Reuters
StoryEditor

V Európe nesmie byť sila práva nahradená právom silnejšieho, vyhlásil Juncker

13.09.2017, 12:36
Autor:
ČTKČTK
Vláda práva musí v EÚ bezpodmienečne platiť, lebo Únia nie je štátom, ale práve spoločenstvom zákona, upozornil.

Európska únia musí dýchať na obe svoje pľúca, na západné i východné, inak bude mať problémy s dychom, vyhlásil dnes v europarlamente predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Vo svojom výročnom prejave o stave EÚ opakovane zdôrazňoval potrebu prekonať objavujúce sa rozdiely medzi starými a novými či západnými a východnými členmi bloku. Zároveň nezabudol zdôrazniť, že základom Únie je vláda práva a rozsudky európskeho súdu sú pre všetky členské krajiny záväzné.

Neprípustnosť dvojakej kvality potravín, na ktorú v Bruseli opakovane upozorňujú Česi a Slováci, potom patrila medzi niekoľko pre krajiny zo stredu a východu EÚ významných tém, ktoré Juncker v prejave zmienil.

V Európskej únii podľa Junckera nesmú existovať občania druhej kategórie. "Je neprijateľné, aby v roku 2017 ďalej umierali deti na choroby, ktoré boli v Európe dávno vyriešené," vyhlásil šéf komisie. Deti v Taliansku a Rumunsku musia mať podľa neho rovnaký dostup k očkovaniu proti osýpkam.

Podľa Junckera je tiež neprípustné, aby v Európe existovali zamestnanci druhej kategórie. "Pracovníci by za rovnakú prácu na rovnakom mieste mali dostávať rovnaký plat," vyhlásil. Diskusia o tejto téme, v podobe diskusií o zmenách smernice o vysielaní pracovníkov, je ďalšou oblasťou, kde sa štiepi pohľad krajín východu a západu EÚ a Juncker dal teraz najavo, že reforma bude pokračovať.

Podľa Junckera je potrebné, aby úniové pravidlá o pracovnej mobilite boli spravodlivé, efektívne a jednoduché. Preto sa šéf komisie vyslovil pre zriadenie európskeho orgánu pre dohľad nad pracovným trhom, ktorý by na úniovom trhu v tejto oblasti zabezpečoval spravodlivosť.

Vláda práva musí v EÚ bezpodmienečne platiť, lebo Únia nie je štátom, ale práve spoločenstvom zákona, upozornil tiež Juncker. Jeho komisia v súčasnosti vedie ostrý spor o stav právneho štátu s Poľskom, komplikovaná je v tomto ohľade tiež situácia v Maďarsku. Krajiny zo stredu EÚ ani po nedávnom rozsudku úniového súdu nechcú zmeniť svoj pohľad na úniový program prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka.

Juncker však v prejave v súvislosti s vládou práva v EÚ dnes žiadnu z týchto krajín nezmienil. Uviedol len, že podkopávanie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ či nezávislosti národných súdov znamená zbavovať občanov členských krajín únie ich základných práv. "V Európe nesmie byť sila práva nahradená právom silnejšieho," vyhlásil Juncker.

Predseda Európskej komisie v prejave pripomenul, že budúci rok uplynie storočie od vyhlásenia nezávislosti trojice pobaltských krajín, vznik Československa v roku 1918 však v tejto súvislosti opomenul.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:53