiorová z organizácie Funai. Zlatokopovia podľa nej v bare mávali ručne vyrezávaným pádlom, ktoré indiánom zobrali, a tvrdili, že domorodcov pobili v sebaobrane.

Incidentom na divokom severozápade Brazílie sa už zaoberá polícia. "Prebieha vyšetrovanie, ale to územie je rozľahlé a prístup tam je veľmi obmedzený," hovorí žalobca Pablo Luz de Beltrand. Podľa neho ide už o druhý podobný prípad v regióne od začiatku roka. "Takéto veci sa tu skôr nestávali," dodal.

Vale do Javari je druhou najväčšou domorodou rezerváciou v Brazílii. Rozkladá sa na území väčšom ako Rakúsko a žije tu asi dvadsať z celkom 103 brazílskych domorodých kmeňov, ktoré doteraz neprišli do kontaktu s civilizáciou. Často majú len pár desiatok členov, takže vražda desiatich indiánov môže byť pre kmeň osudovou ranou.

"Ak vyšetrovanie tieto správy potvrdí, bude to ďalší genocídny masaker zapríčinený neschopnosťou brazílskej vlády ochrániť izolované kmene, čo zaručuje ústava," varuje Sarah Shenkerová z organizácie Survival International.

Faktom je, že vláda súčasného prezidenta Michela Temera výrazne obmedzila prostriedky na ochranu domorodých kmeňov. Agentúra Funai (Fundação Nacional do Índio) musela uzavrieť päť zo svojich devätnástich základní, z ktorých monitoruje činnosť ťažobných spoločností a snaží sa pred nimi ochrániť domorodé kmene. Rozpočet agentúry bol skrátený na štvrtinu.

Michel Temer sa spolieha na podporu veľkopestovateľov, chovateľov dobytka a ťažiarov, vďaka ktorým pretlačil ekonomické reformy a unikol súdu v korupčnej kauze. Jeho vláda nedávno vydala povolenie na ťažbu v jednej z najväčších amazonských rezervácií, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku. Brazílsky súd rozhodnutie zablokoval, vláda sa však chystá odvolať.

01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 03 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 04 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 05 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:21